Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Varma känslor för mattor

2021-02-03

Varma känslor för mattor

Trenden med mattor som en central del av inredningen är fortsatt stark. Inte undra på. En matta kan ge både en ombonad känsla och ett personligt uttryck.

Ingen annan inredningsdetalj har en djupare relation till människan än mattan. I den mån man nu kan kalla ett flertusenårigt föremål för inredningsdetalj.

Den äldsta kända handknutna mattan – kallad Pazyrykmattan eller Gorny-Altai-mattan efter fyndplatsen – hittades vid utgrävningar i Sibirien 1947. Den låg infrusen i ett isblock och var därför anmärkningsvärt välbevarad. Mattan mäter 183 x 200 centimeter och är troligen knuten i Armenien eller Persien cirka 400 f.Kr. Det är ett förnämligt arbete med en täthet på ungefär 360 000 knutar per kvadratmeter. Mönstret har ett rosettmotiv i mitten och ridande krigare och en procession med hjortar i bårderna.

Genom årtusendena har mattan haft både dekorativa och funktionella syften. Vi har rullat ut den över golv eller hängt den på väggen, skrutit med den som praktfull statussymbol eller dragit den över oss som täcke för att hålla värsta kylan ute, vävt den av siden eller trasor. Den har dämpat ljud och skyddat underlag. Över tid har vi föredragit den som både mjukt heltäckande och helt saknad på vitmålade hav till trägolv.

Editorial Splash 1 - Varma känslor för mattor

I dag är mattans ställning starkare än på länge – på bred front. Den är en central del av inredningen, antingen diskret understödjande och framhävande andra delar av möblemanget eller uttrycksfullt iögonfallande i sig själv. Signerad svensk vintage-röllakan eller lyxiga, moderna italienska ulldrömmar? En smakfråga. Intresset har stigit för båda. En rad nya spännande producenter och kollektioner har tillkommit och vi är många som väljer att satsa på mattor i våra hem. Trenden med långhåriga mattor håller i sig och har fått sällskap av ullmattor som är slittåliga och ofta vändbara.

Vår egen kollektion Nordiska Galleriet Rugs består av sammanhållet enfärgade handtuftade ullmattor av hög kvalitet i olika kulörer som kan matchas med mycket. Tanken är att de ska lägga en varm, ombonad grund och bidra med en färg som passar respektive rum, utan att ta över från resten av interiören. Mattorna tillverkas på bästa sätt av ett familjeföretag i Indien, där den kunskapen har långa anor.

Hos oss finns också mattor från franskfödda, Milanobaserade cc-tapis som tillverkar rena konstverk i Nepal i samarbete med världens ledande formgivare. Cassina, Baxter, Maxalto/B&B Italia levererar också väldigt fina mattor från Italien. Svenska Kasthall är synonymt med kvalitet och en tradition av tillverkning i Kinna. I Palma på Mallorca öser Dusty Deco ur en inspirationskälla full av eklektiska antikviteter för att skapa mönster helt i takt med tiden. Deras nya ”Shaggy”-serie är fantastisk.

Editorial Splash 2 - Varma känslor för mattor

Med mattor kan du samla ihop möblemanget och få till en enhetlig inredning. Har du flera sittgrupper i samma rum kan du skapa öar, mysiga platser i rummet, som binds samman med mattor. Ett generellt råd är att hellre välja en rejält stor matta än en som kanske är lite för nätt tilltagen. När du till exempel drar ut en stol ska den fortfarande få plats på mattan. I sovrum är en tät och mjuk heltäckande matta härlig att begrava fötterna i på morgonen.

En matta ger omedelbart ett ombonat intryck. Oavsett vilken du väljer så lägger den grunden för den där hemtrevliga känslan som vi alla vill uppnå.

Editorial Splash 3 - Varma känslor för mattor

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03