Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Design icons – upptäck våra ikoniska lampor

2024-02-08

Design icons – upptäck våra ikoniska lampor

I vårt breda sortiment av belysning finns allt från klassiska och tidlösa lampor till modern och konstnärlig belysning. Här har vi samlat några av våra mest ikoniska lampor – upptäck 12 designikoner från Nordiska Galleriet.


Ljus har en central roll inom design som sträcker sig bortom sitt praktiska syfte. Det betraktas även som en konstform och har en stor påverkan på hur vi människor upplever ett rum. Belysning har förmågan att påverka atmosfären, stämningen och uppfattningen av utrymmen och är centralt när det kommer till att skapa engagerande, funktionella och hållbara miljöer.

Det finns många designerlampor som har påverkat belysningshistorien och som uppnått ikonisk status genom åren på grund av sin unika estetik, tekniska innovation och kulturella påverkan. Vi på Nordiska Galleriet har samlat 12 ikoniska lampor som med sin funktion och elegans, blivit designikoner under 1900-talet – och är det än idag.

Editorial Splash 1 - 1924: Bauhaus Table Lamp WG 24
Bauhaus Table Lamp WG 24

1924: Bauhaus Table Lamp WG 24

Bordslampan WG 24, skapad av Wilhelm Wagenfeld för Tecnolumen 1924 och ofta känd som Bauhaus-lampan, är ett mästerverk med en fascinerande historia. Wagenfeld blev antagen som gesäll vid endast 24 års ålder på Bauhaus-verkstaden i Weimar, och under vägledning av Bauhaus-läraren László Moholy-Nagy blev Wagenfeld en banbrytande industridesignpionjär under 1900-talet – tack vare bordslampan WG 24.

Trots att bordslampan från början var handgjord, var dess avsikt att efterlikna en industriprodukt. Med en graciös form och förnicklad metall, tillsammans med den kupolformade skärmen av opalglas har Wagenfeld’s bordslampa överlevt i årtionden, och har inte förlorat något av sin attraktionskraft.

Editorial Splash 2 - 1935: 9602 Floor Lamp
9602 Floor Lamp

1935: 9602 Floor Lamp

År 2018 återlanserades 9602 Floor Lamp av Gubi som 9602 Floor Lamp Pierre Frey Special Edition och lanserades då exklusivt på Nordiska Galleriet. Originaldesignen från 1935 formgavs av den finske designern Paavo Tynell för Hotel Aulanko i Helsingfors. Lampan består av en stam lindad med rotting, en bas i polerad mässing och en konisk krona som sammanfogar hela designen. Den är ett utmärkt exempel på tidlös och funktionell design, och har kommit att bli Tynells mest hyllade verk.

Editorial Splash 3 - 1947: Gräshoppa av Greta M. Grossman för Gubi
Gräshoppa – Greta M. Grossman

1947: Gräshoppa av Greta M. Grossman för Gubi

Den ikoniska Gräshoppa (Grasshopper) golvlampan producerades för första gången 1947 av den feministiska pionjären Greta Magnusson Grossman. Dess unika lutande trefotsstativ ger ett dynamiskt uttryck och utgör en av Grossmans mest framstående designskapelser för Gubi. Golvlampan kombinerar stilren estetik med hög funktionalitet, och dess autentiska utformning innefattar en lång, roterbar konisk topp för riktat ljus. Gräshoppa finns tillgänglig i flera färger.

Editorial Splash 4 -1951: Akari BB3-33S av Isamu Noguchi för Vitra
Akari BB3-33S – Isamu Noguchi

1951: Akari BB3-33S av Isamu Noguchi för Vitra

Akari BB3-33S är en golvlampa som kombinerar olika material: handtillverkat trä, shoji-papper, bambuskaft och en lampfot av gjutjärn. Noguchis konstnärliga uttryck är knutet till abstrakt expressionism, och den unika utformningen på armaturen skapar en intresseväckande ljusupplevelse. Serien Akari, som bär på traditionella japanska influenser, består av 100 armaturer och en blandning mellan golv-, bords- och taklampor. Varje ljusskulptur tillför en atmosfär av lugn och stillhet genom det mjuka skenet från shoji-papperet.

