Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Inspirerande uterum: Yves Saint Laurent Jardin Majorelle

2023-05-02

Inspirerande uterum: Yves Saint Laurent Jardin Majorelle

1980 köpte modeskaparen Yves Saint Laurent den färgstarka trädgården Jardin Majorelle i Marrakech, som idag är ett välbesökt resmål för design- och arkitekturintresserade. Det muromgärdade komplexet, som hade skapats under fyrtio år, bestod då liksom idag av en labyrint av korsande stigar, exotiska växter och träd från världens mest avlägsna delar – men framförallt av djärvt färgsatta art deco-byggnader av målaren Jacques Majorelle.

Editorial Splash 1 - Inspirerande uterum

1966 anlände Yves Saint Laurent och hans livspartner Pierre Bergé till Marocko och efter den resan återbesökte de Marrakech några gånger per år. Saint Laurent inspirerades av folket, dräkterna, färgerna och landets många kulturer till sina kollektioner. Engagemanget ledde så småningom till en önskan att ge tillbaka ett positivt bidrag till landet och 1980 kunde den drömmen besannas när Jardin Majorelle stod till salu och de därmed kunde rädda kulturarvet och samlingen som riskerade ersättas av ett hotellkomplex.

I många år har jag funnit att Majorelle-trädgården är en outtömlig inspirationskälla och jag har ofta drömt om dess unika färger. –Yves Saint Laurent

Editorial Splash 2 - Inspirerande uterum
Editorial Splash 3 - Inspirerande uterum

Idag rymmer Jardin Majorelle inte bara en trädgård utan också ett museum, en butik och ett café, där besökare kan slå sig ner i trädgårdsmöbler från franska Fermob. Serien, som heter Luxembourg, är tillverkade av aluminium som lackats i färgen Cactus. De kan handlas som enstaka produkter eller som ett komplett set.

Editorial Splash 4 - Inspirerande uterum

Upptäck Fermob

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03