Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Marcus Mårtenson berättar

2021-02-25

Marcus Mårtenson berättar

Här kan du lyssna till när konstnären Marcus Mårtenson berättar om hur han skapar sin konst samt historien bakom varje verk till ”Self Promote or Die”. Nedan följer fem ljudklipp där Mårtenson berättar mer om sin process.

MARCUS MÅRTENSON INTRO

Marcus Mårtensons verk behandlar samtida frågor som konsumtion, missbruk, övervakning och sociala medier. Referenser från kapitalistisk masskultur transformeras i Mårtensons händer till svidande samhällskritik utförd i en rik palett med pastellkrita på träskiva. Ord och bild samspelar med en humoristisk knorr som för tankarna till serieteckningar och politisk satir. Mårtensons verk representerar ett nätverk av tankar och idéer med den existentiella krisen för den moderna, ständigt uppkopplade konsumtionsmänniskan som nav.

Hör Mårtenson berätta om sig själv, sitt konstnärskap generellt och om utställningen Self Promote or Die.

Lyssna på avsnittet.


Editorial Splash 1 - Marcus Mårtenson berättar

SELF PROMOTE OR DIE

Mårtenson pratar om originalet och kopiorna av oss själva speciellt under pandemin, hur vi förhåller oss till sociala medier och gamification.

Lyssna på avsnittet.


Editorial Splash 2 - Marcus Mårtenson berättar

#HELLOEVERYONE

Hashtags eller moderna hieroglyfer? Vilka hashtags skapar våra profiler i våra övervakningssystem. Vårt framtida beteende.

Lyssna på avsnittet.


Editorial Splash 3 - Marcus Mårtenson berättar

TOUGHNESS & SHY

”Toughness” visar de hårda symbolerna som är ett sätt att vara på medan ”Shy” visar andra identiteter som kanske inte får ta plats i en traditionell mansbild.

Lyssna på avsnittet.


Editorial Splash 4 - Marcus Mårtenson berättar

DONT WORRY I'M FINE

Hur vi ofta frontar en mask av välmående oavsett problem. Att vi i bland annat sociala medier visar upp den perfekta ytan. Framgång och prestation får styra, fastän det kanske är något annat som sker bakom kulisserna.

Lyssna på avsnittet.


Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03