Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

2024-04-16

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Editorial Splash 1 | Så får du dina utemöbler att hålla länge
Erica Outdoor Sofa – B&B Italia 

Förebygg fläckar och fuktskador på dina textilier 

Om dina utemöbler har kuddar eller dynor, kan det vara bra att förebygga att smuts och fläckar uppstår, Här kan det vara hjälpsamt med en textilimpregnering – vilket har flera fördelar. För det första blir textilierna vattenavvisande, vilket därmed skyddar tyget från att regn och fukt ska tränga sig in och bilda mögel och fuktskador. Impregneringen skapar också en barriär som skyddar mot smuts, vilket förhindrar att fläckar uppstår. Det gör det även enklare att rengöra ytan. En ytterligare fördel är att utseendet bevaras då det skyddas från att blekas av solen. 

I vårt sortiment hittar du ett antal impregneringsprodukter, bland annat Guardian Textil Impregnering Vattenbaserad – en effektiv textilimpregnering som effektivt skyddar dina tygklädda möbler mot fläckar och vätskor, utan att förändra tygets karaktär eller luftighet. 

Editorial Splash 2 | Så får du dina utemöbler att hålla länge
Shade Outdoor Palette 1 Rug – Nanimarquina

Rengör dina utomhustextilier regelbundet 

Utöver ett förebyggande impregneringsskydd, bör textilmöbler dessutom rengöras regelbundet för att förlänga livslängden. På Nordiska Galleriet hittar du bland annat Guardian Textilrengöring, ett medel som kan användas på alla typer av tyger och är framtagen för att få bort svårare vatten- och oljebaserade fläckar. Den innehåller inget blekningsmedel, och kan därmed användas på alla textilier oavsett färg. Vi erbjuder även ett rengöringsskum från Guardian, ett miljövänligt rengöringsmedel som effektivt tar bort fläckar som kaffe, vin och bär. För att ta bort oönskade dofter, har vi en miljövänlig lukt- och bakteriedödare från samma varumärke. Tänk även på att underhålla övriga utomhustextilier, såsom mattor, kuddar och parasoll. 

Editorial Splash 3 | Så får du dina utemöbler att hålla länge
Klassikerserien - 9A Bord & 5 st A2 Fåtöljer – Grythyttan Stålmöbler 

Underhåll dina utemöbler av trä 

Det finns en del saker att tänka på när man har trädgårdsmöbler av trä. Torka av dina trämöbler regelbundet med en fuktig trasa eller svamp för att avlägsna damm, smuts och fläckar. Om det behövs kan du använda en mild tvållösning, eller upptäcka vårt utbud av trärengöring. Ett exempel är Grythyttan Teak/Trätvätt, särskilt utformad för att skydda utemöbler av trä mot miljöskador som orsakats av väder och vind. Genom regelbunden rengöring kan du förlänga livslängden och skönheten hos dina trädgårdsmöbler. Följ gärna upp rengöringen med appliceringen av en träolja för att addera ytterligare skydd samt framhäva träets naturliga färg och lyster. 

Editorial Row 1 | Editorial Splash 4 | Så får du dina utemöbler att hålla länge
Lima Dining Table – Gloster 
Editorial Row 1 | Editorial Splash 5 | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Om du behöver ett komplett rengöringskit för dina utemöbler i trä, som dessutom är skonsamma för miljön – är Guardian's Underhållsset en rekommendation. I setet ingår allt du behöver för att skydda dina möbler från jäst- och mögelangrepp, och på så sätt bevara skönheten och hållarheten hos dina utemöbler. I setet ingår: 

  • Guardian Guardian Ädelträrengöring (1000 ml): Rengöringen blandas med varmt vatten för att effektivt ta bort smuts, beläggningar och mögel utan att skada träet. För att minska risken för uttorkning är det rekommenderat att behandla möbeln med träoljan efter rengöringen. Behandla möbeln 2-4 gånger under säsongen. 

