Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Skönhet & funktion i lysande form

2021-05-25

Skönhet & funktion i lysande form

När man sammanför erfarenheten från industridesign med passion för hantverk och respekt för ingenjörskonst skapas en spännande cocktail. Om man sedan adderar sofistikerad, exklusiv design, ja då kan det ibland uppstå något alldeles lysande. I Bert Franks fall i dubbel bemärkelse.

Revolve Table Lamp

År 2013 slog sig britterna Robbie Llewellyn och Adam Yeats samman i det som resulterade i Bert Frank. Ett varumärke som designar och producerar lyxiga belysningsprodukter på hemmaplan i England. Robbie med sin designbakgrund och Adam som ägare av en metallfabrik i premiumsegmentet har tillsammans hittat ett sätt att förena sina kompetenser och sin expertis i ett nära samarbete, från idé till slutprodukt.

Editorial Splash 1 - Skönhet & funktion i lysande form

Glaive Table Lamp Brass

Hos Bert Frank förklarar man sin filosofi så här: ”En bords- eller taklampa är mycket mer än en ljuskälla, det är också ett vackert objekt. På samma sätt har en lampa, oavsett hur exklusiva materialen är, inget värde om den inte också kan ge dig det ljus du behöver.” Och visst känns det logiskt att den grundfilosofin förenad med toppkunskap från flera olika områden resulterar i produkter som är något utöver det vanliga. Som ett bevis på det har Bert Frank också prisats av både brittiska Elle Decoration och på International Design Awards.

Sortimentet består av belysning för alla rum, från små diskreta vägg- och bordslampor till taklampor i varierande storlek, men även stora lysande pjäser att ställa på golvet. Ofta med en industriell touch och alltid med högsta kvalitet.

Editorial Splash 2 - Skönhet & funktion i lysande form

Spate Table Lamp

Bordslampan Shear från kollektionen med samma namn blev startskottet för Bert Frank, en lampa som gör sig lika bra på arbetsplatsen som vid sidan av sängen eller helt enkelt där du behöver en ljuskälla. Tidlös i sin design, justerbar i sin räckvidd, och fortfarande en av skaparduons egna storfavoriter. I många av lamporna finns en flört med art decons formspråk, som i taklampan Kernel och kanske allra tydligast i serien Lizak med sina cylinderformade kupor i färgat glas med mässingdetaljer.

”En bords- eller taklampa är mycket mer än en ljuskälla, det är också ett vackert objekt. På samma sätt har en lampa, oavsett hur exklusiva materialen är, inget värde om den inte också kan ge dig det ljus du behöver.”

Editorial Splash 3 - Skönhet & funktion i lysande form

Kernel Floor Lamp

All tillverkningen sker i den egna verkstaden i Birmingham, en stad som i sig har en lång tradition av ingenjörskonst och där särskilt metallindustrin även historiskt varit en viktig faktor för försörjningen. Att aldrig göra avkall på vare sig hantverket eller kvalitén är av största vikt för männen bakom Bert Frank och också ett medvetet ställningstagande i vårt snabbkonsumerande samhälle. Det här är lampor som ska stanna kvar i ditt hem och som du ska leva med – länge.

Editorial Splash 4 - Skönhet & funktion i lysande form

Lizak Drop Pendant

Som inspiration refererar duon till konstnären William Morris och hans enkla men tydliga kravspecifikation på tingen runt dig: ”Ha inget i ditt hem som du inte antingen har användning för eller tycker är vackert.” Så enkelt, och samtidigt så svårt att efterleva. Men i Bert Franks lampor lyckas man tillgodose både delar av den kravställningen, skönhet och funktion, sofistikerat sammanfört i varje unikt objekt.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03