Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Hemmets huvudperson – taklampan

2022-10-13

Hemmets huvudperson – taklampan

En taklampa är många gånger den som tar upp störst plats och sprider mest ljus hemma. I den här guiden vill vi öppna upp för ett annat sätt att se på taklampan; som en del av en större helhet, och som kanske till och med gör sig bäst släckt?

Editorial Splash 1 - Hemmets huvudperson – taklampan

Det finns tusentals och åter tusentals taklampor att välja mellan. Var ska man börja?

- Det första du ska göra är att tänka på taklampan ur ett större perspektiv; Ett hem är en helhet, hemmets belysning en del av den helheten och taklampan en del av ditt ljusbehov, säger Anna på Art of Light.

En taklampa är aldrig grundljuskällan som ska ge allmänljuset i ditt hem. Det jobbet ska andra ljuskällor göra. Taklampan ska du istället se som en del av inredningen som tillför det där lilla extra, det dekorativa. För den sitter trots allt ofta i rummets mitt och syns från alla vinklar. Därför är det helheten i rummet som ska bestämma vilken armatur som slutligen får sin rättmätiga plats där i taket. Så stanna upp ett tag, ta in rummet. Se storleken, textilierna, möblerna, arkitekturen och takhöjden. Så nu kan du börja fundera över vilken taklampa som skulle kunna passa. Och ta den här guiden till hjälp för att hitta rätt i djungeln av modeller.

Börja aldrig med taklampan

Att ljussätta hemma är lite som att rollbesätta. Taklampan får ofta ha ensam huvudroll, men klarar sig inte utan de andra belysningskaraktärerna om rummets helhet ska bli så bra som möjligt. Börja därför alltid med detalj-ljuset: golvlampan, fönsterlampan, vägglampan, det integrerade ljuset i bokhyllan etc. De tillför de olika lager som gör rummet levande. När de sitter på plats kan du komplettera med en takarmatur, som har en dekorativ funktion snarare än en belysningsfunktion.

Välj först ljusflöde

I vanliga fall kanske man börjar med armaturen, för att sedan köpa en passande ljuskälla och ut flödar ljuset där hemma. Du ska göra precis tvärt om.Börja med att fundera över hur du vill att ljuset ska flöda. Ditt ljusbehov helt enkelt. Vill du ha ett 360-gradigt ljus som lyser upp hela rummet, ett riktat ljus nedåt, ett uppåtriktat ljus eller lägga fokus på en speciell vägg?

Editorial Splash 3 - Hemmets huvudperson – taklampan

Den tekniska armaturen

När du har landat ljusbehovet är det dags att fundera över hur du ska uppnå det önskade ljuset. Dags för själva ljuskällan. Köp alltid en ljuskälla med så högt RA-värde (färgåtergivning) som möjligt. Fundera också över Kelvin-värdet, alltså hur kallt eller varmt ljus du vill ha. Och investera i en ljuskälla med Dim-to-warm-effekt som gör ljuset varmare när du dimrar ner det. Då får du det bästa ljuset för både dagsljus och kvällsmörker. Många takarmaturer i dag säljs med inbyggd ljuskälla. Eftersom du då inte kan välja egenskaper själv är det viktigt att verkligen ta reda på hur den armaturen lyser upp ditt hem, eller investera i en integrerad ljuskälla med Tunable White-funktion, där du själv styr färgåtergivningen och färgtemperaturen efter behov.

Och sist (men inte minst) den dekorativa armaturen

När du landat ljusbehov och passande ljuskälla är det dags att välja design. Nu har du ett mer överskådligt utbud att välja mellan och vet att lampan kommer att lysa upp ditt hem på bästa sätt. Här är det såklart den personliga smaken som avgör. Ska den harmoniera med arkitekturen och inredningen, eller bryta av och bli en rebell där hemma?

Editorial Splash 4 - Hemmets huvudperson – taklampan

Belys nedåt, men också uppåt

Taklampans själva grundidé är att den ska lysa nedåt. Men en taklampa mitt i rummet behöver också ge indirekt uppåtljus, som reflekteras i det ljusa taket och gör att rummet upplevs större. Som så ofta med ljus kan man gå utomhus för att hitta inspiration; himlen är alltid ljusare än marken, och du vill uppnå en så naturlig ljuskänsla som möjligt även inomhus.

Bländas inte

Många takarmaturer idag har nakna ljuskällor, som exempelvis ljusglober eller armaturer med spottar eller downlights. Väljer du en sådan lampa till taket behöver du tänka till. Drar du på fullt ljus på en naken ljuskälla eller riktar en spot åt fel håll kommer du att blända alla där hemma och skapa en omysig känsla. Alla ljuskällorna i rummet behöver få en större roll och taklampan bör lysa med lagom styrka.

Ha fria gångbanor och siktlinjer

En taklampa tar stor visuell plats i ett rum. Därför behöver den linjera med rummets andra beståndsdelar för att skapa harmoni. Linjera den med en dörrpost eller med andra taklampor. Och håll siktlinjerna fria. När du sitter i soffan vill du inte att armaturen döljer en tavla på andra sidan rummet. Sitter du vid matbordet vill du gärna se personen mitt emot dig. Och du vill definitivt inte gå in i en pendel som sitter för lågt.

Editorial Splash 5 - Hemmets huvudperson – taklampan

Istället för att tänka rum, tänk omgivning

Det finns invanda föreställningar om vilka armaturer som passar vilka rum: plafond i hall, kristallkrona i vardagsrum och pendel över matbordet i köket är några exempel. Istället för att fastna i rummets benämning, fundera över omgivningen och dina behov så blir resultatet bättre, och mer intressant.Eftersom vit färg reflekterar 95% av ljuset och svart färg absorberar 95% behöver du dubbelt så mycket belysning i ett mörkt rum. Det är ofta ett sovrum, men inte alltid. Ett litet rum behöver en liten lampa, som lyser upp väggarna och får rummet att kännas större. Det kan vara en hall, men inte alltid.Ett rum där du speglar dig behöver alltid en kompletterande ljuskälla rakt framifrån spegeln. Det kan vara i ett badrum, men inte alltid. I ett rum där man umgås rekommenderas ofta en pendel för att skapa myskänsla. Det kan vara i ett kök, men inte alltid.

Och få inte taket i huvudet

I ett stort rum med högt i tak kan det vara mäktigt med en riktigt stor takarmatur. Men då är det viktigt att man inte bara fäster den i en lampkrok, utan tar hjälp med konstruktionen så att taket håller. Det har hänt att lampor tagit med sig hela taket ner.

Liknande artiklar

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Bond från Fogia

Bond från Fogia

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Till artikeln

2022-12-01

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Till artikeln

2024-04-16

Häng lampan rätt

Häng lampan rätt

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Vi kommer med tips om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Till artikeln

2021-09-10