Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Ett golv på en pall

2021-11-03

Ett golv på en pall

Nordiska Galleriet lanserar nu en limiterad upplaga av Arteks tidlöst populära designikon Stool 60 för att hylla en lång och gedigen relation som spänner över decennier.

Sammanflätningen av varumärkena speglas i designen där vi screentryckt en direkt replika av Nordiska Galleriets välkända schackrutiga golv, med sin 110-åriga patinering av skav och smuts intakt. Stool 60 kommer att finnas i en limiterad upplaga om 100 stycken, samtliga numrerade. Även barnpallen Stool NE60 kommer att finnas i en limiterad upplaga i samma antal.

Aalto började sitt arbete som arkitekt på 1920-talet i andan av nordisk klassicism. Mot slutet av decenniet hade han kommit att allt mer närma sig funktionalism och modernism. 1935 grundade han tillsammans med sin fru Aino Aalto, Maire Gullichsen och Nils-Gustav Hahl möbelföretaget Artek. Namnet är en sammanslagning av “art” och “technology”, två element som kännetecknade 20-talets modernistiska rörelse och myntades av den framstående modernisten Walter Gropius.

Editorial Splash 1 - Ett golv på en pall

Stool 60 designades 1933 och samma år producerades den även i en större kvantitet till Viborg-biblioteket i Ryssland som Aalto i egenskap av arkitekt själv ritat. Vid den här tidpunkten var Aalto en av pionjärerna när det kommer till laminering och hur man bearbetar trä. Hans innovativa och experimentella teknik att bearbeta finsk björk resulterade i att träet kunde få en mer organisk form, vilket vid tidpunkten var banbrytande. Detta lade grunden för de välkända L-formade benen som bär pallen och har kommit att bli Aaltos kanske mest välkända signatur.

Hans innovativa och experimentella teknik att bearbeta finsk björk resulterade i att träet kunde få en mer organisk form [...]. Detta lade grunden för de välkända L-formade benen som bär pallen och har kommit att bli Aaltos kanske mest välkända signatur.

Genomslaget kom när Stool 60 nådde den brittiska publiken. När den sedermera tog sig över Atlanten kom den att bli en dominant på den amerikanska konstscenen under 50-talet, så till den grad att MoMA 1958 adderade pallen till sin permanenta kollektion av designmöbler. Tack vare sin enkla design som befinner sig i gränslandet mellan funktion och nydanande formgivning har den i ett drygt sekel uppskattats för sin mångsidighet och stilrena uttryck - något som kommit ur Aaltos funktionalism och arkitektoniska inspiration.

Editorial Splash 2 - Ett golv på en pall

Precis som golvet på Nordiska Galleriet så åldras pallen med värdighet. Varje skav, fläck och rispa skapar karaktär och personlighet och gör den med tiden vackrare. Stool 60 är ett objekt att bevara.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20