Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

2022-05-24

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Editorial Splash 1 - Från stolkonst i betong till bränd furu
Editorial Splash 2 - Från stolkonst i betong till bränd furu

Jonas Bohlins examensstol skapade debatt. Inte bara det, frågan var om den kunde accepteras som en stol. Den blev en kontrovers som under 1980-talet påbörjade konversationen kring vad konst borde och kunde vara.

När Bohlin visade sitt examensarbete från Konstfack under Möbelmässan 1981 möttes deltagarna av betong och stålrör, materialanvändning som mer påminde om miljonprogamsbyggen än möbelproduktion. Formen var en stol, men nästan provokativt obekväm.

Möbelföretaget Källemos grundare Sven Lundh behövde inte dra någon gräns mellan konst och möbler. Han menade att kvalitet inte satt i materialet utan i något immateriellt som avgjorde om designen höll över tid. Jonas Bohlins stol fick namnet Concrete och i samarbete med Källemo släpptes den i 100 exemplar. Det blev den första limiterade upplagan av en möbel i branschen och Sven Lundhs sätt att sudda ut gränsen mellan konst och bruksföremål.

40 år efter att Concrete skapades är det dags för en ny limiterad upplaga: Concrete KOL. Branschen har förändrats, i dag är steget mellan konst och möbler inte ett lika stort kliv längre. Begränsade upplagor uppskattas för möblers originalitet och självständiga uttryck. Jonas Bohlin är en av Sveriges främsta inredningsarkitekter, Källemo en av våra mest erkända möbeltillverkare som ligger bakom ett flertal moderna klassiker och museiobjekt.

Concrete KOL tillverkas i en upplaga om 100 exemplar, numrerade och signerade. Återigen står materialvalet i fokus. Designen tar vara på en flera hundra år gammal japansk tradition av att bränna trä med öppen låga för att skapa tålighet och hållbarhet. Jonas Bohlin, som flertalet gånger ställt ut i Tokyo, hämtar inspiration från den japanska tekniken när han gör dagens stol hårt bränd. Med kopparbehandlade stativ och norrländsk kärnfuru som skyddas av linoljefernissa är Concrete KOL en kommentar till brinnande skog och en hotad miljö. Inte enbart ett alldeles eget uttryck utan också en möbel som är hållbar i längden.

Editorial Splash 5 - Från stolkonst i betong till bränd furu
Editorial Splash 6 - Från stolkonst i betong till bränd furu

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20