Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Franska nerver

2021-03-30

Franska nerver

160 år av hantverksskicklighet och en okuvlig tro på talang, innovation och dynamiska designsamarbeten gör franska Ligne Roset modigare än de flesta. Fråga bara formgivarna.

Familjen Roset har tillverkat möbler i sin egen fabrik i regionen Auvergne-Rhône-Alpes öster om Lyon sedan 1860. Kanske härstammar självförtroendet och tryggheten från just den genuina erfarenheten. Kanske är det den friska alpluften. Eller helt enkelt en läggningsfråga. Få andra företag – om något – på den högsta internationella nivån drivs hursomhelst lika tydligt av designlusta, idéstyrka och hantverkshöjd som Ligne Roset. Nyckelordet är kreativitet. Och mod. Samarbetet med både etablerade formgivare och unga förmågor har hög prioritet. Där startar en upptäcktsresa som ofta resulterar i nyskapande uttryck och lösningar. Av ren och uppenbar nyfikenhet bad vi ett antal formgivare berätta om deras upplevelse av att arbeta tillsammans med Ligne Roset.

Editorial Splash 1 - Franska nerver

“...vi mest gnäller och beklagar oss, förhåller oss skeptiska till vad den andre säger, är inte entusiastiska alls... men även om vi inte tror särskilt mycket på det i början så lyckas vi, en smula motvilligt, ändå göra riktigt trevliga möbler...”

INGA SEMPÉ

Min erfarenhet av Ligne Roset är kopplad till deras historiska kunskap om stoppade möbler. Fabriken ligger långt ifrån Paris, åtta mil ifrån Lyon. Det är den enda franska jag arbetar med och jag jobbar i timmar där. Men innan vi når till prototyp-stadiet, då ett projekt har valts ut för produktion, inträffar de väldigt franska ögonblicken då Michel Roset och jag har möten, vilket är som en parodi på franskt kynne: vi mest gnäller och beklagar oss, förhåller oss skeptiska till vad den andre säger, är inte entusiastiska alls... men även om vi inte tror särskilt mycket på det i början så lyckas vi, en smula motvilligt, ändå göra riktigt trevliga möbler... Tillverkningen börjar med att jag försöker karva fram en första modell i prototypverkstaden av idén som jag har i huvudet. Sömnaden är också speciell. Symaskinen är 4x4 meter och datorstyrd men justeras av sömmerskor som direkt i datorn kan se om idéerna kan genomföras i slutänden. Det är alltså en väldigt direkt kommunikation mellan prototyper och produktion – allt händer där och då.

ANDREAS KOWALEWSKI

Ligne Roset är alltid intresserat av föremål som inte bara är inbjudande och funktionella utan också har unika, personliga uttryck. Stor vikt läggs också vid själva hantverket och detaljarbetet. Det uppskattar jag verkligen. Det gjorde vårt samarbete både enkelt och roligt.

Editorial Splash 2 - Franska nerver

LAURA VÄRE

Ligne Roset såg blombordet Edvin på Salone Satellite i Milano 2019. De sa direkt att de ville producera det och ett halvår senare såg jag bilderna på den första prototypen. Allt var en snabb, beslutsam process och ett samarbete fyllt av glädje. Jag kunde inte ha varit nöjdare med det färdiga resultatet.

Editorial Splash 3 - Franska nerver

NICK RENNIE

För mig har det varit en underbar upplevelse att arbeta tillsammans, som vuxit till att bli en stor vänskap. Jag känner mig som en del av familjen. Eftersom jag är baserad i Australien så har vi mest kontakt via mejl, men Mr Roset och jag möts också ofta halvvägs, i Tokyo, en stad som jag älskar, för att diskutera olika projekt.

Hittills har vi tagit fram åtta produkter tillsammans. Det första var en serie glasbord, Saldo, som blev en rent ljuvlig introduktion. Som designer är tanken på att tillverkaren vill driva på projektet för att uppnå högsta kvalitet så spännande. Vid ett tillfälle berättade Mr Roset om hur de hade testat att fogarna i glasbordet var tillräckligt hållbara. Allt hängde på styrkan i fogarna. De hade testat en rad metoder utan att bli nöjda. Så en dag lyckades de, log Mr Roset. Han hade bett en av de anställda att lasta den senaste protoypen i sin skåpbil och ta med den hem över helgen, genom att köra genom kullerstensgatorna utanför fabriken i Briord – ju sämre och skumpigare vägar desto bättre. Måndag morgon kom, de öppnade bakdörrarna på skåpbilen och där stod glasprototypen i felfritt skick. Ett enkelt sätt att bestämma styrkan på, men så poetiskt! Det där är fortfarande en av höjdpunkterna i min karriär!