Editorial Splash 5 - 1960: Gatto av bröderna Achille och Pier Castiglioni för Flos
Gatto – Achille & Castiglioni

1960: Gatto av bröderna Achille och Pier Castiglioni för Flos

Gatto Grande från Flos är en ikonisk bordslampa designad av Achille och Pier Castiglioni (även kända som the “Castiglioni brothers”) år 1960. Bordslampan har en vit metallkonstruktion täckt med ett kokongliknande material som skapar ett stämningsfullt ljus. Dess unika material ger ett varmt sken som lyfter fram den eleganta designen. Gatto Grande är dimbar, och ljusstyrkan kan enkelt justeras med den inbyggda dimmern på kabeln.

Placera lampan för sig själv eller komplettera den med den mindre variant Gatto Piccolo.

Editorial Splash 6 - 1962: Arco av bröderna Achille och Pier Castiglioni för Flos
Arco – Achille & Castiglioni

1962: Arco av bröderna Achille och Pier Castiglioni för Flos

Arco är formgiven år 1962 av bröderna Castiglioni för Flos och är en ikonisk golvlampa inspirerad av gatlyktor. Med en mobil och platsbesparande design, är dess arm nästan 2,5 meter lång, vilket gör det möjligt att placera större möbler under den. Tillverkad av kromad aluminium, högpolerat rostfritt stål och Carraramarmor, är Arco en stabil och elegant lösning. Denna designklassiker, aldrig ur produktion sedan dess skapande, har blivit en av de mest kända inom sitt område och har setts i kända filmer såsom The Italian Job och Diamonds Are Forever

Editorial Splash 7 - 1965: Pipistrello Table Lamp av Gae Aulenti för Martinelli Luce
Pipistrello Table Lamp – Gae Aulenti

1965: Pipistrello Table Lamp av Gae Aulenti för Martinelli Luce

Pipistrello Table Lamp av Martinelli Luce är en ikonisk lampa och en distinkt del av modern designhistoria, formgiven av den italienske arkitekten Gae Aulenti år 1965. Bordslampans design utmärks av den koniska teleskopiska foten i rostfritt stål och skärmen i vit metakrylat, formad som fyra fladdermusvingar som elegant samlas i mitten med en knopp.

Editorial Splash 8 - 1967: Snoopy av Achille & Pier Castiglioni för Flos
Snoopy – Achille & Castiglioni

1967: Snoopy av Achille & Pier Castiglioni för Flos

Snoopy, en 1967 års design av bröderna Achille & Pier Castiglioni för Flos, är en ikonisk bordslampa med en svart emaljerad metallskärm och en vit marmorfot. Med en enkel touch på den dimbara strömbrytaren kan ljusstyrkan justeras och möjliggör för ett direkt och mjukt ljus. Inspirerad av Snobben har Snoopy blivit en modern klassiker med sin lekfulla och eleganta design, passande för olika inredningsstilar.

Editorial Splash 9 - 1970: Topo Floor Lamp av Joe Colombo för Stilnovo
Topo Floor Lamp – Colombo

1970: Topo Floor Lamp av Joe Colombo för Stilnovo

Topo är en fascinerande lampa med sin designinspiration från bilindustrin. Formgiven av Joe Colombo år 1970 för Stilnovo, kombinerar golvlampan metallkropp med spalter inspirerade av 1960-talets sportbilsventiler och en lampskärm som återspeglar motorhöljet. De smidiga, ledbara metallarmarna ger lampan möjligheten att fällas ut eller in efter önskemål, vilket ger en dynamisk och anpassningsbar design.

Editorial Splash 10 - 1977: Atollo – Opal
Atollo – Opal – Magistretti 

1977: Atollo – Opal

Atollo – Opal formgavs år 1977 av den världsberömde designern Vico Magistretti för Oluce. Precis som namnet antyder, är lampan tillverkad av opalglas. Med sin minimalistiska design, som består av tre geometriska former - en cylinder, en kon och ett halvklot - har lampan etablerat sig som en sann designklassiker.

