Materialguide: Trä

Naturmaterial är väldigt roligt att inreda med, inte minst då varje möbel blir helt unik i sitt mönster. I vår stora träguide har vi samlat information för dig som vill köpa en trämöbel, för att du ska kunna välja precis rätt träslag och ytbehandling som passar ditt hem och din livssituation bäst!

Träslag

Vilket träslag du väljer för din möbel har en stor påverkan på hur den kommer att se ut. Träets naturliga färg och struktur kan enkelt förändra hela möbelns uttryck. Nedan kan du läsa om ek, ask och bok som är de mest eftertraktade träslagen i vårt sortiment, såväl vackra men mindre förekommande träslag som valnöt och teak.

Ek

Ek tillhör onekligen de mest populära träslagen, vilket man ser tydligt på det enorma utbud av möbler som erbjuds i träslaget. Här får man också i de flesta fall välja bland betydligt fler ytbehandlingar än andra trä, då dess naturliga färg och vackra ådring gör sig väl både med såpa, olja, bets eller lack.

Träslaget är också otroligt hållbart, mycket på grund av dess motståndskraft mot fukt. En stol eller ett bord i massiv ek har sällan problem att leva vidare i generationer, förutsatt att man vårdar och underhåller sin möbel på rätt sätt.

Ask

Många väljer ask tack vare dess naturligt ljusa ton, som ofta går i skiftningar av vitt och gult med inslag av ljusbrunt. Precis som med eken fungerar träslag ofta bra med de flesta ytbehandlingar, framförallt såpa och klarlack, men även bets eller lackfärger.

Bok

Bok är ett vanligt förekommande träslag, inte minst när det kommer till böjträ. Detta eftersom ligninet enkelt kan mjukas upp med ånga, för att sedan formas på ändlösa sätt. Några exempel är bland annat Jonas Bohlins Vilda, Michael Thonets Chair 14 och August Thonets Chair 18. Träslaget är väldigt ljust i sin ton, och kan bli lite rödlätt efter det ångats.

Om man jämför med många andra träslag är bok väldigt minimal i sin ådring, vilket gör att träslaget ofta används för de möbler som ska lackeras enhetligt i en färg utan synlig struktur. Resultatet blir då en ytterst slät yta med en blank finish. Samtidigt kan man uppnå ett något ljusare utseende vid en såpad ytbehandling än exempelvis ask eller ek.

Valnöt

Valnöt är ett väldigt starkt och hållbart träslag, som med sina skiftningar mellan ljus- och mörkbruna toner utstrålar en exklusiv känsla. Möbler i valnöt ligger alltid högre i pris än de ljusa träslagen, särskilt om det är en möbel i massivt trä. Många gånger används därför istället fanér för att uppnå ett vackert utseende, utan att priset går upp alltför mycket.

När man köper en trämöbel i valnöt är det dess naturliga utseende man är ute efter. Därför används sällan några andra ytbehandlingar än klarlackad och olja. Båda varianterna gör sig bra tillsammans med det mörka träslaget. Ibland erbjuds möbler i exempelvis ek eller bok med en så kallad valnötsbets, som efterliknar träslaget till ett betydligt lägre pris.

Teak

Teak är ett populärt träslag, inte bara då det fungerar oerhört väl för utomhusmöbler på grund av sina slitstyrka och långa hållbarhet, utan även för dess mörka, rödbruna färg. Samtidigt som efterfrågan ständigt ökar, sjunker tillgängligheten i naturliga skogar. Detta har gjort träslaget till något av en miljöbov. Därför rekommenderar vi att välja odlad teak från hållbara skogsbruk.

Även om teak används mycket i tillverkning av utemöbler, är det också ett ytterst vackert träslag att använda inomhus. Många gånger används det i mindre mängder som en kontrasterande detalj till något annat träslag, som exempelvis Yngve Ekströms Lamino som går att få i ek med armstöd i teak. Likt valnöt gör träslaget sig bäst i klarlack eller olja.

