Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Unfolding image+

2021-10-19

Unfolding Image+

Utställningen Unfolding Image (Konstnärshuset 9–18 september) utgick ifrån ett samarbete mellan Koto Katoaka, en tredje generationens vikväggsmästare från Japan, och fem utvalda konstnärer baserade i Sverige.

Ylva Carlgren. Vikvägg: Utan titel. Vägghängt verk: Continuous separation

Konceptet var att utforska vikväggarna i en svensk samtidskontext, samtidigt som den djupa respekten för hantverket hölls intakt. Valet av konstnärerna grundades på hur deras respektive konstnärskap skulle kunna samspela med vikväggen samt utmana dess möjligheter och begränsningar.

Nu gör Nordiska Galleriet ihop med konstnärerna en ny variant av utställningen – en uppföljning där man utgår ifrån idéen att vikväggarnas naturliga sammanhang kommer att vara i hemmamiljö. Konstnärerna har fått välja en av sina vikväggar från Unfolding Image och placerat dem tillsammans med ett annat av deras egna verk i ett rum.

Unfolding Image+ kan ses mellan 8 oktober och 25 oktober i Nordiska Galleriets showroom på Nybrogatan 11.

Editorial Splash 1 - Unfolding image+
Juri Markkula. Vikvägg: Green to lilac. Vägghängt verk: Fotografi, Monet Studio View 3 
Editorial Splash 2 - Unfolding image+
Martin Kozlowski. Vikvägg: Utan titel (utanför bild) Väggmålning: Utan titel
Editorial Splash 3 - Unfolding image+
Karl Patric Näsman. Vikvägg: Untitled Plum Folding Screen. Vägghängt verk: Untitled (Vertical Indigo)
Editorial Splash 4 - Unfolding image+
Inez Jönsson. Vikvägg: Hibe and flax. Vägginstallation: Two Horsetails

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03