Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten | Nordiska Galleriet

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

boy-with-godzilla-helena-blomqvist

I de världar Blomqvist skapar, där scenografin har en lika stor roll som huvudkaraktärerna, får vi möta osentimental melankoli och ömsint humor i en surrealistisk komposition. Hennes bildvärld kännetecknas av det drömlika och ödesmättade sceneriet samt befolkningen som består av djur, varelser, kvinnor och barn - ofta utklädda och placerade i miljöer som öppnar dörrar till det undermedvetna. En bärande del av Blomqvists konstnärsskap har länge varit hennes intresse för samtida mytologier i kombination med konst-, foto- och filmhistoria.

Blomqvist konstruerar sina alternativa världar i sin ateljé på Södermalm och i en gammal skola i Dalarna, där hon har en större studio - men hon reser även iväg och gör fotografierna på plats i verkliga miljöer. Hennes arbetsteknik skiljer sig väsentligt från de antaganden vi har om den fotografiska processen då merparten av Blomqvists arbete ligger i konstruktionen av scenografi och kostym. En tidskrävande process som hon kan tillbringa veckor eller månader med för att mejsla ut sina vackert utformade alster - vilket är ett resultat av hennes extrema noggrannhet och detaljrikedom.

helena-blomqvist

När scenografin är klar så fotograferar hon skapelsen och sätter ihop bilden digitalt. Ibland mer kollageaktigt och ibland är bilden nästan färdig direkt efter fotograferingen. Men hon reser även iväg och gör fotografierna på plats i verkliga miljöer.

“Jag brukar i princip aldrig göra den här typen av projekt förutom någon enstaka gång när jag har gjort editioner i samband med mina böcker. Det känns roligt att göra bilderna i större upplaga och i större utsträckning tillgängliggöra mina verk.”

- Varje fotografi är en del i en större berättelse. Jag jobbar intuitivt och försöker fånga stämningar i samtiden. Jag skapar civilisationskritiska bilder med en humoristisk ingång där jag lyfter fram osynliga personer ur periferin. Det har handlat om utanförskap, åldrande, minnesbilder och tidens gång.

Nu släpper Nordiska Galleriet tillsammans med Blomqvist två editioner av hennes verk The Floating Girl (2020) och Boy With Godzilla (2013).

the-floating-girl-2020-helena-blomqvist

I bildsviten Slumberland (2013), varifrån Boy With Godzilla finns, får vi se sekvenser ur en liten pojkes nattliga äventyr, med utgångspunkt från hennes sons drömmar och mardrömmar. Tillsammans med Godzilla betraktar pojken civilisationens praktverk och de stora äventyren på avstånd. Men de ger sig även av på egna äventyr. Det handlar om att ta ett steg utanför och se saker på ett nytt sätt; med ett barns magiska tänkande. Om natten förvandlas gatan där han bor till en magisk plats. En båt till havs blir till en storslagen färd. Han trotsar sina rädslor och ger sig iväg mot det okända. Bilden Boy With Godzilla är fotograferad i verklig miljö i en bokskog på Djurgården och den en meter stora Godzilla har Blomqvist själv gjort i lera.

Det andra verket, The Floating Girl, 2020, visar en flicka som i ett stämningsfullt magiskt tillstånd svävar iväg. Den förtätade stämningen i fotografiet visar ett sceneri som har en fantastisk, drömsk och surrealistisk stämning med influenser från fotohistorien, som till exempel Alfred Eisenstaedt. I sina bildberättelser jobbar Blomqvist ofta med nära vänner och familj, i The Floating Girl ser vi hennes dotter - som ofta figurerar i hennes bildberättelser - som den svävande flickan och hennes vän. Editionerna kommer att finnas i en limiterad upplaga om 50st.

helena-blomqvist

- Samarbetet med Nordiska Galleriet känns spännande och intressant. Jag brukar i princip aldrig göra den här typen av projekt förutom någon enstaka gång när jag har gjort editioner i samband med mina böcker. Det känns roligt att göra bilderna i större upplaga och i större utsträckning tillgängliggöra mina verk.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)