Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Kvinnorna som designat historien

2022-03-08

Kvinnorna som designat historien

Vi hyllar vi några av de kvinnliga formgivare som har lett vägen inom sitt område och för alltid förändrat designhistorien.

Paola Navone

Född i Turin i Italien har Paola Navone hittat hem på många platser i världen, då hon bott och arbetat i både Asien och Europa. Möbeldesigner, arkitekt, inredningsdesigner och konstnärlig ledare – redan efter sin examen började hon staka ut en väg som gick emot rådande normer och öppnade upp för nya sätt att se på design. På 1980-talet blev hon medlem i Alchimiagruppen, en multidisciplinär avantgarde-grupp som ifrågasatte den tidens konventioner, vilket har både breddat och öppnat dörrar för kommande designers och arkitekter. Som en del av Alchimiagruppen var hon med och drev fram "antidesign"-rörelsen som motsatte sig de industriella och minimalistiska uttryck som låg till grund för bland annat Bauhaus. En annan vändpunkt i Paola Navones karriär var när hon deltog i en tävling för att ta fram ett nytt mönster för Abet Laminati, en av världens ledande tillverkare av dekorativt laminat. 30 år senare samarbetar hon fortfarande med företaget. Som konstnärlig ledare för Gervasoni bröt hon ny mark under 1990-talet och stod som designer bakom en av deras mest ikoniska möbelserier, Ghost. På Nordiska Galleriet hittar du Paola Navones design i lamp-serien Pinecone från FontanaArte och Ivy-serien från EMU samt girlangen, Kiki Outdoor Lamp, för Martinelli Luce.

Editorial Splash 1 - Kvinnorna som designat historien
Editorial Splash 2 - Kvinnorna som designat historien

Patricia Urquiola

Som konstnärlig ledare för Cassina sedan 2015 har Patricia Urquiola en självklar plats i dagens designindustri. Hon föddes i Spanien 1961 men flyttade till Milano för att studera på det Polytekniska Universitet. Efter sin examen startade hon ett samarbete med det italienska möbelföretaget DePadova där hon snabbt blev en viktig tillgång. Tillsammans med legendariska Vico Magistretti designade hon flera möbler som blev succéer, bland annat stolen Flower och soffan Loom. 2001 öppnade hon en egen designstudio och formger idag för bland andra B&B Italia, Bosa, Kartell, MDF Italia och en rad andra stora varumärken. Patricia Urquiola börjar varje projekt med att bygga upp en kontakt med användaren som sedan ska interagera med hennes design för att skapa objekt som står i relation till människan, någonting hon lärde sig från designern Achille Castiglioni. Studio Urquiola får ofta förfrågningar att förutom design utveckla framtidens arbetsplats eller produktionscykel. Genom att skapa länkar mellan hantverk och industriell forskning samt binda samman designarv med innovation och teknologi driver Patricia Urquiola företag att återanvända material och skapa nya konstruktiva tillverkningsprocesser. På Nordiska Galleriet hittar du bland annat Tufty-Time Sofa och fåtöljen Husk H3G designad av Patricia Urquiola.

Charlotte Perriand

Charlotte Perriand räknas idag som en av de mest inflytelserika modernistiska formgivarna någonsin. Hon föddes 1903 i Paris och utbildade sig vid Ecole de L'Union Centrale des Arts Décoratifs. 24 år gammal formgav hon installationen Bar Under the Roof, en inbyggd krompläterad bar med tillhörande stolar för mässan Salon d'Automne. Utställningen blev en sensation som ledde till att Le Corbusier fick upp ögonen för henne. Vad som började som en assistentroll till Le Corbusier utvecklades snabbt till ett kreativt samarbete mellan duon och Corbusiers kusin Pierre Jeanneret. Designtrion formgav bland annat fåtöljklassikerna LC1, LC2 och LC7. Charlotte Perriand visade ett särskilt intresse för förvaring och omgivningens inverkan på vårt välmående. Under 1940-talet reste hon till Japan där hon introducerades för zen-filosofin i vilken hon kände igen sin egen syn på livskvalitet och inredning. Hon kom sedan att formge UNESCOS japanska trädgård hos deras huvudkontor i Paris. Under efterkrigstiden ägnade sig Perriand främst åt arkitektur, men hennes möbeldesign anses var lika aktuell idag som för 80 år sedan. Som en progressiv och innovativ formgivare har flera av hennes möbler idag uppnått ikonstatus och med tiden har hon fått den uppmärksamhet och det erkännande hon förtjänade. Idag har Cassina de exklusiva rättigheterna till att producera hennes verk. På Nordiska Galleriet hittar du pallarna Tabouret Méribel och bordet 527 Mexique designade av Charlotte Perriand.

Editorial Splash 3 - Att forma det moderna

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

En designer och en designklassiker med försprång

En designer och en designklassiker med försprång

En designklassiker som upplever extra uppmärksamhet just nu är Ettore Sottsass Jr’s verk Ultrafragola - en spegel, en lampa och ett konststycke i ett som översatt till svenska blir Ultrajordgubbe. Unga designers inspireras av den i sina alster och med sin tidiga postmodernistiska form passar den perfekt i den rådande Memphishaussen, både i all-in miljöer och i mer stilrena interiörer.

Till artikeln

2021-06-01