Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Hur du belyser ett rum

2022-10-05

Hur du belyser ett rum

Vissa rum är svårare än andra att hitta rätt belysning till. Med hjälp av Nordiska Galleriets inredare Lisa Viberg, Head Interior Designer, leder hon dig i rätt riktning.

Hur ska man tänka när man planerar belysning i ett rum?

– Ju större rum desto fler ljuskällor, men alla rum bör ha minst tre sorters lampor; allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.

Låt oss ta hemmakontoret som exempel. En bra allmänbelysning får du exempelvis genom att pendla en lampa ovanför skrivbordet eller med en golvlampa som ger mycket ljus. Välj sedan en skrivbordslampa med riktbart ljus som tjänar som själva arbetsbelysningen. En lampa med dimmer är alltid att föredra, då den ger dig fler funktioner när du arbetar. Komplettera sedan med väggbelysning, som både ger stämning och fyller funktion.

Editorial Splash 1 - Hur du belyser ett rum
Editorial Splash 2 - Hur du belyser ett rum

Hur belyser man bäst ett badrum?

– Tänk på att ha riktigt stark belysning och var noggrann när du väljer lampa vid spegeln. Här vill man ha bra belysning som inte ger skuggor. Tänk också på att välja rätt dimmer och att lamporna är IP-klassade 44 om de skall sitta nära vatten. Det är även bra att välja ledbelysning med klart vitt ljus, gärna 5000–6000 Kelvin. Om färgtemperaturen är lägre än 5000 Kelvin blir ljuset gult eller blått vilket skapar missfärgningar som resulterar i att exempelvis huden inte visas korrekt.

Editorial Splash 3 - Hur du belyser ett rum

Hur ska man tänka kring placering för matbordet?

– Som huvudregel brukar man säga att lamporna ska hänga 65–75 centimeter ovanför ett matbord, räknat från lampans underkant. Placerar man lamporna för lågt riskerar man att de skymmer synfältet eller bländar de som sitter vid bordet. Har man flera ljuskällor är det bra att placera dem med cirka 50–80 centimeters mellanrum. Ovanför en köksbänk placerar man lamporna högre, ca 75–80 centimeter ovanför bänken. Till dessa är det bra att ha en matt ljuskälla för att undvika skuggor när du arbetar.


Hur starkt ljus ska lamporna ha?

– Blått eller gult ljus är inte att föredra i hemmiljö, och 400–700 Lumen är en bra riktlinje för allmänbelysning. Och återigen, välj en dimbar lampa så att du kan växla mellan arbetsbelysning och mysbelysning.

Upptäck mer belysning

Liknande artiklar

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Bond från Fogia

Bond från Fogia

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Till artikeln

2022-12-01

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Till artikeln

2024-04-16

Häng lampan rätt

Häng lampan rätt

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Vi kommer med tips om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Till artikeln

2021-09-10