Körsbär

Körsbär är ett träslag med en ådring som inte är alltför dominant, men som har en distinkt blandning av rödgula och rödbruna toner. Här väljer man ofta en klarlackad eller oljad finish, som med årens gång får träet att växla mot ett mer cognacfärgat utseende när det utsätts för dagsljus.

Björk

Under 1930-talet användes björk mycket i möbeltillverkning, men förekommer i betydligt mindre utsträckning idag. Det som gör träslaget tilltalande är att det kan variera avsevärt mellan en helt slät, nästan osynlig struktur i glasbjörken och en levande, flammighet i vårtbjörken. Färgerna kan dessutom skifta mellan lite lätt gul och vita toner till mer distinkt röd färg.

Hos oss är det få möbler som tillverkas i björk, åtminstone när det kommer till trämöbler med stora synliga parti. Möbler som kräver en extremt god hållbarhet gör sig nämligen bäst i glasbjörk, vars utseende kan upplevas som “livlöst”. Men å andra sidan är den mer estetiskt spännande vårtbjörken sällan lämplig, utan passar bättre som en dekorativ detalj.

Lönn

Lönn påminner mycket om björkens ljushet. Här får man dock ett mer livligt utseende från den flammiga, tydligt markerande ådringen som ger ett organiskt mönster. Eftersom träslaget dessutom har ytterst få kvistar och fiberstörningar passar det utmärkt även som böjträ. Materialet passar dessutom bra med de flesta ytbehandlingar, där man enkelt kan uppnå ett snyggt resultat.

Alm

Trots att alm inte används i någon större utsträckning hos våra varumärken, har träslaget faktiskt en otroligt dekorativ och levande trästruktur. Obehandlad alm har en tydlig gul nyans, som skiftar mot en mer brun ton med tiden. De flesta ytbehandlingar gör sig väl tillsammans med träslaget, inte minst olja och klarlack då de bevarar ådringens starka karaktär.

Ytbehandlingar

Att välja ytbehandling är precis lika viktigt som att välja träslag. Här får du nämligen möjlighet att påverka både träets utseende och slitstyrka. Nedan kan du läsa mer om våra mest vanliga ytbehandlingar, vilka fördelar de har och varför du kanske bör fundera över om ditt första val verkligen lämpar sig för möbelns användningsområde.

Tänk på: När du själv ska behandla din möbel med såpa, olja, lack eller någon form av möbelvårdsprodukt är det väldigt viktigt att alltid följa instruktionerna, samtidigt du alltid bör se till att den produkt du valt är anpassat för just det träslag du ska behandla. Likaså ska du alltid vara försiktig vid eventuell slipning, där det är bättre att ta hjälp av en fackman för att inte riskera att du råkar förstöra din möbel utan någon form av garanti eller kompensation.

Såpa

Såpa, eller tvål som det också kallas, är tveklöst ett av de mest populära ytbehandlingarna för träslag som ask, ek eller bok. Dessa används framförallt för dessa träslag då man uppnår ett väldigt ljust och upplyftande yttre, utan att förlora materialets naturliga karaktär.

En initial nackdel, som avtar med tiden, är att matbord som används dagligen ofta behöver behandlas på nytt ungefär en gång i veckan. Processen är dock inte lika tidskrävande som det låter, utan man kan helt enkelt torka av bordet med såplösning som du enkelt kan blanda själv och ha stående i skåpet eller under diskbänken.

När det kommer till smuts och fläckar har såpa ett bra motstånd gentemot juice-, vin- och kaffefläckar. De fläckar som uppstår kan i de flesta fall torkas upp och tas bort permanent med lite ny såplösning. Vid mer omfattande fläckar från fett kan man även slipa lite lätt med ett fint sandpapper om fläckarna inte gett med sig efter ett flertal behandlingar.

Klarlack

Klarlack är ett perfekt val för dig som verkligen vill bevara träslagets ursprungliga färg och nyans. Som namnet antyder blir dess finish dock något mer blank och glansig. Ytbehandlingen är ett självklart val för dig som vill hålla underhållet till ett minimum. Den största nackdelen med klarlack är att repor och märken inte är lika lätta att åtgärda eller dölja.

