Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Kreativ förvaring sedan 1965

2024-01-29

Kreativ förvaring sedan 1965

Det schweiziska möbelvarumärket USM älskas av såväl kreatörer som andra premiumvarumärken. Bakom sig har de samarbeten med bland andra Supreme, Rimowa och Billionaire Boys Club, men deras design återfinns också i samlingarna på MoMA och på Fondation Louis Vuitton. Varumärkets flaggskeppsprodukt, USM Haller-systemet, är den perfekta kombinationen av modularitet, originalitet och stil.

Det är inte konstigt att USM (Ulrich Schärer Möbelbau) fått renommé för sina högkvalitativa, flexibla och hållbara förvaringsmöbler, då det tekniska kunnandet om stål förfinats sedan 1800-talet. Kärnan i sortimentet – det modulära systemet USM Haller – upplevs emellertid som väldigt modernt och tidlöst. 

Editorial splash 1 – Kreativ förvaring sedan 1965
Bllionaire Boys Cub på Galieries Lafayette i Paris, inrett med USM Haller.

Den innovativa möbelserien skapades av arkitekten Fritz Haller på 1960-talet och består av en serie färgglada och eleganta stålenheter som kan kombineras för att skapa allt från bokhyllor och förvaringslösningar till arbetsstationer och sideboards.

I händerna på Pharell Williams och Nigo

När modevarumärket Billionaire Boys Club, som grundades av Pharrell Williams och Nigo, lanserade en popup-butik i Galeries Lafayette i Paris, inreddes butiken med USM Haller.

Förvaringssystemets rena linjer gav butiksmiljön en modern estetik och en inbjudande atmosfär. Kromet i möblerna reflekterade belysningen och den hyllfria strukturen gav fri sikt till golvet som fotoprintats med ett månlandskap.

Editorial splash 2 – Kreativ förvaring sedan 1965

Bllionaire Boys Cub på Galieries Lafayette i Paris, inrett med USM Haller.

Skräddarsytt listening room

Även Devon Turnbull, audiofilen som döljer sig bakom signaturen OJAS, har fascinerats av möjligheterna med USM Haller och skapat en installation i USMs flaggskeppsbutik i Soho, New York. Där kan inbjudna besökare "uppleva en lugnande miljö där de kan begrunda musik, befriade från störande ljud utifrån”.

Editorial splash 3 – Kreativ förvaring sedan 1965
OJAS i USMs flaggskeppsbutik i Soho, New York.

Installationen kombinerar ett skräddarsytt OJAS-högtalarsystem i brutalistiskt grått och svart med USMs möbler. En mästerlig match.

Editorial splash 4 – Kreativ förvaring sedan 1965
USM och Rimowas konceptuella samarbete.

En drömförvaring

När det kommer till förvaringslösningar, vare sig de är stationära (hemma eller på kontoret) eller portabla (under resor), är USM och Rimowa välkända referensvarumärken. Båda har signifikativa linjer och karakteristiska detaljer som utgör kärnan i respektive varumärkes DNA: Rimowa med sina räfflade aluminiumresväskor och USM med sitt patenterade modulära möbelsystem.

Denna unika prototyp som drömts upp av USM och Rimowa verkar nästan självklar. USM-enheten med perfekta proportioner, som påminner lite om en resväska, är helt täckt med Rimowas karakteristiska räfflade aluminiumpaneler för att skapa en idealisk syntes mellan de två världarna. Tyvärr finns den inte i handeln, men är ett kul exempel på möjligheterna med USM Haller.

Editorial splash 5 – Kreativ förvaring sedan 1965
Supreme är ett av de många varumärken som velat samarbeta med USM.

Suverän panasch

Det hitintills kanske mest kreddiga samarbetet stod streetwearmärket Supreme för, som placerade sin ikoniska logotyp tryckt rakt över de nedre panelerna på den populära möbeln USM Haller Credenza. En given succé.

I samklang med arkitektur

Fondation Louis Vuitton i Paris, initierat av LVMHs VD Bernard Arnault, är en plats för samtida konst ritat av arkitekten Frank Gehry. När byggnaden stod klart 2014, valde man att genomgående inreda med USM-möbler. Utöver kraven på kvalitet och image var det viktigt att möblerna skulle erbjuda optimal funktionalitet i harmoni med byggnadens distinkta form och mått.

Editorial splash 6 – Kreativ förvaring sedan 1965
Inredning av USM på Fondation Louis Vuitton, Paris.

Projektet präglades av tydlighet och en stark kvalitetskänsla. USM-möblernas sofistikerade estetik uppfyllde perfekt dessa krav och satte tonen för varje område, oavsett om det var receptionen, mötesrummen eller individuella arbetsutrymmen.

Editorial splash 7 – Kreativ förvaring sedan 1965
Familjen Schaerers privata hem i Münsingen, Schweiz, ritat av Fritz Haller

Ett familjeföretag föds

Historien om USM, ett familjeföretag som grundades 1885 av Ulrich Schaerer i Münsingen, Schweiz, sträcker sig över flera generationer. Under de första årtiondena av 1900-talet specialiserade sig företaget på fönsterbeslag och precisionsbearbetad stålplåt.

Det var under 60-talet som det modulsystem vi känner idag, USM Haller, skapades när den tredje generationen Schaerer anslöt sig till företaget och anlitade arkitekten Fritz Haller för att skapa en flexibel fabriks- och kontorspaviljong. Resultatet blev ett modulärt stålkonstruktionssystem, som inte bara användes för byggnaderna utan också inspirerade till utvecklingen av möbelsystemet USM Haller 1963, som sedan patenterades 1965.

Editorial splash 8 – Kreativ förvaring sedan 1965

USM Haller-systemets karaktäristiska kulled.

Från Münsingen till New York

Det unika möbelsystemet, med dess anpassningsbara stålmoduler och innovativa kulled, väckte uppmärksamhet för sin mångsidighet och stil. Trots att det initialt var avsett för företagets egna kontor, ledde populariteten till kommersiell produktion och försäljning från 1969.

Editorial splash 9 – Kreativ förvaring sedan 1965
Haller System 1963, i MoMAs samling.

I slutet av 1900-talet och början av 2000-talet lanserade företaget nya produkter och öppnade showrooms över hela världen. USM Haller blev under denna tid en ikon inom modern design och togs upp i Museum of Modern Arts (MoMA) samling i New York år 2001.

Editorial splash 10 – Kreativ förvaring sedan 1965

En framstående egenskap hos USM Haller-systemet är dess flexibilitet. Modulerna kan enkelt anpassas och omkonfigureras för att möta specifika behov och användningsområden. Dessutom är möblerna tillverkade med högkvalitativt material och har en hållbar konstruktion, vilket gör dem inte bara stilfulla utan också långlivade.

Editorial splash 11 – Kreativ förvaring sedan 1965

USM strävar efter att erbjuda möbler som passar in i olika miljöer och livsstilar. Deras designfilosofi är baserad på enkelhet, funktionalitet och tidlös estetik. Utöver USM Haller-systemet inkluderar deras sortiment även andra möbelkollektioner och tillbehör som kompletterar och utvidgar möjligheterna för att skapa personliga och välorganiserade utrymmen. Produkterna från USM kombinerar således form och funktion på ett sätt som tilltalar både arkitekter och designentusiaster världen över.

I Nordiska Galleriets showrooms i Stockholm, Göteborg och Malmö kan du se vårt stora utbud av USM Haller, som även finns tillgängliga online. Våra experter står redo att bistå dig med att skapa en skräddarsydd lösning som passar just dina behov.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03