Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Pantons stolikon blir färgstark duo

2022-05-03

Pantons stolikon blir färgstark duo

En av vår tids största designklassiker uppdateras nu i limiterad upplaga av Vitra. Panton Chair Duo adderar två färger per stol till Verner Pantons omtalade stoldesign från 1960-talet.

När Verner Panton kom i kontakt med Vitra 1963 hade han letat efter den rätta möbeltillverkaren i flera år. Han ville skapa en bekväm stol i plast och i ett enda stycke. 1967 presenterades Panton Chair. Den kurvade formen liknade mer en böljande våg som fryst mitt i en rörelse, än en stol, men Verner Panton var också en av årtiondets mest nyskapande formgivare.

Den 2 juni i år släpper Vitra Panton Chair Duo i en begränsad upplaga på 999 stolar globalt. I en hyllning till Verner Pantons ikoniska sätt att alltid förstärka design med färg, uppdateras den i dag legendariska förlagan med två kontrasterade färger per stol – en på framsidan och en på baksidan.

Editorial Splash 1 - Pantons stolikon blir färgstark duo
Editorial Splash 2 - Pantons stolikon blir färgstark duo

Verner Panton förstod hur färger kunde påverka vårt humör och studerade deras psykologiska betydelse för att använda det i sitt skapande. Han var övertygad om att olika färger alltid skulle presenteras och uppskattas tillsammans, aldrig var och en för sig, och därför kombinerade han flera färger:

När vi skapar en miljö är färgplaneringen avgörande. Det räcker inte att säga att röd är röd och blå är blå. Själv arbetar jag oftast med parallella färger vars toner följer varandra på färgspektret. På det sättet kan jag kontrollera färgtemperaturen i ett rum och skapa en viss stämning.

Editorial Splash 3 - Pantons stolikon blir färgstark duo

Ett landskap av färg

I ett rum sprakande av färgkombinationer, i dag kallat Panton Fantasy Landscape, demonstrerade Verner Panton vad han menade. Rummet var en del av hans utställning Visiona 2 som visades 1970 under Kölns möbelmässa. I en grottliknande tunnel av organiska former täcktes väggar som golv av toner i lila och blå med ett lysande center av röd, orange och gul. Något som har kommit att kallas kulmen av Pantons kreativa vision.

Det är också härifrån som Vitra hämtat inspiration till färgkombinationerna på Panton Chair Duo. Lila paras med rosa magenta, tallgrön med blå. På varje stol och i fem olika kombinationer möts två färger, vilket också gör att stolen ändrar utseende beroende på från vilket håll man tittar.

Editorial Splash 4 - Pantons stolikon blir färgstark duo
Editorial Splash 5 - Pantons stolikon blir färgstark duo

Panton bröt alla konventioner

Verner Panton experimenterade med starka färger och geometriska former och fascinerades av designmöjligheterna som materialet plast förde med sig. Som en av de mest inflytelserika formgivarna under 1960- och 1970-talen var han känd för att föreslå nya sätt att se på inredningsdesign. 1958 ställde han ut en möbelserie som hängde från taket under Applied Art Show och i sin design har han utvecklat nya idéer kring hur stolars struktur kan se ut. Med sina spektakulära designkoncept gick han emot alla konventioner kring hur vi ska leva och bete oss i ett interiörlandskap och lämnade ett designarv i färg efter sig. Själv klädde han sig alltid i blått.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03