Man behöver däremot inte oroa sig för att materialet ska bli uttorkat, eftersom träets porer täpps igen. Detta medför också ett bra motstånd mot alla typer av fläckar, som i de flesta fall enkelt kan torkas upp utan att lämna några spår. Var dock uppmärksam på att glas utan underlag fortfarande kan lämna ringar efter sig.

Mattlack

Mattlack följer precis samma princip som klarlack när det kommer till förslutningen av porer och immunitet mot uttorkning, medan skillnaden främst ligger i det visuella. Ytbehandlingen lämnar en matt finish istället för blank, samtidigt som träet ofta blir något ljusare.

Olja

Varje gång en möbel behandlas med olja, mättas träet. En oljad ytbehandling får då en exceptionell motståndskraft mot fettfläckar, eftersom träets uppsugningsförmåga blir väldigt låg. Här ska man fortfarande vara uppmärksam på att fläckar från andra vätskor lätt kan uppstå om man inte torkar upp dem omgående.

Olja kräver också ett underhåll till viss del. Beroende på hur flitigt din möbel används kan det räcka att du oljar om träet en gång per år. Hur ofta du behöver olja din möbel varierar också beroende på vilken typ av möbel det är. Ett matbord behöver naturligtvis betydligt mer omskötsel än exempelvis en stol eller en bokhylla.

Tänk på: Var uppmärksam på att alltid lägga en oljedränkt trasa eller pensel i en lufttät behållare efter du ytbehandlat din möbel, annars finns det en risk att de självantänder. Här kan du använda en vanlig plastpåse, där du kramar ur all luft för att sedan slå en knut på den.

Vitolja

Vanlig olja och vitolja skiljer sig främst när de kommer till de estetiska egenskaperna. Till skillnad från oljans typiska varma, lite mörka utseende ger vitolja träet ett mer vitt och kallt utseende. När det kommer till motstånd mot fläckar och årligt underhåll är de dock närmast identiska.

Bets

Bets är ett snyggt sätt att färga ett träslag, utan att man blir av med träets struktur och ådring till skillnad från exempelvis lackfärger som ofta blir väldigt släta med en mer glansig finish. Ådringen skapar också vackra nyansskillnader i träslaget beroende på hur ljuset faller.

Hos oss är det vanligast att man väljer en väldigt mörk bets, framförallt i svart. Detta då det både är en lättplacerad färg, samtidigt som smuts och fläckar döljs bra. På till exempel en stols framben kan det med tiden uppstå mörka smutsfläckar från strumpor eller skor, vilket blir så gott som osynligt på en svartbetsad möbel.

Även om betsade möbler inte kräver något särskilt stort underhåll, är det rekommenderat att du använder möbelpolish som är anpassat för materialet. På så vis både fräschar du upp och ger träet ett längre beskydd.

Massivt trä

Massivt trä är ett bra val av material för möbler. Detta då materialet både erbjuder en robust konstruktion, lång hållbarhet och en gedigen känsla av kvalité. Just för bord är detta särskilt bra, eftersom man dessutom kan slipa ner en bordsskiva efter några år om alltför mycket repor och annat slitage har uppstått. Om du slipar din bordsskiva bör du även tänka på att du behöver ytbehandla träet igen för att bevara dess skydd.

Träfanér

Fanér är ett ytterst tunt lager av trä som kan limmas över ett annat material, som exempelvis plywood. Utvändigt är de estetiska fördelarna med träfanér och massivt trä närmast identiskt. Den stora nackdelen med fanér är att varje skikt sällan är mer än någon enstaka millimeter tjockt. Därmed blir materialet avsevärt mycket känsligare mot repor och stötar - som du dessutom inte kan slipa ner vid slitage.

Framförallt är det matbord som sällan fungerar bra i fanér, inte minst om du har små barn eller planerar att använda bordet i offentlig miljö med tung användning. Vid andra bordstyper som skrivbord eller konferensbord är dock materialet ett både prisvärt och tilltalande val.

När det kommer till användning av träfanér i möbler som stolar, fåtöljer eller hyllor är det inte riktigt lika känsligt. En stol eller fåtölj har i de flesta fall både ben och ram i massiv trä, medan det är sits och rygg som kläs i fanér på grund av dess formbarhet. Hyllor eller andra förvaringsmöbler råkar inte heller ut för samma typ av stora påfrestningar som ett bord.

