Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Parachilna lyser upp din värld

2021-05-14

Parachilna lyser upp din värld

Parachilna må vara både grundat i och ha sin bas i Barcelona. Men trots den väldigt spanska bakgrunden är namnet lånat från Australiens geografi. Där, i den södra delen av kontinenten och 500 kilometer från Adelaide ligger den lilla staden med samma namn. Med sina sexton invånare utgör den en sista utpost innan öknen tar över och breder ut sig över landskapet. Strategiskt placerad precis vid järnvägen kan man tycka, men här var det länge sedan något tåg stannade.

Vad mer än namnet det exklusiva lampvarumärket har gemensamt med ökenstaden är oklart, kanske inte så mycket, utöver den osvikliga tron då, tron och hoppet.

Tron på värdet av fulländad design, ett genuint hantverk och hoppet om att det passerande tåget en dag kommer att bromsa in på den lilla stationen för att plocka upp eller släppa av en passagerare. Kanske går det hand i hand med hoppet om att ge ett stundtals utrotningshotat skrå av hantverkare både de arbetstillfällen och den status och uppmärksamhet de förtjänar.

Editorial Splash 1 - Parachilna lyser upp din värld

För Parachilna är ett varumärke som är sprunget ur en sann och innerlig kärlek till design, men också till högkvalitativa exklusiva material och till ett hantverkskunnande. Det är kompromisslöst i sin övertygelse om att aldrig kompromissa. Och att man genom sin produktion också bidrar till att bevara kunskapen hos smeder, glasblåsare, keramiker och andra hantverkare blir en naturlig och väldigt lyckosam effekt. Det är passionerat, engagerat med en genuin respekt för hela kedjan, från idé till färdig produkt.

Redan 2015 tilldelades Parachilna Wallpapers pris för bästa nya företag, ett pris som följts av flera andra utmärkelser och hyllningar från många håll. Ända sedan starten har man lyckats få till lyckade samarbeten med flera av designhimlens allra mest lysande namn, något som fortsätter att resultera i objekt där flera redan nått en närmast ikonisk status.

Editorial Splash 2 - Parachilna lyser upp din värld

”Skönhet uppstår när designen beter sig illa” är ett citat från den Torontobaserade designbyrån Partisans som står bakom den spektakulära lampan Gweilo. Kanske är ljusskulptur ett mer passande ord än lampa, för det är det skulpturala i kombination med det diffusa ljuset som skapar själva storheten i det här verket. Namnet Gweilo kommer från det kinesiska ordet för ”spöke” och det är lätt att se kopplingen. Partisans menar att idén med lampan kom från tanken om att ljuset kunde fångas in, kontrolleras och manipuleras till en arkitektonisk skulptur.

"Gweilo känns självklar att nämna när man pratar om Parachilna, men det finns naturligtvis många andra produkter som förtjänar att uppmärksammas."

Varje lampa är handgjord genom att de akrylark som utgör grundmaterialet hettas upp och sedan formas genom att försiktigt böjas till sin färdiga form. Det innebär också att varje exemplar är helt unikt och att ingen Gweilo finns i en annan exakt kopia.

Editorial Splash 3 - Parachilna lyser upp din värld

Tidigt, redan under Parachilas första år 2014 inleddes samarbetet med den schweiziska designtrion Atelier Oï. De skapade serien OïPhorique som är en kollektion med ljuskällor som finns både som pendanter och golvlampor. De slanka, smäckra konstlamporna har en unik konstruktion som inte bara är vacker utan som också i tänt läge startar en lugn och harmonisk rörelse, en stilla dans av ljus och form. När flera lampor dessutom placeras sida vid sida och får röra sig tillsammans i en installation blir upplevelsen extra effektfull.

I lampan Chinoz Table Lamp förenas materialen glas, keramik och trä. Vid första anblicken en ganska klassisk design med en urnformad fot på en bas av trä och en skärm i glas. Men Jaime Hayon som står för designen har såklart, och sin vana trogen, öppnat för möjlighet till betydligt mer lekfullhet än så. Hur mycket attityd just din lampa ska ha bestämmer bara du. Välj en klassiskt sober kombination eller blanda kaxiga färgval med någon av de mönstrade keramikurnorna och skapa en självklar centerpiece på bordet eller hyllan. Jaime Hayon finns på Time Magazines lista över världens 100 mest betydelsefulla kreatörer.

Editorial Splash 4 - Parachilna lyser upp din värld

Parachilnas ljussätter dina rum oavsett om du faktiskt behöver just ljus, eller om du kanske är redo för ett magnifikt konstverk skapat kring en ljuskälla och framtaget med sann passion i varje led. Från superb design, via gediget hantverk och fram till den färdiga produkten, redo att lysa upp din värld.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03