Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

"I rörelse"

2021-04-21

"I rörelse"

Ur en ström av vindlande veck och temperamentsfulla linjer lockas vi in i ett slags skälvande topografiska kartor över människans yttre och inre landskap. Där uppstår skulpturala koreografier, en balansakt där handen leder vägen. Som levande organiskt material revolterar verken mot normer och instängdhet med en taktil estetik som talar till både öga och hand. De statiska träramarna arbetar mot tygets svällande, flytande sensualitet och skapar en vibrerande polaritet i kompositionen av textila former som söker sig ut ur sitt ramverk och in i betraktarens sinne.

Detaljbild från ”Svindel”, viscose, 110x110 cm

Diana Orving (1985-) tillhör en ny generation av textilkonstnärer som gör stort avtryck i konstvärlden. Intrikata draperingar i siden, linne och viskos utgör en skulptural struktur där det känsliga måleriet med oljefärg fungerar som ljussättning, en slags framkallningsvätska som ytterligare avslöjar verkets uttryck och tredimensionella kvalitet. I skuggan bakom verkens höga vågor och långt ner i dess djupa dalar finns hemliga vrår som betraktaren inte når annat än genom fantasin. "I mina verk vill jag att ett spänningsfält, en intimitet, ska uppstå mellan verket och dess betraktare. Ett landskap att sugas in i eller en volym som lockar till beröring. Symbiosen mellan det taktila och det visuella, av kropp och rymd."

Editorial Splash 1 - "I rörelse"

”Hemlighetstillståndet”, oil on viscose, 180x90cm | ”Blåelse I”, oil on viscose, 80x80 cm

Inger Christensens diktverk Alfabet har fungerat som en klangbotten för Orvings process. ”Hennes associativa språk väcker bilder i mitt inre. Bilder av kropp som poetisk abstraktion, av natur, rörelse, känslor, längtan, musik… Linjerna i mina verk blir en ström av energi, en förflyttning, ett känsligt spänningsfält i rörelse.”

”viskningarna finns, viskningarna finns
hålorna, och inne i hålorna
halvskuggan, ibland inne i halvskuggan”

Bakgrunden inom balett har stor betydelse för Orvings konstnärliga praktik där rörelse och kropp är återkommande teman. ”Den hårda disciplinen inom dansen är så otroligt tålamodsprövande på ett sätt som påminner om det långsamma, textila arbetet. Varje liten del ska klippas till, sammanfogas, balanseras. Tämjas i sin otämjbarhet. Den koncentration och det repetitiva som finns inom dans och musik följer också regler som man måste skolas i, underkasta sig för att det fria ska kunna uppstå. Det är först när man kommer till en viss nivå som man bemästrar sitt medium, sitt språk och kan bli fri. Jag skapar förutsättningar för att jag ska förlora kontrollen och bli övermannad av det jag skapar. Som en följsam dans, en våldsam dragkamp”, berättar Orving.

Editorial Splash 2 - "I rörelse"

”Viskningarna finns”, viscose, 160x160 cm | ”Samklang”, viscose, 80x80 cm

Diana Orving (f. 1985) är konstnär och modedesigner baserad i Stockholm. Hon har deltagit i grupputställningar på Teatergrillen (2019) och på Sven-Harrys konstmuseum (2020). 2017 höll hon en separatutställning på Dusty Deco och utsågs till Årets Designer av Elle Magazine. Kommande separatutställning på Varbergs konsthall under vår/ sommar 2021.

Nordiska Galleriet Art är glada över att få presentera Diana Orvings utställning ”I rörelse” där Orving visar upp ett tiotal nya verk på Nybrogatan 11 i Stockholm samtidigt som utställningen visas i ett mindre format i vårt showroom i Göteborg. ”I rörelse” öppnar onsdagen den 28 april 2021.

Vid frågor kontakta: Ditte Lauridsen, Head of Art, [email protected]

Text: Lina Aastrup, 2021

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03