Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Med skarpt öga för enkelheten

2023-09-01

Med skarpt öga för enkelheten

Det som började med ritandet av en villa slutade med en ikonisk stol. Konstnären och arkitekten Jørgen Rasmussen visade sig vara en utmärkt designer, med Kevi-stolen som sitt mästerverk. Nu presenterar Montana den mångsidiga stolen, som är lika relevant idag som 1958.

Efter att ha avslutat sina studier vid Konstakademin arkitekturlinje 1955, inledde Jørgen Rasmussen och hans tvillingbror Ib en framstående karriär inom design och arkitektur. Deras första stora projekt var att designa en villa åt det danska företaget KEVI.

Med skarpt öga för enkelheten - bild 1
Med skarpt öga för enkelheten - bild 2

Detta uppdrag visade sig vara en utmärkt möjlighet för bröderna att visa upp sina designfärdigheter och tekniska kunskaper. Arbetet med villan var noga övervägt och genomtänkt, vilket resulterade i en byggnad som var både praktisk och estetiskt tilltalande. Den framgången lade grunden för deras framtida framgångar, inklusive skapandet av den berömda stol som därefter ritades till byggnaden.

Jørgens färdigheter som designer uttrycktes verkligen genom hans arbete med Kevi-stolen. Med hans intuitiva förståelse för funktionalitet och estetik, visade han att design kan vara både praktisk och visuellt tilltalande. Kevi-stolen blev snart en ikon inom kontorsdesign.

Ju bättre du sitter, desto mer får du gjort.

Kevi-stolens styrka ligger i dess kombination av enkelhet och komfort, med en genomtänkt design som möter användarens behov samtidigt som den upprätthåller en visuellt tilltalande profil. Även idag är Kevi ett eftertraktat objekt bland designälskare och står som ett testamente över Jørgen Rasmussens begåvning och vision.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03