Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Inredaren guidar till rätt belysning

2019-11-05

Inredaren guidar till rätt belysning

Golvlampa, taklampa eller bordslampa? Stor eller liten och hur högt ska lampan sitta? Vi pratade med Nordiska Galleriets inredare Lisa Viberg, Head Interior Designer, för att få guidning.

Hur ska man tänka när man väljer belysning?

– Tänk efter vilket behov du har i just det rummet. Ska lampan bara vara dekorativ eller ska den även fylla en funktion? Ska den vara maffig eller diskret? Ska det vara infällda spottar eller vill du ha en större installation? Fundera på vad du vill säga med belysningen, vilken känsla du vill ge.

Hur många ljuskällor bör det finnas i ett rum?

– Det ska alltid finnas minst tre lampor i ett mindre rum, men ju större rummet är desto fler lampor. Ett normalstort vardagsrum ska gärna ha 5–6 lampor och välj gärna lampor som har belysning riktad både uppåt och nedåt. En lampa som lyser nedåt skapar en mer intim stämning medan en lampa som lyser uppåt får rummet att verka större.

Editorial Splash 1 - Inredaren guidar till rätt belysning

Finns det någon ljuskälla man bör utgå ifrån?

– Jag går på känsla, men brukar börja med huvudbelysningen, det vill säga takbelysningen. En person som vill ha tekniska lösningar kanske snarare börjar med spottarna samt styrning på dessa.

Hur och var placerar man lamporna?

– Generellt brukar vi säga att man hellre ska placera lampan för högt än för lågt och att lampor som ska hänga över bord alltid ska vara mindre än bordet. Har man flera ljuskällor är det bra att placera dem med cirka 50-80 centimeters mellanrum. Om lampan ska placeras mitt i rummet, är utgrenande eller i glas så kan den ha större volym och vara maffigare. Tänk bara på att inte skymma eventuell utsikt genom fönster. Väljer du en större lampa, komplettera då med några mindre, diskreta.

Editorial Splash 2 - Inredaren guidar till rätt belysning

Vad missar man oftast när man belyser ett rum?

– Ofta väljer man funktionen först och utseende sist. De flesta börjar med spottar och föredrar att lägga mycket fokus på teknisk belysning. Jag tycker att det är spännande att få in några stora vintagelampor så att hemmet blir unikt. Glöm inte heller den kompletterande belysningen. Det är belysning som tillför myskänsla, men som kanske inte har en funktion. Bords- och golvlampor i glas ger ofta fina intryck. Du kan hitta otroliga lampor med muranoglas på italienska vintagesidor. En sådan typ av lampa gör oerhört mycket för rummet.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Bond från Fogia

Bond från Fogia

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Till artikeln

2022-12-01

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Till artikeln

2024-04-16

Häng lampan rätt

Häng lampan rätt

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Vi kommer med tips om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Till artikeln

2021-09-10