Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Ikonisk designsamling fyller 50 år

2023-12-27

Ikonisk designsamling fyller 50 år

Cassina började redan 1973 att välja ut och samla den moderna rörelsens mest betydelsefulla formgivare och ikoniska möbler under namnet Cassina iMaestri Collection. I år firar Cassinas iMaestri Collection 50 år och gör det genom att utöka kollektionen med ikoniska formgivare som varit med och skapat designhistoria: Vico Magistretti, Gio Ponti, Carlo Scarpa och, under 2024, även Charles och Ray Eames.

Om Cassina

Cassina har under nästan ett sekel varit en viktig aktör inom designindustrin med särskilt fokus på moderna designmöbler i premiumsegmentet. Det är ett framstående namn inom möbeldesign och har varit en marknadsledare sedan det grundades av Cesare och Umberto Cassina år 1927.

Med ett arv som sträcker sig över nästan ett århundrade, är företaget baserat i norra Italien och känt över hela världen för sin produktion av exklusiva designmöbler.

Cassinas framgångar kan i stor utsträckning tillskrivas dess förmåga att ständigt innovera och att samarbeta med några av världens mest framstående arkitekter och designers som Le Corbusier och Frank Lloyd Wright. Sedan 2015 har den legendariska designern Patricia Urquiola tagit plats som Creative Director på företaget och upprätthåller dess höga standard.


Särskilt tongivande är att Cassina har exklusiv rätt, sedan 1964, att tillverka alla Le Corbusiers verk. Detta omfattar kända klassiker som LC1, LC2, LC3 och LC4. Produktportföljen inkluderar också möbler av Frank Lloyd Wright, Charles Rennie Mackintosh och Gerrit Rietveld.

Cassina bild 2 635 Red and Blue


Fåtöljen 635 Red and Blue designades av Rietveld år 1918. Den är ett mästerverk, med en ram av svartmålad björk och detaljer i blått, rött och gult.

Cassina 2 Utrecht

Ytterligare ett av Rietvelds arbeten, Utrecht-fåtöljen, är unik i dess design där armstöden blir till framben och ryggstödet blir till bakben.

Cassinas iMaestri Collection presenterades officiellt 1973 med modeller av Gerrit Thomas Rietveld och Charles Rennie Mackintosh. Sedan en tid tillbaka hade företaget redan börjat analysera och välja ut de mest betydelsefulla möblerna av ledande personer inom den moderna rörelsen.

iMaestri hade sitt ursprung i en process som inleddes 1965 med massproduktion av de fyra första modellerna som designats av Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand.

Med tiden har kollektionen samlat några av de mest ikoniska möblerna från 1900-talet med verk av Gerrit Thomas Rietveld, Charles Rennie Mackintosh, Erik Gunnar Asplund, Charlotte Perriand, Franco Albini, Marco Zanuso, Ico Parisi och Giacomo Balla.

I år firar Cassinas iMaestri Collection 50 år och gör det genom att utöka kollektionen med ikoniska formgivare som varit med och skapat designhistoria: Vico Magistretti, Gio Ponti, Carlo Scarpa och under 2024 ansluter även Charles och Ray Eames.

Cassina 3 Malunga

Vico Magistretti har under många årtionden skapat många ikoniska möbler för Cassina, däribland sittmöblerna i serien Maralunga som är hans mest kända design.

Cassina 4 – Superleggera and Superlight


Gio Pontis samarbete med Cassina började så tidigt som år 1929 och sträckte sig fram till 1963. Man kan därför påstå att hans stilfulla produkter har satt måttstocken för varumärket. Två av de designs som blev extremt populära var de moderna stolarna Superleggera och Superlight.

Cassina 5 – W01


Carlo Scarpa förfinade en del av Cassinas existerande produkter men ritade även egna möbler, som bordet W01. Bordet är ett typexempel på Scarpas känsla för detaljer och kärlek till vackra former och material.

Cassina 6 – Charles and Ray Eames

Nästa år ansluter även Charles och Ray Eames till Cassina iMaestri Collection. Under Milan Design Week visades en prototyp av Galaxy-lampan i Cassinas butik i Milano i samband med presentationen av Cassinas belysningskollektion, vars ursprung var upptäckten av Charles och Ray Eames belysningsdesign som bevarades på Eames Office, den designstudio som Charles och Ray grundade 1941.

Cassina fortsätter att vara en drivande kraft inom designindustrin. Nordiska Galleriet introducerade Cassina redan på 1960talet och har sen dess haft en nära kontakt med varumärket och besökt huvudkontoret i centrala Milano samt produktionen i Brianza.

Som en hyllning till Cassinas oförtrutna gärning: att samla de mest betydelsefulla möblerna av modernismens ikoner, kan du nu se utställningen Cassina iMaestri Collection i butiken på Nybrogatan 11 i Stockholm. Välkommen.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03