Skötselråd

Smuts och fläckar

När det kommer till fläckar är den mest utsatta möbeln naturligtvis bordet. Oavsett om det handlar om ett soffbord eller matbord så är det här både mat och dryck ofta hanteras, och leder till spill. Oberoende av ytbehandling bör du alltid använda glasunderlägg, då ringar på bordet är den mest förekommande typen av fläckar.

För att minimera risken för några bestående fläckar bör du alltid omedelbart ta bort spilld mat och torka av rester eller vätskor. Då håller du även underhållet till ett minimum, för att slippa behöva såpa, oljad eller lacka om ditt bord.

Smuts är däremot något som även påverkar de flesta trämöbler. En bokhylla behöver oftast bara dammas av, medan en stol eller fåtölj enkelt kan få smutsfläckar på de främre benen. Beroende på vilken ytbehandling du väljer kan du i de flesta fall enkelt torka av det utsatta området med en fuktig trasa. Mer ingrodda smutsfläckar kan i värsta fall slipas bort med ett fint sandpapper och lite ny ytbehandling.

Solljus

Möbler i trä kan bli otroligt fina med tiden, endast genom att bli utsatta för ett milt dagsljus. Däremot ska du undvika att placera din trämöbel i direkt solljus. Det är framförallt under den första tiden som möbeln kan vara extra känslig mot ljus. Här bör du till exempel vara återhållsam med placering av inredningsdetaljer som vaser eller ljusstakar på bordet då detta kan leda till tydliga färgskillnader mellan de exponerade och de skuggbelagda delarna.

Luftfuktighet

Eftersom trä är ett naturmaterial, påverkas varje träslag av rummets luftfuktighet. Den ideala luftfuktigheten bör ligga någonstans mellan 40-50%. Skulle nivån vara under 35% finns det nämligen en ökad risk för att så kallade torrsprickor uppstår i träet. Dessa påverkar normalt inte hållbarheten i träet, men är inte önskvärda ur ett utseendemässigt perspektiv.

Likaså bör du undvika att placera din trämöbel för nära ett element eller en öppen spis, då detta kan påskynda uttorkningen och lämna permanenta skador efter bara några timmar. För att mäta rummets luftfuktighet kan du använda dig av en hygrometer.

Underhåll

Hur omfattande och hur regelbundet underhåll din trämöbel behöver beror helt på hur möbeln används och vilken ytbehandling den har. I vårt sortiment hittar du de flesta möbelvårdsprodukter som du kan tänkas behöva. Var alltid noga med att läsa igenom instruktionerna och se till att produkten du köpt är anpassad för både möbelns material och ytbehandling.

Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund? Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 10% rabatt på ditt första köp, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm, Göteborg, och Malmö och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions. Den gäller heller inte på varumärkena Apparatus, Arflex, B&B Italia, Baxter, Big Green Egg, Bocci, Cappellini, Cassina, de Sede, DUX, Edra, Fermob, Flexform, Gloster, Grythyttan Stålmöbler, House of Finn Juhl, Living Divani, Maxalto, NO-GA, Poliform, Poltronova, Ritzwell, Rocket Espresso, Roll & Hill, Technogym, Vitra och Zanotta.
Önskelista (0)

Olsson & Gerthel blir Nordiska Galleriet

Olsson & Gerthel övergår nu till Nordiska Galleriet. Det innebär att vi fortsatt kommer att erbjuda samma goda service, kunskap och passion för inredning och design, men med ännu fler varumärken och produkter. Välkommen till Nordiska Galleriet.

Jag förstår
Läs mer

Welcome to Nordiska Galleriet

Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

Deliver to
Sweden
 • Sweden
 • Norway
 • Denmark
 • Finland
 • Germany
 • Austria
 • Belgium
 • Netherlands
 • Spain
 • France
Language
Swedish
 • English
 • Swedish
 • Norweigan
 • Danish
 • Finnish
Currency: SEK
Enter Nordiska Galleriet
Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.