Kryddat med 70-tal | Nordiska Galleriet

Kryddat med 70-tal

1970-talet bestod av träpaneler, linoleummattor, stormönstrade tapeter och tunga pjäser i mörka träslag. Men det innehöll också dekadenta conversation pits, djärva djurmönster och lyxigt tjocka mattor. Addera en gnutta futurism och space age och du har ett välkomponerat och balanserat recept för The 70’s.

panton_chair_vitra

Från 70-talet kommer också en mängd designklassiker som fortsatt att älskas genom årtionden och som just nu gör ett storstilat återtåg in i våra hem.

Bohemiskt och excentriskt, lika mycket gröna vågen som discogolv och lika stora doser av murrig brunskala som färgstarka accenter i orange och grönt – det utgör sinnebilden av ett decennium som på många sätt känns högaktuellt idag.

På modescenen regerade Halston med sina feminina klänningar på ena sidan och Vivienne Westwood med sitt punkiga uttryck på den andra och vi inspirerades av stilstarka förebilder som David Bowie, Cher, Joni Mitchell och Steve McQueen. Det var discoglam med Diana Ross, och Earth Wind & Fire och stilla kvällar runt lägerelden med Ted Gärdestads Sol, vind och vatten.

arco flos

Golvlampan Arco från Flos formgiven av Achille och Pier Castiglioni 1962.

Inne i våra hem hämtades inspirationen från nya platser som plötsligt blivit mer tillgängliga och närvarande i våra liv. Filmer som A Clockwork Orange bidrog med en futuristisk estetik och fascinationen för rymden och ”Space Age” återgavs i en mängd filmer och serier som bjöd på möbler med en formgivning av en helt ny art. Verner Panton var en stilbildare och föregångare för den här inriktningen och hans stol Panton Chair i ett stycke plast har kommit att bli ikonisk.

Samtidigt lockades vi av de glamourösa interiörerna i Bondfilmer som The Man With The Golden Gun och Live And Let Die. Filmer som bjöd in till extravaganta rum och storslagen design.

camaleonda_3seater

3-sitssoffan Camaleonda från B&B Italia designad av Mario Bellini.

Som en motreaktion på tidigare års ganska strama formgivning kom möbler som inte bara visuellt hade mjuka linjer, de var också inbjudande och sköna på ett sätt som vi inte varit vana vid tidigare. Självklara exempel är Gianfranco Frattinis soffa Sessan som han ritade för italienska Tacchini och Camaleonda från B&B Italia designad av Mario Bellini.

Men intrycken kom även från andra håll och för skandinaverna blev resorna till södra Europa plötsligt en självklarhet för var och en. På dessa resor till Spaniens soldränkta stränder och välkomnande bodegor hämtades också inspiration till den inredning som blev en del av våra hem. Ofta i form av gedigna bokhyllor, spegelramar och tv-bänkar i mörkt trä vid sidan av luftigare stolar och detaljer i rotting. Små inslag som blev till påminnelser om fina minnen från lediga dagar och varma vindar även under en mörk och kylig novemberkväll.

tacchini_sesann_sofa

Nyproduktion av äkta 70-talsformgivning från Tacchini och soffan Sesann.

Vare sig du vill krydda ditt hem med dekadens, glamour, mjuk sammet, formgjuten plast, rustikt trä eller en touch av framtiden så kommer en dos av 1970-talets formspråk garanterat att addera en härlig injektion av ett årtionde som känns lika högaktuellt idag som då.

Samtidigt som de äkta 70-talarna, de som faktiskt formgavs under årtiondet, sätts i nyproduktion och plockas tillbaks in i våra hem så inspireras också mycket ny design av decenniet. En välkommen återkomst av en formstark tid.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Önskelista (0)