Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Stilnovo: Innovativ belysningskonst

2024-02-01

Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Det legendariska varumärket Stilnovo uppstod i det kreativt pulserande hjärtat av Milano på 1940-talet och har skapat några av våra mest ikoniska lampor. Sedan starten har varumärket aldrig visat standardlösningar, utan strävat efter kontinuerlig – både estetisk och teknisk – innovation som kastat ljus och öppnat ögon för en ny era av design.


Italien med sin rika kulturhistoria och konstnärliga arv, har gett världen många lysande designskatter. En sådan är Stilnovo, ett belysningsvarumärke vars berättelse och estetik har fascinerat och inspirerat över generationer.

Editorial Splash 1 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst
Annonser från Stilnovos arkiv, 1947-49.

Nya stilens mästare

Stilnovo grundades 1946 av Bruno Gatta i efterkrigstidens Milano, och tre år senare anslöt sig även hans bror Paolo Gatta till företaget. Varumärkets namn, "Stilnovo", översätts som "Ny stil" på italienska och återspeglade den strävan som då fanns i samhället att bryta med det förflutna och omdefiniera modern design.

Editorial splash 2 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst
Minitopo och Triedro av Joe Colombo
Editorial splash 3 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Framstående samarbeten

Italien var under mitten av 1900-talet helt revolutionerande vad gäller design, och Stilnovos chefsdesigner Angelo Gaetano Sciolari spelade en nyckelroll under denna era. Under bröderna Gattas och Sciolaris ledning samlade företaget ett team av talangfulla formgivare och ingenjörer för att skapa belysningslösningar som kombinerade estetik och funktionalitet på ett unikt sätt. Stilnovo samarbetade med några av de mest välkända namnen inom design, däribland Ettore Sottsass, Achille och Pier Giacomo Castiglioni, Joe Colombo och Gae Aulenti.

Editorial splash 4 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst
Arkivbilder ur Stilnovos kataloger
Editorial splash 5 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Materialinnovationer

De var inte bara banbrytande vad gällde design, utan också i hur de jobbade med material. Varumärket var känt för att utforska olika material och kombinera dem på oväntade sätt. Metall, glas och plast användes med skicklighet för att skapa lampor som inte bara var funktionella ljuskällor utan också rentav konstverk.

En av de mest betydelsefulla innovationerna var användningen av akrylglas. Stilnovo introducerade akrylglasprismor för att skapa fantastiska ljuseffekter, och detta banbrytande materialutnyttjande sattes i centrum för flera av deras designmästerverk.

En svit av klassiker

Från sent 50-tal och framåt designades under Stilnovos varumärke en rad lampor som skulle komma att bli ikoniska designklassiker, och som känns lika moderna och aktuella än idag. Här är några av dem.

Editorial Splash 6 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Sputnik

En av Stilnovos mest ikoniska skapelser är "Sputnik-lampan", skapad av Stilnovos interna designteam 1957. Den här banbrytande taklampan, med sina utstickande armar och lysande kulor, var en hyllning till rymdålderns äventyr och symboliserade en framtid fylld av möjligheter och innovation.

Editorial splash 7 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst
Editorial splash 8 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Saliscendi

Achille och Pier Giacomo Castiglionis pendellampa Saliscendi från 1957 är en utav varumärkets mest välkända produkter. Året efter dess skapelse ritades två unika exemplar för Milanos handelskammare, och taklampan har fått många priser under sin livstid.

Editorial splash 9 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst
Editorial splash 10 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Megafono

Den ikoniska belysningsserien Megafono togs fram av Stilnovos interna designteam 1958. Serien består av en mindre och en större taklampa, samt en bordslampa och två vägglampor. Utseendet påminner om megafoner med konformade metallskärmar som ger ifrån sig ljus åt bägge håll.

Editorial splash 11 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst
Editorial splash 12 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Galassia

Serien Galassia ritades 1959 av Stilnovo. Den är sofistikerad snarare än lekfull och de vita triplexblåsta glaskloten vilar på en mässingsstruktur med galvanisk förgyllning, som skänker elegans till de rum den placeras i.

Editorial splash 13 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst
Editorial splash 14 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Buonanotte

När 1960-talet kom upplevde Stilnovo en sådan boom att företaget öppnade en ny produktionsanläggning i Lainate. En av de mest kända lamporna, Giovani Luigi Gorgonis udda sfäriska bordslampa Buonanotte från 1965, blev en storsäljare. Tack vare den lekfulla designen med justerbara skärmar går det att anpassa lampans ljus utefter behov. Öppna upp skärmarna för att läsa en bok eller stäng igen för att dämpa ljuset vid filmkvällen.

Editorial Splash 15 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Valigia

Den fyrbenta bordslampan Valigia är en lekfull och praktiskt bärbar lampa. Den designades av Ettore Sottsass år 1977 med en symbolisk inbjudan om att resa. Valigia är det italienska ordet för resväska och precis som namnet antyder är att lampan tänkt att kunna tas med var som helst.

Editorial splash 16  – Stilnovo: Innovativ belysningskonst
Editorial splash 17  – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Fante

År 1978 designades bordslampan Fante, som har en justerbar reflektor som på ett lekfullt sätt påminner om en bredbrättad hatt. Skärmen styr inte bara det nedåtriktade ljuset men även det indirekta diffuserade ljuset. Bakom designen döljer sig formgivarna De Pas, D’Urbino och Lomazzi. Fante ritades även som taklampa år 1980.

Editorial Splash 18 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Minibox

Bordslampan Minibox formgavs av Gae Aulenti och Piero Castiglioni 1981. Lampan, som är tillverkad i metall och har ett lysande ”öga”, påminner om en den typen av ljuslyktor man använde i gruvor förr i tiden. Lamphuvudet är fäst med magneter och kan därför enkelt riktas om i valfri riktning.

Teknik för vår tid

Bruno Gatta gick bort 1976, men även efter hans död fortsatte Stilnovo med framgångsrika designersamarbeten och lanseringar av ikoniska klassiker, innan man stängde sina dörrar 1988. Lite mer än två decennier senare, 2012, förvärvade den italienska konstchefen Massimo Anselmi företaget 2012 och verksamheten återupptogs.

År 2019 köpte sedan belysningsgiganten Linea Light Group upp Stilnovo och återlanserade dess klassiska design med modernt anpassade inslag som LED-belysningssystem. I mötet mellan Linea Light och Stilnovo sammanflätas två varumärken, ett som har präglat historien inom italiensk design, och ett annat som växte fram först för trettio år sedan och blivit en tongivande aktör på den moderna scenen. Med stor respekt för originalprodukterna adderas modern prestanda, vilket resulterat i en perfekt symbios av erfarenhet och nytänkande.

Editorial Splash 19 – Stilnovo: Innovativ belysningskonst

Stilnovos belysning från1960-70-talet räknas idag som ikonisk kultdesign och framtiden ser ljus ut – de samtida lamporna befäster Stilnovos position i framkant och kommer att bli morgondagens åtråvärda samlarobjekt.

Upptäck Stilnovos sortiment här.

Produkter som visas i inlägget:

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03