Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Hero | Vi välkomnar NINE

2024-05-06

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Teamet bakom NINE bjöd in kollegor från designbranschens kreativa och kommersiella miljöer i London, Berlin, Paris, Amsterdam, Stockholm med flera för att delta i skapandet av ett nytt designvarumärke. 

Målet är att möta dagens krav och etablera en plattform för talang och samarbete. Detta har lett till en kollektion av möbler, belysning och heminredning designade för att användas och uppskattas i flera år. NINE strävar efter att tillämpa effektiva och ansvarsfulla processer genom att använda återvunnet och återvinningsbart material när det är möjligt. 

Editorial Splash 1 | Vi välkomnar NINE

Lansering av NINE på Nordiska Galleriet  

I rampljuset för den svenska lanseringen av NINE på Nordiska Galleriet står SINE, den nya utemöbelkollektionen designad av Note (design studio). SINE är ett svar på en önskan om att tillbringa mer tid tillsammans utomhus – en prioritet för många människor mitt i en hektisk vardag. Att designa kollektionen var också en möjlighet att utforska hur man kan öka komforten, funktionen och livslängden hos produkter som är avsedda för utomhusmiljöer. 

SINE har fått sitt namn efter de flytande kurvorna i den matematiska sinuskurvan, som återspeglas i metallplåtarnas mjuka båge. Även om plåtarna är robusta, utstrålar de en mjukhet som kan liknas vid textilier som smidigt draperas över ramen. Tillverkad av en kontinuerlig linje ger ramen inte bara ett estetiskt intryck, utan kastar också fängslande skuggor – vilket skapar ett spännande samspel mellan ljus och form. 

Med inspiration från klassiska svenska utemöbler har SINE ett utskjutande stativ som erbjuder en behaglig svikt och lutning, perfekt för att varva ner och njuta av stunden. Med betoning på utomhuslivets stillsamma karaktär, inbjuder SINE till avkoppling och samvaro, oavsett om det är hemma eller på ett café. Kollektionen består av matstolar, fåtöljer och loungestolar som kompletteras av en rad olika bord, bänkar och pallar. 

Designen erbjuder en modern tolkning av klassisk estetik med en fräsch färgpalett, utformad för att smälta in i såväl natur som stadsmiljö. De stapelbara stolarna och de plattpackade borden prioriterar hållbarhet med förenklad transport och förvaring. Kollektionen är tillverkad i rostfritt stål och är konstruerad för att hålla länge, med motståndskraft mot rost för en varaktig kvalitet.  

Editorial Splash 2 | Vi välkomnar NINE

Möt formgivarna 

Note (design studio) grundades av Johannes Carlström och Cristiano Pigazzini år 2008. Det Stockholmsbaserade kollektivet är känt för sin samarbetsanda och ansvarar för ett brett utbud av designarbeten som spänner över arkitektur, interiörer, möbler och mycket mer. Som en multidisciplinär studio undviker Note (design studio) en tydlig visuell identitet. Funktionalitet är dock kärnan i varje kreation. För att hitta det rätta uttrycket, proportionerna och materialen för varje föremål, föreställs det i en mängd olika miljöer och används för en rad olika behov. Det djupa engagemanget för funktion förstärks av subtila detaljer som lyfter en alldaglig design till något utöver det vanliga. 

När vi funderade på vilka designers och studios vi skulle önska att arbeta med på NINE, hamnade Note (design studio) högst upp på vår lista. Utöver en delad kärlek till färg och modernitet, var det faktum att Note också är ett kollektiv verkligen något vi fastnade för. Deras multidisciplinära förhållningssätt och internationella verksamhet kändes som en naturlig matchning för vår vision på NINE.

– Katherine Hoeger, NINE 

Editorial Splash 3 | Vi välkomnar NINE
Editorial Splash 4 | Vi välkomnar NINE

Vi träffade Note (design studio) för att reflektera över deras samarbete med SINE och de tankar och ambitioner som de har gemensamt.  

Vad fick er att vilja utforska möjligheten att skapa en kollektion för ett helt nytt varumärke som NINE?  

NINE kändes som något annorlunda jämfört med andra varumärken på marknaden. Ungdomligt, hållbart och tilltalande - det kändes framåtblickande och modernt. Det kändes som ett blankt papper på ett spännande sätt. Vi blev lockade av möjligheten att få vara en del av ett nytt företag som fortfarande höll på att finna sin plats i världen. De personer som var med och startade NINE var redan bekanta för oss och vi visste att de hade mycket bra erfarenhet sedan tidigare. Det gjorde att vi fick en förtroendegrund och en ännu starkare övertygelse om NINEs möjligheter att lyckas med sin vision. 

Beskriv designhistorien bakom SINE. Varifrån kom inspirationen? 

– Scenariot hur man använder en utomhuskollektion var utgångspunkten för oss. Föreställ dig en ledig dag där du sitter utomhus och njuter av andras sällskap. Vi ville att stolarna skulle vara riktigt bekväma, och det var då vi började spåna på det utskjutande underredet med en avslappnande flexibilitet. Vi ville utmana den hårda känslan hos rostfritt stål och istället skapa ett mjukare uttryck. De böjda metallskivorna som håller fast ramen är inspirerade av en läderremsa, medan ramen har en mjuk enlinjeformad böjning. 

Editorial Splash 5 | Vi välkomnar NINE

Låt oss prata om färg. Många branschkollegor beundrar er för er fantastiska känsla för färg. Berätta mer om paletten i SINE-kollektionen. 

– Vi ville komma bort från den klassiska svarta färgen och valde i stället en mjuk, mycket mörk brun/grön färg. Den förändras hela tiden beroende på ljuset, vilket gör den fyllig och mer intressant. Vi kombinerade den med en krispig gul färg med gröna toner, som förde tankarna till glass – och sist men inte minst, en varm grå färg. Färgerna är utvalda för att passa bra ihop med natur och grönska, men passar lika bra i en mer urban miljö. 

Eftersom Note är en studio med många framstående kreatörer, hur ser samarbetet ut i designprocessen?  

– Vi försöker ofta utnyttja vår multidisciplinära fördel. Inför varje projekt för produktdesign låter vi två arkitekter utgöra vårt interna granskningsteam. Deras roll är att bidra med ett helikopterperspektiv och ser till att vi designar värdefulla produkter som tillför något nytt till marknaden. Förmågan att ställa dumma frågor och att ha öppna diskussioner är det som skiljer våra projekt åt, enligt vår mening. 

Vårt samarbete inleddes med en middag som hölls i NOTEs designstudio i Stockholm. Varför var det viktigt att det kreativa hemmet, där kollektionen formgavs och utvecklades, också var lanseringsplattformen? 

– Det kändes som ett väldigt passande tillfälle att presentera kollektionen på den plats där den skapades, i NOTEs designstudio i Stockholm – samtidigt som Stockholm Furniture Fair pågick. Det var en underbar hyllning till vårt samarbete och en chans att presentera kollektionen i en intim miljö för betydelsefulla framtida partners som Nordiska Galleriet, tillsammans med alla kreatörer från NOTE samt kollegor från NINE. 

Editorial Splash 6 | Vi välkomnar NINE
Editorial Splash 7 | Vi välkomnar NINE

Och till sist, hur har det varit att samarbeta med NINE? 

– Det vi älskar med NINE som varumärke är samarbetet. Det är här vi som designers och producenter synkar på ett sömlöst sätt – och det gör arbetet oerhört glädjefyllt och givande. Att designdiskussionen alltid är närvarande bidrar till ett fantastiskt slutresultat. 

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20