Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

När designhistorien sitter i materialet

2022-08-30

När designhistorien sitter i materialet

Cassina och Nordiska Galleriet släpper en limiterad utgåva på endast fem exemplar av den ikoniska fåtöljen Maralunga.

När Cassina 2014 firade soffan Maralungas 40-årsjubileum togs en ny, futuristisk utgåva fram i en silverfärgad klädsel. Den limiterade upplagan fick namnet Mercurio Vivo och tillverkades i endast 40 exemplar. Men riktigt allt av det metalliska materialet kom inte till användning.

Åtta år senare släpper nu Cassina tillsammans med Nordiska Galleriet Maralunga 40 Nordiska Galleriet Limited Edition, en upplaga av Maralunga i formen av en fåtölj tillverkad av samma silverfärgade material som användes vid produktionen av Mercurio Vivo. Antalet limiterade exemplar har bestämts av mängden material som fortfarande fanns tillgängligt i Cassinas fabrik och därför säljs fåtöljen i ett exklusivt antal om endast fem fåtöljer globalt.

Editorial Splash 1 - När designhistorien sitter i materialet
Editorial Splash 2 - När designhistorien sitter i materialet

Ett lyckat misstag

Den ursprungliga möbeln Maralunga var en soffa som släpptes 1974 och formgavs av Vico Magistretti mycket tack vare ett lyckat misstag. En konflikt ska ha uppstått mellan designern och Cassinas ägare Cesare Cassina, som efter att ha fått se en tidig prototyp av soffan blivit så besviken för att den inte erbjöd den komfort han efterfrågade att han slog till den. När ryggstödet då gick sönder och vek sig föddes idén till den i dag legendariska Maralunga-designen som 1979 vann det prestigefyllda priset Compasso D’oro för sin unika kombination av just bekvämlighet och stil. Men det kreativa i möbeln låg inte enbart i utförandet utan även i en blandning av hantverk och teknologi. Inbyggd i ryggstödet finns en innovativ, men enkel funktion som gör att det både kan fällas upp och ned.

Nordiska Galleriet introducerar Cassina

Nordiska Galleriet presenterade Cassina för den skandinaviska publiken redan under 1960-talet. Möbelföretaget startade 1927 och har sedan dess blivit erkänt världen över för sin produktion av exklusiva designmöbler och sina innovativa samarbeten med några av vår tids främsta designers och arkitekter. På mitten av 1960-talet började man producera möbler designade av pionjärerna inom modernistisk design, Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand, och 1964 tog Cassina som enda tillverkare över produktionen av alla Le Corbusiers verk. I dag är man även de enda tillverkarna av Charlotte Perriands design.

Editorial Splash 3 - När designhistorien sitter i materialet

1960-talet var ett händelserikt årtionde som innebar utveckling och genombrott inom italiensk design. Det var också då som designern Vico Magistretti anslöt sig till möbelföretaget. Efter att han vunnit Gran Premio på Milanotriennalen 1949 följde en lång karriär av skapande och utnämningar. Magistrettis design kan i dag ses i permanenta utställningar hos några av våra största designmuseer världen över där även flera soloutställningar ha tillägnats honom.

Kombinationen av high-end och hållbarhet

Cassina har hunnit fira mer än 90 år sedan starten och är fortfarande en ledande röst och ett riktmärke för kvalitet och designmöbler globalt. Soffan Maralunga är i dag en bästsäljare som sedan launchen 1974 har beundrats för sin ultimata blandning av högkvalitativ design och komfort. När Nordiska Galleriet nu släpper en ny limiterad upplaga av en metalliskt klädd Maralunga har vi haft möjligheten att ge nytt liv till ett redan existerande material, vilket gör den både high-end och mer hållbar.

Maralunga 40 Nordiska Galleriet Limited Edition släpps den 2 september i endast fem exemplar globalt och säljs exklusivt på Nordiska Galleriet, online och i butik.

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20