Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Italiensk lätthet

2021-04-16

Italiensk lätthet

Piero Lissonis utemöbelkollektion Borea för B&B Italia är en hyllning till designerns barndom, aeronautiska principer och känslan av lätthet.

Som liten bambino i staden Saregno i Lombardiet i norra Italien drömde Piero Lissoni om att en dag bygga flygplan. De naiva barndomsförsöken att konstruera enklare modeller blev aldrig särskilt bra i Lissonis redan då kritiska ögon. Modellerna var för klumpiga, lyfte aldrig som de skulle. De hade inte den där avgörande lättheten. Många år senare är Piero Lissoni mångfacetterad arkitekt och designer erkänd världen över. Nu kommer utemöbelkollektionen Borea för B&B Italia, som på ett sätt är en hyllning till Lissonis barndoms aeronautiska eskapader.

Utemöblerna Borea har den där lättheten som Lissonis flygplansmodeller saknade. Han ville skapa en lätt och smidig produkt, ”som en blandning mellan ett flygplan och en cykel”, som han själv beskriver Boreas enastående kompletta uppsättning soffor, fåtöljer, stolar och bord. Själva ramen består av fjäderlätt aluminium och är formgiven smal och sömlös. Ramen på varje produkt går att få i tre jordnära färger — anthracite, clay, tortora — medan sittdynorna går att få klädda i en rad olika mönstrade och monokroma textiler. Detaljen med de aningen utstående fötterna lyfter möblerna ytterligare från marken. En detalj som i all sin enkelhet och blygsamhet framkallar hela visionen med kollektionen — känslan av lätthet.

Editorial Splash 1 - Italiensk lätthet

Precis som B&B Italias övriga produkter de senaste åren har Borea utvecklats för att vara så hållbar som möjligt. Man menar att vid slutet av möblernas livscykel ska varje enskilt element kunna plockas isär och var för sig sorteras och återanvändas i största möjliga mån. De ska kunna bli någonting annat. ”En maskin, en ny soffa, eller, om du vill, ett flygplan”, uppmanar Lissoni.

Arkitekten och designern Piero Lissoni föddes 1956 i staden Saregno i Lombardiet i norra Italien. Efter att ha blivit intresserad av familjens affärsverksamheter inom antikviteter och textilrestaurering utbildade han sig på universitetet Politecnico di Milano, där han blev upplärd av designlegender som Pier Giacomo Castiglioni och Marco Zanuso. Sedan 1985 har Piero Lissoni byggt en karriär som sträcker sig över hela designspektrat, från arkitektur, design, grafisk design, fotografi, mode, inredning, accessoarer, ljusdesign — till och med som art director för superyachtproducenten Sanlorenzo. ”Jag anser mig själv ha haft väldigt tur i mitt professionella liv. Jag har alltid haft, och kommer alltid att ha, många olika tankar och idéer som jag kunnat ge uttryck för som designer, art director, grafisk designer, fotografi, genom att bygga hus, stolar, små objekt. Vad mer kan jag egentligen begära?” sa Lissoni när Nowness besökte hans hus i Toscana för In Residence-serien.

Som designer är Lissoni välkänd för sin minimalistiska approach och utsökta proportioner, som tillsammans med en rationalitet och funktionalitet har gjort att Lissoni gjort sig känd som en av de mest respekterade kontemporära nu levande designerna.

Editorial Splash 2 - Italiensk lätthet

I slutet av 2020 gick BB& Italia ut med att man utsett Piero Lissoni till art director. Varumärket, som varit familjeägt sedan grundaren Piero Ambrosio Busnelli startade företaget 1966. Styrelsemedlemmen Giorgio Busnelli, son till Piero Ambrosio, hade ett år tidigare gått i pension. Med Lissoni som konstnärlig ledare går BB& Italia in i en ny fas. ”Vi är väldigt nöjda och stolta över att kunna välkomna Piero Lissoni till B&B Italia-familjen, och vi är redo att start ett nytt och evolutionärt kapitel för B&B Italia tillsammans med honom”, sa CEO Gilberto Negrini när värvningen offentliggjordes i december 2020.

Lissoni var däremot ingen främling för B&B Italia. Sedan 2017 har man gjort flera samarbeten, bland annat den modulära Dock-soffan, förvaringssystemet Liagò, och nu utemöbelkollektionen Borea. ”Det här är ett företag som skrivit historien om italiensk och internationell design, samtidigt som man alltid varit kontemporära, så för mig är det väldigt glädjande att kunna starta den här resan tillsammans med B&B Italia”, berättade Piero Lissoni för Dezeen.

Upptäck kollektionen Borea hos Nordiska Galleriet.

Editorial Splash 3 - Italiensk lätthet

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03