Magasin

Låt ljuset visa vägen

“Bad lighting kills good architecture”, oavsett vem som sa det först så är det definitivt en sägning som förtjänar att lyftas fram i ljuset. I och med mörkrets intåg vill vi därför slå ett slag för just ljuset, och lära dig allt om hur man använder det för att inreda ett rum.

Utan ljus, inget rum. Med ljusets hjälp kan ett rum bli precis så stort eller litet du vill. Och precis så varmt eller kallt som just du vill ha det. Men det gäller att veta var man ska börja. Vi började med att prata med Anna Vejde Anklew, ljusdesigner på Art of Light, som är pionjärer inom just belysning och hjälper namnkunniga hotell, restauranger, museer och företag över hela världen att inreda genom belysning.

-Det viktigaste när man belyser hemma är att ha ljus på olika nivåer, det ger ett levande rum i harmoni med inredningen och arkitekturen, säger Anna.

-Du vill absolut inte ha ett hem med ett platt allmänljus, vilket man får om man använder samma typ av belysning överallt.

Anna pratar mycket om nivåerna, och om det levande ljuset, som är varmt och kallt, som kastar skuggor och som är både lugnt och dramatiskt. Som harmonierar med såväl dagsljus som grynings- och skymningsljus. Och som är i ständig förändring.

Med Anna som vår vägledare, och med målet att ge dig verktygen att inreda med ljuset, kommer här den enda ljusguiden du behöver för att ta ditt hem till nästa nivå.

Se ljuset som den inredningsdetalj det är

Om du undrar varför ditt valnötskök, som du investerat så mycket i, ser kallt och grått ut hittar du garanterat svaret i ljusåtergivningen. Ljuset lyckas helt enkelt inte få fram värmen i trät. När du väl inser att det inte spelar någon roll hur mycket tid du lägger på färger och materialval om ljuset inte kan ge en rättvis återgivning är du en god bit på väg.

Sök dig till rätt ljuskällor (och ta hjälp av en expert)

Kvaliteten på ljuskällan är A och O. Och det viktigaste är färgåtergivningen, som mäts i RA eller CRI beroende på tillverkare. Du ska ha ett RA på minst 93 för att ljuset ska spegla din inredning på ett bra sätt (solen har 100). Om du inte kan utläsa kvaliteten på ljuskällan, gå till en butik som säljer ljuskällor för att få hjälp.

Gör absolut inte misstaget att köpa en lampa baserad på Watt. Det är ett beteende som lever kvar från glödlampans tid, när koltråden alltid brann likadant och gav samma identiska ljusgula sken. I och med LED-lampans intåg med sitt kallare lite blåaktiga ljus har vi en helt annan marknad och Watt säger ingenting längre.

Växla mellan värme och kyla

Färgtemperaturen är det som sätter stämningen i rummet. Kallt ljus gör dig pigg och alert. Av varmt ljus blir du mjuk och lugn. Satsa därför på ett kallt ljus på dagen, för att sedan växla till ett varmare när det skymmer.

En dimmer är räddningen. Ofta använder vi dimrar för att gå från starkt till svagt ljus, men du tjänar på att också investera i en med så kallad dim to warm-effekt, som växlar mellan kall och varm färgton.

Våga punktbelysa

Alla kan jobba mer på sin punktbelysning. Använd downlights (spottar) för att belysa inredningsdetaljer som tavlor, krukväxter, kakelugnar, stuckaturer och andra arkitektoniska detaljer. Belys bakom skärmar. Och våga sätt belysning i dina möbler.

Men var försiktig med spottarna

Downlights är fantastiska för just punktbelysning och som arkitektonisk design för att skapa dramatik i ett rum men passar sämre till allmänbelysning av stora ytor, vilket de tyvärr ofta används till. Antingen blir resultatet fläckigt, eller en enda stor ljusmatta, vilket ger ett dött intryck.

För att skapa ett levande rum hemma ska du belysa väggar och tak, men downlights belyser istället golvet, vilket ger en mörk oroshimmel. Och när rymden inte riktas uppåt upplevs hela rummet som negativt.

Var inte rädd för mörkret

Du kanske gör som de flesta: tänder upp när det mörknar utanför. När du borde göra tvärtom. Ljuset inne ska spegla ljuset utanför fönsterna. Med den logiken bör du tända upp mer på dagen, när det är ljust ute, och släcka ner på kvällen med få men varma ljuskällor.

Dessutom kan för mycket ljus kan ge ett platt intryck. Det är i kontrasterna som magin händer. Våga ha mörka fläckar mellan punktbelysningen för att få ett levande rum.

Låt köket visa vägen

De flesta av oss spenderar mest tid i köket. Ett komplext rum som kräver många ljusnivåer för att möta alla behov. Men har man väl lyckats med sitt kök går de andra rummen av bara farten.

Börja med allmänbelysningen, som alltid. Fortsätt med riktad belysning på arbetsytor, punktbelysning i fönster och på detaljer och avsluta med det viktigaste: en riktad takarmatur för att skapa varm mysbelysning ovanför köksbordet. Och glöm inte: Dim to warm.

Och slutligen, gör alltid ett ljusprov när du köper armatur.

Se mer än designen när du köper en lampa. Många armaturer idag har en inbyggd LED-modul; ljuskällan kommer med lampan.

Då gäller det att ljus-testa så att man inte kommer hem med en lampa vars sken inte alls harmonierar med inredningen. För det första: tänd lampan i butiken. Och ta helst med textilprover eller en kudde hemifrån för att se hur de funkar ihop.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund?Få 10% rabatt på ditt första köp.

Följ oss på Instagram och anmäl dig till vårt nyhetsbrev för inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

1. Följ oss på instagram Följ nordiskagalleriet
Tack för att du följer oss
Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp online på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm och Göteborg och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions.
Kontakta oss
Nå oss via telefon, e-post eller chatt för att få svar på dina frågor gällande en produkt eller för att få inredningshjälp.
Mån-Fre 08:00 - 18:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00
Våra butiker
Stockholm
Nybrogatan 11
114 39 Stockholm
Hitta hit

08- 442 83 60

Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lördag 10:00 - 17:00
Söndag 11:00 - 16:00
Göteborg
Flöjelbergsgatan 20A
431 37 Mölndal
Hitta hit

031- 775 69 00

Mån-Fre 10:00 - 18:00
Lör-Sön 11:00 - 17:00
Önskelista (0)