Det underbara i att jobba med ett företag som Ligne Roset är att du blir en del av dess historia. Känslan av att utveckla dina idéer tillsammans med så skickliga hantverkare är helt enkelt fantastisk. De använder all sin samlade erfarenhet och kunskap till att ta fram saker som oftast överträffar dina förväntningar. Det är kärnan i deras framgång: Den otroliga personalen som vårdar din idé som sin egen under överinseende av Mr Roset.

Editorial Splash 4 - Franska nerver

MARTIN HIRTH

Redan som student såg jag Ligne Roset som ett riktmärke för hög kvalitet. Det var en dröm att en dag få jobba med ett sånt företag. Och redan då var det nära att det hände. Ligne Roset blev intresserade av en bordslampa som jag ställde ut, men då hade jag precis bestämt med ett annat företag om att tillverka den. Efter det föreslog jag ett antal andra idéer för Ligne Roset, men det nappade inte. Förrän 2015. Och ett år senare presenterades golvlampan Cinétique och Mirror Clock, en kombinerad spegel och klocka. Sedan dess har vi gjort två serier vaser. Själva tillverkningen går snabbt och två saker blir tydliga: Ligne Rosets långa erfarenhet av hantverket och att det är så öppet för nya idéer och lösningar. En annan speciell grej är direkt kontakten med de ledande egna butikerna – den typen av feedback är viktig kunskap att ta med sig för formgivare.

Editorial Splash 5 - Franska nerver

PAOLA SABOURIN

Jag letade efter ett nattduksbord åt mig själv i början av 2016 men hittade inget jag gillade, så jag tillverkade ett själv – Pavane. I juni 2016 tog jag kontakt med inköpschefen på Ligne Roset. Den kommande kollektionen var redan bestämd, men hon visade ändå nattduksbordet för Michel Roset som gillade det. Trots att jag bodde i Holland då flöt samarbetet med prototypen utan problem. Pavane klarade en andra urvalsrunda och presenterades på mässan Maison & Objet i januari 2017 – då träffade jag Ligne Rosets team för första gången!

Editorial Splash 6 - Franska nerver

GREGOIRE MOINARD

Det är ett strålande bra team som samarbetar nära oss formgivare för att hitta rätt lösningar. Inte minst har Ligne Roset förtroende för unga talanger som de vill släppa fram och ge chansen. Det hände mig 2017 med lampan Coupole – min första produkt som producerades i större omfattning. Det där är ett engagemang som har stor betydelse.

Editorial Splash 7 - Franska nerver

"Plötsligt stack Michel Roset in huvudet i vår lilla monter. [...] När vi uppbådade mod nog för att gå fram till honom sa han ‘Jag vill ha det här bordet.’ ”

SEBASTIAN ALBERDI I GRUPPEN OUTOFSTOCK

Ligne Roset kommer alltid att ha en speciell betydelse för oss. Det var det första företaget som gav oss chansen som unga formgivare. Vi ställde ut på Milanomässans Satellite-avdelning 2009. Plötsligt stack Michel Roset in huvudet i vår lilla monter. Han blev stående framför sidobordet Black Forest. När vi uppbådade mod nog för att gå fram till honom sa han ”Jag vill ha det här bordet. Kom över till vår monter med det den sista dagen av mässan, så tar vi det till oss och tillverkar det.” Vi kunde knappt tro att det var sant men gick över till Ligne Rosets monter med bordet på mässans sista dag. Mindre än ett år senare presenterade Ligne Roset Black Forest på imm cologne i Köln och Maison & Objet i Paris. Sedan dess har vi även samarbetat med bordet Hues och spegelhyllan Vanity.

Editorial Splash 8 - Franska nerver

Text Rikard Lind

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03