Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Kryddat med 70-tal

2021-09-03

Kryddat med 70-tal

1970-talet bestod av träpaneler, linoleummattor, stormönstrade tapeter och tunga pjäser i mörka träslag. Men det innehöll också dekadenta conversation pits, djärva djurmönster och lyxigt tjocka mattor. Addera en gnutta futurism och space age och du har ett välkomponerat och balanserat recept för The 70’s.

Från 70-talet kommer också en mängd designklassiker som fortsatt att älskas genom årtionden och som just nu gör ett storstilat återtåg in i våra hem.

Bohemiskt och excentriskt, lika mycket gröna vågen som discogolv och lika stora doser av murrig brunskala som färgstarka accenter i orange och grönt – det utgör sinnebilden av ett decennium som på många sätt känns högaktuellt idag.

På modescenen regerade Halston med sina feminina klänningar på ena sidan och Vivienne Westwood med sitt punkiga uttryck på den andra och vi inspirerades av stilstarka förebilder som David Bowie, Cher, Joni Mitchell och Steve McQueen. Det var discoglam med Diana Ross, och Earth Wind & Fire och stilla kvällar runt lägerelden med Ted Gärdestads Sol, vind och vatten.

Editorial Splash 1 - Kryddat med 70-tal
Golvlampan Arco från Flos formgiven av Achille och Pier Castiglioni 1962.

Golvlampan Arco från Flos formgiven av Achille och Pier Castiglioni 1962.

Inne i våra hem hämtades inspirationen från nya platser som plötsligt blivit mer tillgängliga och närvarande i våra liv. Filmer som A Clockwork Orange bidrog med en futuristisk estetik och fascinationen för rymden och ”Space Age” återgavs i en mängd filmer och serier som bjöd på möbler med en formgivning av en helt ny art. Verner Panton var en stilbildare och föregångare för den här inriktningen och hans stol Panton Chair i ett stycke plast har kommit att bli ikonisk.

Samtidigt lockades vi av de glamourösa interiörerna i Bondfilmer som The Man With The Golden Gun och Live And Let Die. Filmer som bjöd in till extravaganta rum och storslagen design.

Editorial Splash 2 - Kryddat med 70-tal
3-sitssoffan Camaleonda från B&B Italia designad av Mario Bellini.

3-sitssoffan Camaleonda från B&B Italia designad av Mario Bellini.

Som en motreaktion på tidigare års ganska strama formgivning kom möbler som inte bara visuellt hade mjuka linjer, de var också inbjudande och sköna på ett sätt som vi inte varit vana vid tidigare. Självklara exempel är Gianfranco Frattinis soffa Sessan som han ritade för italienska Tacchini och Camaleonda från B&B Italia designad av Mario Bellini.

Filmer som A Clockwork Orange bidrog med en futuristisk estetik och fascinationen för rymden och ”Space Age” återgavs i en mängd filmer och serier som bjöd på möbler med en formgivning av en helt ny art. 

Men intrycken kom även från andra håll och för skandinaverna blev resorna till södra Europa plötsligt en självklarhet för var och en. På dessa resor till Spaniens soldränkta stränder och välkomnande bodegor hämtades också inspiration till den inredning som blev en del av våra hem. Ofta i form av gedigna bokhyllor, spegelramar och tv-bänkar i mörkt trä vid sidan av luftigare stolar och detaljer i rotting. Små inslag som blev till påminnelser om fina minnen från lediga dagar och varma vindar även under en mörk och kylig novemberkväll.

Editorial Splash 3 - Kryddat med 70-tal
Nyproduktion av äkta 70-talsformgivning från Tacchini och soffan Sesann.

Nyproduktion av äkta 70-talsformgivning från Tacchini och soffan Sesann.

Vare sig du vill krydda ditt hem med dekadens, glamour, mjuk sammet, formgjuten plast, rustikt trä eller en touch av framtiden så kommer en dos av 1970-talets formspråk garanterat att addera en härlig injektion av ett årtionde som känns lika högaktuellt idag som då.

Samtidigt som de äkta 70-talarna, de som faktiskt formgavs under årtiondet, sätts i nyproduktion och plockas tillbaks in i våra hem så inspireras också mycket ny design av decenniet. En välkommen återkomst av en formstark tid.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03