Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Inred med soffor och soffbord

2021-09-03

Inred med soffor och soffbord

Var placerar man soffan, vilken form ska soffbordet ha och varför är stilleben en viktig del av inredningen? Vi guidar dig till hur du ska tänka när du väljer möbler till vardagsrummet.

Soffan är oftast den största möbeln i vardagsrummet och därför är det en fördel att utgå från den när du inreder resten av rummet. Fundera över hur soffan ska användas av dig och dina närmaste – för en del är det viktigt med en djup soffa som erbjuder liggläge, för andra kan soffans material vara avgörande på grund av ett husdjur.

Utgå från soffan

En soffa som tar plats, kanske i en stark färg, behöver balanseras upp med resten av inredningen. Det kan till exempel handla om fåtöljer som också drar uppmärksamhet eller en färgskala där soffan integreras. En neutral soffa är ofta lättare att inreda med och kan varieras genom att kuddarna byts ut. Soffan kan också få ett nytt utseende genom att man byter ut den övriga inredningen. Att jobba med ljust mot mörkt är effektfullt, som en ljus sittgrupp i ett mörkt rum.

Editorial Splash 1 - Inred med soffor och soffbord
Croissant lounge chair från Gubi. En formstark fåtölj kan antingen bli en del av en soffgrupp eller utgöra en egen sitthörna.

Soffgruppens placering

Soffgruppen kan placeras på många olika sätt och här utgår du främst från rummets form. Du behöver ta hänsyn till dörrar, fönster, gångstråk, en eventuell öppen spis och andra möbler som du vill få plats med. Genom att placera gruppen mitt i rummet skapar du rymlighet i en öppen planlösning och sittgruppen blir en naturlig rumsavdelare. Rama in gruppen med en stor och generös matta.För att kunna prata obehindrat med varandra bör sittplatserna inte ha mer än tre meters mellanrum. Två soffor mittemot varandra underlättar för konversationer. Det är ofta tv:n som får bestämma hur sittmöblerna står, men fundera på hur viktigt det är att alla sittplatser har det som första prioritet. Om du kombinerar fåtöljer och soffgrupp kan de antingen matcha varandra eller bryta av i stil. Två helt olika fåtöljer kan lyfta soffgruppen och fåtöljer i runda former kan balansera upp en stram soffa.

Editorial Splash 2 - Inred med soffor och soffbord
Cocktail table från House of Finn Juhl. Ett elegant soffbord med en originell form kan bli den centrala punkten i soffgruppen.

Möblera med soffbord

Soffbordet ska helst inte gå utanför soffans ytterkanter för att kännas balanserat. Det ska heller inte vara för litet. Bordets form är viktig för att skapa en harmonisk komposition i soffgruppen. Till en hörnsoffa passar exempelvis ett runt soffbord eftersom det bryter med de raka linjerna.Soffbordet bör inte ha samma höjd som sitsen på soffan. Ett högre soffbord kan vara praktiskt om man använder det till mat och dryck, annars är ett lägre soffbord att föredra då det bidrar med en vilsam känsla till soffgruppen. Bordet ska stå med ett avstånd som gör det lätt att röra sig mellan bordet och soffan. Har du plats med sidobord kan det både vara praktiskt och göra inredningen av rummet komplett.

Stilleben på soffbordet

På soffbordet har du möjlighet att bygga stilleben. Använd gärna dina personliga favoritobjekt och försök uppnå en ombonad känsla. Ojämnt antal brukar ge bäst resultat. Tänk i olika höjder och former och lek med olika material. Ett stilleben blir ofta den sista personliga detaljen som gör soffgruppen till en plats där du trivs och som du vill umgås på.

Liknande artiklar

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Bond från Fogia

Bond från Fogia

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Till artikeln

2022-12-01

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Till artikeln

2024-04-16

Häng lampan rätt

Häng lampan rätt

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Vi kommer med tips om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Till artikeln

2021-09-10