  • Guardian Guardian Utomhus Träolja (600 ml): Oljan skyddar träet mot uttorkning, och ger samtidigt en vacker lyster. Genom regelbunden användning minskar risken för mögelangrepp. Det är rekommenderat att använda trärengöringen innan applicering. 

  • Påföringssvampar (2 st): Med dessa svampar kan du enkelt applicera träoljan jämnt och smidigt på dina möbler, vilket ger en jämn och skyddande yta. 

  • Slipkuddar (2 st): Används för att förbereda träytan innan du applicerar träoljan, eller för att slipa bort eventuella ojämnheter för en jämnare finish. 

Editorial Splash 6 | Så får du dina utemöbler att hålla länge

MG501 Cuba Chair Outdoor – Carl Hansen & Søn

Bevara träets naturliga skönhet 

Efter att man har rengjort sina utomhusmöbler av trä, är det viktigt att återfukta och berika det med näring och samtidigt bygga upp ett skydd. Möbelolja tränger in i träet och skapar en skyddande yta som förhindrar fukt från att tränga in, vilket minskar risk för mögel och röta. Oljan förhindrar dessutom att sprickor och flisor uppstår, vilket kan förekomma på grund av uttorkning och väderpåverkan. Med hjälp av regelbunden användning av träolja kan man även förebygga att träet patineras och får en silvergrå färg, och istället framhäva dess naturliga nyanser. 

Cura Oil Nature från Fritz Hansen är en naturolja framtagen för att vårda och skydda dina utemöbler av trätyper som teak, cederträ, körsbärsträ och mahogny. Ädelträolja från Guardian är terpentinfri och vattenavvisande, och underhåller träslag såsom ek, bok, ask och merbau. 

Editorial Row 2 | Editorial Splash 7 | Så får du dina utemöbler att hålla länge
Tio Easy Chair – Massproductions 
Editorial Row 2 | Editorial Splash 8 | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Rengör möbler av stål 

Om du har möbler av stål kan du använda många rengöringsprodukter, men undvik att använda alltför aggressiva rengöringsprodukter som kan orsaka skador eller missfärgningar. Använd helst mjuka svampar eller trasor vid rengöring för att undvika repor. Efter rengöring är det bra att skölja av och torka noggrant för att avlägsna rester och undvika att det bildas fläckar och rost på ytan. 

Med Guardian's Stålrengöring ser dina stålmöbler alltid som nya ut och är samtidigt väl skyddade. Det miljövänliga medlet är speciellt framtaget för att upprätthålla utseendet på rostfritt stål och andra blanka metallytor, samtidigt som det skyddar mot oxidering och korrosion. Det tar effektivt bort fingeravtryck och andra märken som lätt uppstår, och lämnar en blank finish. 

Editorial Splash 9 | Så får du dina utemöbler att hålla länge
Palissade Ottoman – HAY 

Reparera dina Palissade utemöbler 

Om du snabbt och effektivt behöver fräscha upp eller reparera dina Palissade utemöbler, är Palissade Repair Kit från HAY en lämplig lösning. Möbellacket på 10 ml finns i de färger som erbjuds i Palissade-serien, vilket gör att du enkelt kan täcka skador, repor eller fläckar på dina HAY-möbler. Innan applicering är det bra om du rengör och torkar ytan ordentligt. 

Hos oss på Nordiska Galleriet hittar du ett omfattande sortiment av möbelvård från kända varumärken såsom Fritz Hansen, Grythyttan Stålmöbler och Guardian – samtliga säkerställer hög kvalitet och förlänger livslängden på dina utemöbler. Vi har även ett stort utbud av utemöbler från ledande varumärken, i många olika material och färger.  

Produkter som visas i inlägget:

Liknande artiklar

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Bond från Fogia

Bond från Fogia

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Till artikeln

2022-12-01

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Till artikeln

2024-04-16

Häng lampan rätt

Häng lampan rätt

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Vi kommer med tips om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Till artikeln

2021-09-10