Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

The comeback of an icon

2021-09-14

The comeback of an icon

Tobia Scarpa fick 1969 i uppdrag av Cesare Cassina, en av de två bröderna bakom varumärket Cassina, att skapa en möbel för utställningen i Cologne.

Resultatet blev Soriana, en fåtölj som än idag ses som helt unik, men då den nådde marknaden 1970 verkligen slog den ner som en mjukt formad och högt lovordad bomb i möbelvärlden. Ett mästerverk som direkt belönades med både det åtråvärda priset Compasso D'Oro och designintresserade privatpersoners jubel.

Drygt 50 år har passerat sedan det första exemplaret tillverkades och under många år var serien helt ur produktion och blev istället ett hett eftertraktat villebråd på auktioner och hos vintagehandlare. Och många soffor och fåtöljer har under tiden restaurerats, renoverats och omsorgsfullt vårdats hos tapetserare världen över.

Editorial Splash 1 - The comeback of an icon

Men den som väntar på något gott…

För nu gör Soriana ett storstilat återtåg, och både fåtöljerna och 3-sitssoffan finns med klädsel både i läder och tyg och i ett stort urval av kulörer.

Soriana är unik både i sitt visuella uttryck och sin konstruktion, den har ingen inre hård uppbyggnad utan den mjuka möbelkroppen hålls samman av metallklamrar som också skapar en effektfull drapering på baksidan. Att säga att den är inbjudande är en underdrift, här är det snarare en omöjlighet att motstå frestelsen att kasta sig ner och luta sig tillbaks.

Editorial Splash 2 - The comeback of an icon

Helt enkelt definitionen på den ultimata loungemöbeln. Så är den också döpt efter mjukheten hos en katt, det efter att Scarpa gett bort den första prototypen i present till sin fars vän som utbrast ”Åh, den är lika mjuk som Soriana!”, familjens siameskatt.Utöver den mjuka och välkomnande känslan är Soriana applicerbar i nästan vilket rum som helst, oavsett om det är som en ensam fåtölj i läshörnan eller i en hel grupp, som den centrala samlingsplatsen i vardagsrummet.En efterlängtad comeback av en bit utsökt designhistoria från ett årtionde som är lika högaktuellt idag som då det begav sig.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03