Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Intervjuer

Kompromisslös design

2023-03-01

Kompromisslös design

Charlie Hedin, grundare av Tekla, berättar om viljan att skapa en kombination av tankeväckande produkter och kvalitéer som tjänar ett genuint syfte för världen. Produkter där form följer funktion för att kunna erbjuda tidlösa, praktiska och ansvarsfulla textilier. Tekla grundades år 2017 med en vision om att utforma de bästa hemtextilierna som kan påverka atmosfären och förändra känslan i din hemmiljö.

Editorial Splash 1 - Kompromisslös design

Inspirationen till Teklas textilier kommer inte från hem, utan utrymmen och strukturer. Tekla handlar om frihet, och funktionalitet är det som innebär frihet. Ett leva enkelt och avskalat, leva på en plats med färre men bättre möbler är det som gör livet mer avslappnat och vad som tillför livskvalitet.

– Jag betraktade alltid min säng som en säker plats när jag var liten och jag känner fortfarande på det sättet idag - jag släpper alla saker i mitt huvud, vad som händer på jobbet, och andra tankar. Jag tror att människor börjar inse vilken väsentlig roll våra ägodelar har och som kan förbättra vår livskvalitet. Ditt sovrum är din egen trygga plats och en återspegling av vem du är som person. Det är där du är i ditt mest sårbara och känslomässigt utsatta stadie.

Behovet av att starta Tekla kom från en frustration över hur svårt det var att hitta vackra, men samtidigt prisvärda hemtextilier. Charlie började utveckla konceptet och idén samtidigt som han frilansade vid sidan av under de första sex månaderna, men allt eftersom det växte bestämde han sig för att ta in investerare och satsa helhjärtat på Tekla.

– Det kom en tidpunkt då det inte längre bara handlade om att skapa textilier för hemmet. Utan att skapa något som jag själv kände att jag ville ha på mig på min fritid eller sova i. Produkter som var funktionella men samtidigt vackra.

Editorial splash 2 - Kompromisslös design

Innan Tekla arbetade Charlie med den globala kommunikationen för Acne Studios. Något som har hjälpt honom att skapa, forma och förverkliga sin vision och dröm om att skapa något eget.

– Att sätta vår visuella identitet var som att göra en återspegling av mina tankar och vem jag är. Det är en plats där jag kan visa vad jag vill göra och det universum jag vill skapa. Att förena ett förfinat och diskret designspråk med det bästa av dagens material för produkter som kommer att klara nutidens prov i både kvalitet och utseende. En kombination av tankeväckande produkter och kvalitéer som tjänar ett genuint syfte för världen. Vi försöker skapa saker som är tidlösa, praktiska och ansvarsfulla, och varje del av vår distributionskedja bör återspegla det.

Editorial splash 3 - Kompromisslös design

Istället för att lita på trender och släppa säsongsprodukter för att driva tillväxt, vill Charlie bygga Tekla runt utvecklade höjdpunkter, som tjänar ett genuint syfte i dagens värld och driver branschen mot en mer ansvarsfull framtid. Den allomfattande känslan som Tekla är, måste kännas och förstås på ett internationellt plan. För närvarande ligger deras fokus på att lansera en kollektion av sovplagg samtidigt som de är öppna för nya marknader och nya potentiella partnerskap. Att lansera nya kollektioner och utöka sina marknader har länge varit i fokus. Under maj 2020 lanserade bland annat Tekla sina produkter på Nordiska Galleriet.

– För mig har Nordiska Galleriet alltid varit en ledande institution när det gäller moderna klassiska möbler, med ett stort urval av kända internationella designers och leverantörer. Därför känner jag mig väldigt hedrad över att Tekla blir en del av denna gemenskap.

Liknande artiklar

20240610 Magazine Hero | En stol för livet

Faye Toogood – en stol för livet

”Det här är en stol för välbefinnande och egentid – det är en fristad”, säger designern Faye Toogood om The Peace Chair, hennes utomhusstol i furu för det finska varumärket Vaarnii.

Till artikeln

2024-06-10

Att sätta ihop det som hör samman

Att sätta ihop det som hör samman

Hon är den visionära kraften bakom ett av Italiens mest framstående möbelvarumärken i premium-segmentet, och erkänd för sin förmåga att såväl fostra designtalang som att samarbeta med de främsta produktformgivarna. För Nordiska Galleriet berättar Patrizia Moroso om vad som gör en bra design exceptionell och det nya samarbetet med den svenska designstudion Front.

Till artikeln

2023-02-02

Hitta hem hero

Vikten av att skapa möbler som berör

Inredning är en del av vår kultur. Det menar Petrus Palmér, grundare av möbelvarumärket Hem. För Nordiska Galleriet berättar han om vikten av att tänka nytt - och skapa möbler som verkligen berör. 

Till artikeln

2024-03-19

Sängkläder som mode

Sängkläder som mode

Med konst och mode i DNA:t skapar Magniberg bedwear – produkter med fashion edge för sängen. Skaparduon som också är äkta makar integrerar blommor, konst, mode och interiör till det estetiska koncept som utgör Magniberg universe. Inte konstigt då de har bakgrunder från high fashion och blomstervärlden. För Nordiska Galleriet berättar Bengt Thornefors och Nina Norgren om sitt universum och hur inredning blev Det nya mode.

Till artikeln

2023-01-23