Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

2024-06-10

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Editorial Splash 1 + 2 | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 
Orchestra Chair – Sven Markelius för NO GA 

Sven Markelius (1889–1972) var en av 1900-talets mest inflytelserika arkitekter och spelade en betydande roll för introduktionen av funktionalismen i Sverige. Han var även en skicklig designer och ritade ofta inredningarna och möblerna till sina byggnader.

Editorial Splash 3 + 4 | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 
Sven Markelius – 1889–1972 

Orkesterstolen, som var Sveriges första stapelbara stol, designade han till det världsberömda konserthuset i Helsingborg som han ritade 1931. Sedan dess har det använts så flitigt att de flesta svenskar känner igen det.

Editorial Splash 5 | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Orkesterstolarna i Helsingborgs konserthus, ritat av Sven Markelius 1931.

Markelius hade inspirerats av stapelstolen 611 i björk från 1929 när han skapade Orkesterstolen. Hans vänner Alvar Aalto och Otto Korhonen, som designat den, gav Markelius tillåtelse att använda den som inspiration. Orkesterstolen producerades av Bodaforsfabriken i Sverige i mer än 30 år. På grund av de många kopiorna som följde efter lanseringen, valde man att göra stolen i fyra olika versioner, som man producerade samtidigt i olika prisklasser. Därför finns det idag vissa skillnader mellan stolarna på auktionshusen.

Editorial Splash 6 + 7 | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 
Nockeby Table – Sven Markelius för NO GA 

Matbordet Nockeby, som aldrig tidigare varit i serieproduktion, ritade Markelius till sitt eget hus i Stockholm 1930. Huset var ett av de första svenska funktionalistiska bostadshusen som byggdes i det då ovanliga materialet armerad betong, och uppmärksammades inte bara i Sverige utan även internationellt. Bordet betydde mycket för Markelius och fick följa honom genom livet; först när han flyttade till det radikala kollektivhuset han ritade på John Ericssonsgatan i Stockholm 1935, och tio år senare till villan i Danderyd, där han levde fram till sin bortgång 1972.

Editorial Splash 8 | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Amoeba Table – Paul T. Frankl för NO GA 

Nordiska Galleriet har varit en tongivande designdestination i Sverige sedan starten 1912. Redan 1967 tog man fram sin första egna möbel Familjesoffan, designad av den italienska arkitekten Tobia Scarpa. Idag har man återupptagit traditionen och i den egna kollektionen NO GA finns nu Orkesterstolen och bordet Nockeby av Sven Markelius, samt bordet samt Amoeba designat av arkitekten Paul T. Frankl i slutet av 1940-talet. Bordet anses vara ett av Paul T. Frankls mästerverk och är en sann modernistisk ikon från mitten av århundradet.

Handla möblerna i magasinet:

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20