Endast två år efter lanseringen tilldelades den det prestigefyllda priset Compasso d’Oro och lampan har även inkorporerats i flera framstående museums permanenta samlingar, inklusive Museum of Modern Art (MoMA) i New York.

Editorial Splash 11 - 1979: Funiculí av Lluís Porqueras för Marset
Funiculí – Porqueras

1979: Funiculí av Lluís Porqueras för Marset

Funiculí – Floor Lamp är en tidlös design som kombinerar minimalism med funktion. Golvlampan skapades redan år 1979 av den spanska designern Lluís Porqueras, och är lika modern idag 40 år senare. Den minimalistiska lampan är tillverkad av lackerat järn med en roterbar aluminiumskärm och finns i fem färgval.

Namnet härstammar från "funicular", vilket återspeglar lampans justerbara höjd. Serien för Marset inkluderar golv-, bord- och väggversioner, samt en modell med textilskärm.

Editorial Splash 12 - Shogun av Mario Botta för Artmeide
Shogun – Botta

1986: Shogun av Mario Botta för Artmeide

Bordslampan Shogun designades år 1986 av Mario Botta för Artemide, och har sedan dess blivit en riktig klassiker inom modern design. Lampan erbjuder en balans mellan kontrasterande element: från metallens svarta och vita ränder på den cylinderformade foten till de justerbara vita skärmarna av perforerad stålplåt. Tack vare de justerbara och perforerade lampskärmarna, kan Shogun skapa stämning och karaktär i ditt hem – förslagsvis som accentbelysning i hallen eller vardagsrummet.

Editorial Splash 13 – 1997–1998: Zettel'Z av Ingo Maurer
Zettel'Z – Maurer

1997–1998: Zettel'Z av Ingo Maurer

Zettel'Z är en unik taklampa formgiven av Ingo Maurer från som låter användaren utnyttja egen skaparförmåga. Lampan kommer med 80 japanska DIN A5/- A6-papper, varav 31 är färdigprintade och 49 är blanka. Använd de blanka pappersarken så som du önskar, skriv dina egna meddelanden eller skissa dina egna motiv. Du kan även justera hur tätt eller brett isär du vill att pappersarken ska sitta beroende på vilket ljussläpp du vill ha. Ingen Zettel'Z behöver vara den andra lik, med sitt lätta formspråk och i egenskap av användares kreativitet passar Zettel'Z in i alla hem och vrår.

Editorial Splash 14 - 1999: Kvist av Jonas Bohlin för Örsjö Belysning
Kvist – Bohlin Kvist – Bohlin

1999: Kvist av Jonas Bohlin för Örsjö Belysning

Kvist taklampa med 6 armar är resultatet av det första samarbetet mellan Jonas Bohlin och Örsjö Belysning, och har blivit en modern klassiker och ett signum för varumärket. Den första upplagan lanserades 1999 och återspeglar tydligt ledorden som karakteriserar Jonas Bohlins formgivning: "funktion, innovation och personlighet". Kvist är inspirerad av björkens grenar och Jonas Bohlin beskriver den själv som ett vårdträd som åldras, inspirerat av hans son och det äppelträd han planterade vid födseln. Taklampan är tillverkad i koppar och gedigen mässing med dimbara och justerbara ljusenheter och finns i fem olika utföranden.

Editorial Splash 15 - 2010: Heracleum III för av Bertjan Pot för Moooi
Heracleum III – Pot

2010: Heracleum III av Bertjan Pot för Moooi

Pendellampan Heracleum III, designad av Bertjan Pot, ingår i den populära serien Heracleum från Moooi som har varit en viktig del av deras kollektion sedan den första lanseringen 2010. Den vackra designen är skapad med inspiration av naturen och Heracleum III är formad likt en blomkvist, med massor av löv i form av små semi-transparenta linser i polykarbonat som sitter på tunna metallgrenar. Linserna omgärdar ljuskällan vilket skapar ett effektfullt ljusspel i rummet.

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03