Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Från återvunnet till uttrycksfullt

2021-12-09

Från återvunnet till uttrycksfullt

Konstnärsparet Therese Ameln Merner och Oscar Merner skapar uttrycksfulla skulpturer av återvunnet material. Med dynamiska och färgstarka kompositioner ger de materialen personlighet och nytt liv - likt totem för en ny era där vi förskönar världen genom att ta till vara på det vi redan har.

Hur kommer det sig att ni arbetar med återvunna material?
– Främst så är vi fascinerade av att hitta de här små grejerna som tilltalar oss. Det kan vara att de har en tuff färg eller rolig form. I de större skulpturerna använder vi oss ofta av borstar som används för att sopa gator till exempel. Vi ser det vackra i materialen och ger dem nytt liv.

Var hittar ni de olika komponenterna?
– I allt från containrar, längs vägkanten eller på stranden när vi är på resa. Vi har kontakt med kommunen ute på Ingarö där vi bor och får tillgång till en del av deras återvinning där vi hittar en hel del guldkorn. Här och var helt enkelt!

“Själva kompositionen är en lång process av att hitta rätt former och färger som passar ihop - det är som ett pussel.”

Editorial Splash 1 - Från återvunnet till uttrycksfullt

Hur ser er arbetsprocess ut?
– Det är en on going process där vi samlar på oss material kontinuerligt, sen är vi periodare i vårt skapande. Vi samlar på oss sånt som vi ser potential i, så när vi börjar har vi ofta ett helt hav av olika saker att arbeta med. Vissa material bearbetar vi, andra får vara som de är. Man putsar upp dem lite eller lägger till färg. Själva kompositionen är en lång process av att hitta rätt former och färger som passar ihop - det är som ett pussel.

Therese och Oscar kompletterar varandra med sina olikheter där hon arbetar abstrakt och han figurativt. Att dem började arbeta med skulptur bottnade i en nyfikenhet att utforska nya material, former och uttryck enligt paret: ”När vi provade att blanda ihop våra stilar så var det först ganska svårt, men när vi lyckades foga samman de olika världarna så fanns det en styrka i den experimentella och lekfulla processen".

Therese Ameln Merner och Oscar Merners skulpturer "Treasures" visas på Nordiska Galleriet Stockholm under hela december.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03