Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Luigis läder

2021-12-22

Luigis läder

I Baxters värld handlar mycket om läder, inte allt, men såpass att även sängar, rumsavdelare och garderober finns klädda i högkvalitativt skinn. Objekt man kanske inte i första hand associerar med läder. Baxter är en ung historia med ett varumärke som kom till först 1990, men det lutar sig tryggt på en betydligt längre tid av entrepenörskap.

Det är också en familjehistoria med Luigi och hans brorson Paolo i huvudrollerna och där allt har sin början i kärleken till material, design och kvalite i allmänhet och läder i synnerhet. Baxter är 100% italienskt och lika många procent passion.

Paolo Bestetti har i en intervju med italienska Elle Decor sagt att 2002 var ett viktigt år för varumärket, det var då Baxter började samarbeta med Paola Navone. Med hennes kraftfulla och stilsäkra uttryck och design tog de steget från en mer klassisk stil och in i en designvärld. Det tog tre år av hårt arbete att ställa om varumärket till ett helt designfokuserat brand, men det blev också vägen in mot en ny marknad och en ny kundgrupp där intresset för design är viktigare än den faktiska möbeln. Varumärket prisas om och om igen från namnkunniga håll och för objekt i olika kategorier.

Editorial Splash 1 - Luigis läder

Lagos Table & Cairo Table

”Ett naturmaterial som läder blir inte sämre med åren. Det får patina och karaktär”

“Ett naturmaterial som läder blir inte sämre med åren. Det får patina och karaktär” har Paolo sagt i en intervju, och just fascinationen för materialets egenskaper har alltid utgjort grunden i varumärket. Han pratar varmt om lädrets karaktär, hur mycket det kan skifta beroende på dess yta, struktur och färg och även beroende på vilka andra material man adderar till.

När Paolo i en intervju blir tillfrågad om personliga favoriter från kollektionerna nämner han tre soffor som inte bara är väldesignade objekt utan också varit viktiga milstolpar i varumärkets utveckling från möbeltillverkare till internationellt erkänt designhus. En av dessa är soffan Alfred av Marco Milisich, det var den första möbeln som fick en känsla av patina och en touch av vintage. Självklart nämmer han också Paola Navones Budapest. En viktig möbel eftersom den blev en tydlig markör för den nya inriktningen från klassisk möbelproducent till designvarumärke.

Editorial Splash 2 - Luigis läder

Chester Moon Sofa

Bland favoriterna finns också Chester Moon, en riktig statementsoffa i mjukt quiltat skinn och en dröm för vilket rum som helst. Den ritades av Paola Navone 2009 lite som ett experiment och en chansning, men det visade snabbt vara en riktig succé och räknas redan som en av Baxters ikoner. I serien finns även en sittpuff och en fåtölj i samma kaxiga design.

Men Baxter är mycket mer än bara soffor och läder. Här finns fantastiska objekt som borden Cairo Table med en tennpläterad mässingsyta och Lagos Table med sina cylinderformade en i mässing eller järn. Lampor som Q3 Hanging Lamp är lika mycket ett konstverk som en ljuskälla och samma gäller för taklampan Lais.

Editorial Splash 3 - Luigis läder

Diner Armchair

Baxteer bjuder på en komplett livsstil som följer dig från vardagsrum till kontor via matplats och sovrum och inreder precis det rum du önskar. Och faktum är att de gärna följer med dig ut på terassen också. I kollektionen Rimini finns loungestolar, dagbäddar och allt annat du kan behöva för just din plats i solen.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03