Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Intervjuer

Garden stories

2021-07-12

Garden stories

Landskapsarkitekten Ian Hanbach om sin trädgårdsfilosofi, om hur man hanterar vintermånaderna och om utemiljön som en naturlig förlängning av hemmet.

Längst ut på Long Island öster om New York City ligger samhället Water Mill. Här har landskapsarkitekterna LaGuardia Design Group sitt säte. Firman grundades 1994 av Christopher LaGuardia, och hade redan från början som mål att skapa vackra och varaktiga trädgårdar och större landskap.

En återhållsam färgpalett som lyfter fram vitt och lavendelblått i kontrast mot växternas gröna toner, är en kombination som framstår som tidlös och subtil. Åtminstone om man får tro Ian Hanbach, delägare i LaGuardia Design Group. Men nyckeln till att göra någonting speciellt med sin trädgård är enligt Ian först och främst att skapa yta.

–Det kan vara genom att öppna upp långa korridorer genom buskage som sträcker sig över en egendom, eller att designa en trädgård utformad för stora middagar. Det är helt avgörande att ta i beaktning att yta, rum, upplevs från det mänskliga perspektivet. Det är väldigt lätt att överarbeta saker som växter eller andra inslag i trädgården, men om ytan, rummet utomhus, inte har ett syfte kommer resten inte att spela någon roll, säger Ian.

Editorial Splash 1 - Garden Stories

Med ljus kan man skapa olika rum i trädgården, vilket paradoxalt kan skapa känslan av att trädgården är större än den faktiskt är

Det blir allt vanligare att vår utemiljö och trädgård hanteras mer som en naturlig, organisk förlängning av vårt hem. Gränsdragningarna mellan inomhus och utomhus kan med fördel suddas ut så mycket som möjligt, menar Ian, så länge det görs på rätt sätt.

–Som att rummen från huset spiller över ut i trädgården!

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska planera sin trädgård?

–Har du som husägare förmånen och tiden att från grunden bygga din egen trädgård kan det verkligen bli något speciellt. När jag arbetar mot våra klienter förlitar de sig på att vi ska utveckla en långsiktig plan, och det kan vara en fördel att ha en sådan att arbeta utifrån i mindre etapper. I små faser implementerar man sina idéer en efter en, och kan jobba i den takt man själv vill. Det gör att du hela tiden kan fatta kloka och eftertänksamma besluta som alla är en del av din långsiktiga plan. Vi brukar rekommendera att man reflekterar över hur man bor, och utifrån det vilka behov man har. Vad vill du ha ut av din trädgård? Har man inte funderat på det innan man sätter penna mot papper blir det lätt slöseri med tid. I slutändan är det mycket viktigare att dina behov tillgodoses än att trädgården bara blir något vacker att se på.

Under vinterhalvåret är vi särskilt i de norra delarna av Europa relativt ointresserade av trädgården, och det är svårt att hitta någonting som överlever i floran. De magiska ögonblicken när träd och buskar står i full blom varar bara några få veckor.

Editorial Splash 2 - Garden Stories

–Det finns många växter med skulpturala grenstrukturer, intressanta barktexturer och till och med vissa blommor och bär som är vackra under vintermånaderna. Naturligtvis ska man inte enbart förlita sig på dessa för hela sin trädgårdspalett. Men om du lyckas inkorporera den typen av växtlighet på ett diskret och subtils vis så kommer denatt skapa ett större intresse för din trädgård under de där vanligtvis oinspirerande kalla månaderna. Här kan man också arbeta med ytterligare några färgklickar. Vill man byta ut färgerna beroende på årstid kan färgklickarna bestå av olika sorters krukor som är lätta att varva mellan, berättar Ian.

Vintermånaderna är inte bara kalla, utan också svältfödda på naturligt ljus. För Ian betyder ljuset allt förträdgården, och inte bara i relation till växterna. Det påverkar ens humor och generella inställning till trädgården om ljuset är bra eller inte.

–Med ljus kan man skapa olika rum i trädgården, vilket paradoxalt kan skapa känslan av att trädgården är större än den faktiskt är, säger Ian. En del av trädgården används för måltider, en annan för att socialisera, en annan för att slappna av. Det mänskliga ögat kan inte skapa en helhetsbild i det läget, vilket gör att man naturligt dras till olika ytor för att bygga den där helhetsbilden.

Editorial Splash 3 - Garden Stories

Hur ska alla som endast har tillgång till en balkong eller terrass tänka?

–Då är det naturligtvis planterade växter i krukor och blomlådor som blir dina bästa vänner. Tänk bara på att beroende på strukturen på huset du bor i och läget på din balkong eller terrass påverkar hur dina blommor och växter lever och frodas.

Hur tror du att pandemin påverkar vår relation till trädgården? 

–Trädgården har alltid varit en tillflyktsort, en plats där man kan återvända till naturen. Det kan innebära en bokstavlig flykt till lantstället, men också en flykt som bara sker inne i ditt eget huvud. Jag tror att de flesta strävar efter att hitta en balans mellan privatlivet och jobbet, och trädgården är en viktig ingrediens i det. Det är otroligt belönande att arbeta med sina händer och se sin trädgård växa och förändras mellan årstider. Det måste inte heller vara överväldigande, ibland räcker det med att plantera en kruka med persilja som får stå i på fönsterblecket i köket, en armlängd från spisen när du lagar mat.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

20240610 Magazine Hero | En stol för livet

Faye Toogood – en stol för livet

”Det här är en stol för välbefinnande och egentid – det är en fristad”, säger designern Faye Toogood om The Peace Chair, hennes utomhusstol i furu för det finska varumärket Vaarnii.

Till artikeln

2024-06-10

Att sätta ihop det som hör samman

Att sätta ihop det som hör samman

Hon är den visionära kraften bakom ett av Italiens mest framstående möbelvarumärken i premium-segmentet, och erkänd för sin förmåga att såväl fostra designtalang som att samarbeta med de främsta produktformgivarna. För Nordiska Galleriet berättar Patrizia Moroso om vad som gör en bra design exceptionell och det nya samarbetet med den svenska designstudion Front.

Till artikeln

2023-02-02

Hitta hem hero

Vikten av att skapa möbler som berör

Inredning är en del av vår kultur. Det menar Petrus Palmér, grundare av möbelvarumärket Hem. För Nordiska Galleriet berättar han om vikten av att tänka nytt - och skapa möbler som verkligen berör. 

Till artikeln

2024-03-19

Sängkläder som mode

Sängkläder som mode

Med konst och mode i DNA:t skapar Magniberg bedwear – produkter med fashion edge för sängen. Skaparduon som också är äkta makar integrerar blommor, konst, mode och interiör till det estetiska koncept som utgör Magniberg universe. Inte konstigt då de har bakgrunder från high fashion och blomstervärlden. För Nordiska Galleriet berättar Bengt Thornefors och Nina Norgren om sitt universum och hur inredning blev Det nya mode.

Till artikeln

2023-01-23