Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Resan till stolen

2021-02-05

Resan till stolen

Från Gärdet jorden runt för vintagefynd i världsklass till produktion av egna möbler med samma unika känsla. Här berättar Dusty Decos Edin och Lina Memic Kjellvertz om resan till en matta med pussmun och en bågformad fåtölj från Tranås.

“Men att det alltid funnits möjlighet att byta ut, förändra och pröva sig fram har ju också varit en lyxig aspekt av det vi har gjort.”


För tio år sedan startade vi vintagebutiken Dusty Deco i en liten lokal på Gärdet i Stockholm, med utvalda eklektiska designmöbler, accessoarer och konst som kom att locka köpare från hela världen. Resan började småskaligt. Vid sidan av våra ordinarie jobb inom mode gick vi på loppisar och köpte möbler och dekorativa objekt till vår lägenhet. Både hemmet och vindsförrådet blev snabbt överfulla. Vi bestämde oss för devisen ”en sak in, en sak ut”, och snart insåg vi att det fanns en marknad för vintageföremål i andra hand.

Första inköpsresan gick till USA med fokus på industriella föremål som rostiga burkar och skyltar. Därefter har stilen hos Dusty Deco successivt utvecklats, vilket resulterade i två butiker på Södermalm i Stockholm, en mindre butik på Östermalm och till sist slog vi upp portarna i ett gammalt garage på 600 kvadratmeter på Brahegatan 21. Där kuraterade vi noga utvalda designklassiker, möbler med ett visuellt uttryck och samtida konst. Vi skapade ett vardagsrum som vi älskade.

Editorial Splash 1 - Resan till stolen

Vi har rest och köpt vintageföremål över stora delar av världen, inte bara hittat fantastiska saker och sett fascinerande platser utan också träffat otroligt många spännande människor. Det är nog resorna och mötena mer än något annat som har motiverat oss och fått oss att växa. För oss har det varit en enda lång livsresa där vi aldrig gett vika för vår grundtanke att bara köpa saker vi älskar. Butikerna har varit en förlängning av hur vi själva vill ha det hemma. Tyvärr har väl hemmen fått känna av det. Det har hänt, ganska många gånger ärligt talat, att den ena av oss kommit hem och undrat vart matbordet tagit vägen... eh, det är sålt..! Men att det alltid funnits möjlighet att byta ut, förändra och pröva sig fram har ju också varit en lyxig aspekt av det vi har gjort.

Vi brinner för att köpa hem som vi kan renovera och sätta vår prägel på. Varje hem har haft något unikt som har präglat inredningen, och därmed har inredningarna skilt sig åt i de olika hemmen, vuxit fram organiskt med ständigt nya infallsvinklar. Drömmen har varit att kunna byta upp sig och överskottet har vi satsat i företaget och nya spännande projekt. Nu bor vi i Palma på Mallorca där vi för tre år sedan köpte ett gammalt fallfärdigt snickeri. Då fanns varken el eller vatten men vi såg potentialen i lokalen med vackra fönster och en prunkande trädgård där vi så småningom har tänkt att bygga en pool. Vi såg stora möjligheter att skapa något magiskt – så vi slog till. Under tiden vi renoverar hyr vi ett hippie-inspirerat hus som familjen fullkomligt älskar, precis som med hela det behagliga livet på ön.

Editorial Splash 2 - Resan till stolen

“Men kanske det allra bästa är att den tillverkas hos O.H. Sjögren i Tranås, ett av Sveriges äldsta möbeltillverkande företag.”


Vid årsskiftet 2019 stängde vi ned butiksverksamheten för att ta nästa steg, som ser ut att bli det mest spännande och omvälvande hittills. I samarbete med Nordiska Galleriet tar vi fram egna möbler, mattor och inredningsdetaljer. Det är moderna möbler av högsta kvalitet, men samtidigt klassiska med känslan och karisman nedärvd från de mest karaktärsfulla och unika vintagemöbler som vi har hanterat genom åren. Några har redan kunnat ses i en första kollektion, nu lanseras flera under hösten/vintern 2020.

Vi är själva särskilt förtjusta i Arco Chair. Fåtöljen har vuxit fram, vi visste inte från början att den skulle bli så här. I vår första kollektion var det en del fokus på trä och V-formen, så nu till den andra började tänkte vi oss något rundare. Vi har alltid gillat bågar, som på en klassisk spansk eller fransk stor balkong. Så var bollen i rullning. Resultatet är lite bulligt italienskt 80-tal i Memphisgruppens anda men ändå med en modern feeling. Vi kan inte sätta fingret på det riktigt. Men kanske det allra bästa är att den tillverkas hos O.H. Sjögren i Tranås, ett av Sveriges äldsta möbeltillverkande företag som bland annat gör alla stoppmöbler till Carl Malmsten och Svenskt Tenn. Det är ett samarbete som vi är extremt glada över. Företaget grundades 1902 av Oskar Herbert Sjögren och har drivits av familjen Sjögren sedan dess. Tillverkningen sker nu som då enligt hantverksmässiga principer. Det är verkligen möbler av högsta kvalitet.

En annan favorit i den nya kollektionen är Double Kiss Rug. Vi ville hitta ett otippat mönster på en klassik marockansk beni ourain-matta och återkom till ett foto av Dennis Hopper på en graffitivägg som vi ofta har på våra moodboards. Det kändes som ett spännande möte. Man blir glad av den. Mattan tillverkas för hand enligt konstens alla regler i Marocko. I Atlasbergen finns ett speciellt får som är känt för sin ull med kortare fibrer än vanlig ull, vilket gör den tåligare. I hundratals år har stammar i bergen skördat ullen för att skapa de bästa mattorna i världen.

Editorial Splash 3 - Resan till stolen

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03