Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Låt ljuset visa vägen

2020-11-06

Låt ljuset visa vägen

“Bad lighting kills good architecture”, oavsett vem som sa det först så är det definitivt en sägning som förtjänar att lyftas fram i ljuset. I och med mörkrets intåg vill vi därför slå ett slag för just ljuset, och lära dig allt om hur man använder det för att inreda ett rum.

Utan ljus, inget rum. Med ljusets hjälp kan ett rum bli precis så stort eller litet du vill. Och precis så varmt eller kallt som just du vill ha det. Men det gäller att veta var man ska börja. Vi började med att prata med Anna Vejde Anklew, ljusdesigner på Art of Light, som är pionjärer inom just belysning och hjälper namnkunniga hotell, restauranger, museer och företag över hela världen att inreda genom belysning.

– Det viktigaste när man belyser hemma är att ha ljus på olika nivåer, det ger ett levande rum i harmoni med inredningen och arkitekturen, säger Anna.

– Du vill absolut inte ha ett hem med ett platt allmänljus, vilket man får om man använder samma typ av belysning överallt.

Anna pratar mycket om nivåerna, och om det levande ljuset, som är varmt och kallt, som kastar skuggor och som är både lugnt och dramatiskt. Som harmonierar med såväl dagsljus som grynings- och skymningsljus. Och som är i ständig förändring.

Med Anna som vår vägledare, och med målet att ge dig verktygen att inreda med ljuset, kommer här den enda ljusguiden du behöver för att ta ditt hem till nästa nivå.

Editorial Splash 1 - Låt ljuset visa vägen

Se ljuset som den inredningsdetalj det är

Om du undrar varför ditt valnötskök, som du investerat så mycket i, ser kallt och grått ut hittar du garanterat svaret i ljusåtergivningen. Ljuset lyckas helt enkelt inte få fram värmen i trät. När du väl inser att det inte spelar någon roll hur mycket tid du lägger på färger och materialval om ljuset inte kan ge en rättvis återgivning är du en god bit på väg.

Sök dig till rätt ljuskällor – och ta hjälp av en expert

Kvaliteten på ljuskällan är A och O. Och det viktigaste är färgåtergivningen, som mäts i RA eller CRI beroende på tillverkare. Du ska ha ett RA på minst 93 för att ljuset ska spegla din inredning på ett bra sätt (solen har 100). Om du inte kan utläsa kvaliteten på ljuskällan, gå till en butik som säljer ljuskällor för att få hjälp.

Gör absolut inte misstaget att köpa en lampa baserad på Watt. Det är ett beteende som lever kvar från glödlampans tid, när koltråden alltid brann likadant och gav samma identiska ljusgula sken. I och med LED-lampans intåg med sitt kallare lite blåaktiga ljus har vi en helt annan marknad och Watt säger ingenting längre.

Editorial Splash 2 - Låt ljuset visa vägen

Växla mellan värme och kyla

Färgtemperaturen är det som sätter stämningen i rummet. Kallt ljus gör dig pigg och alert. Av varmt ljus blir du mjuk och lugn. Satsa därför på ett kallt ljus på dagen, för att sedan växla till ett varmare när det skymmer.

En dimmer är räddningen. Ofta använder vi dimrar för att gå från starkt till svagt ljus, men du tjänar på att också investera i en med så kallad dim to warm-effekt, som växlar mellan kall och varm färgton.

Våga punktbelysa

Alla kan jobba mer på sin punktbelysning. Använd downlights (spottar) för att belysa inredningsdetaljer som tavlor, krukväxter, kakelugnar, stuckaturer och andra arkitektoniska detaljer. Belys bakom skärmar. Och våga sätt belysning i dina möbler.

Men var försiktig med spottarna

Downlights är fantastiska för just punktbelysning och som arkitektonisk design för att skapa dramatik i ett rum men passar sämre till allmänbelysning av stora ytor, vilket de tyvärr ofta används till. Antingen blir resultatet fläckigt, eller en enda stor ljusmatta, vilket ger ett dött intryck.

För att skapa ett levande rum hemma ska du belysa väggar och tak, men downlights belyser istället golvet, vilket ger en mörk oroshimmel. Och när rymden inte riktas uppåt upplevs hela rummet som negativt.

Editorial Splash 3 - Låt ljuset visa vägen

Var inte rädd för mörkret

Du kanske gör som de flesta: tänder upp när det mörknar utanför. När du borde göra tvärtom. Ljuset inne ska spegla ljuset utanför fönsterna. Med den logiken bör du tända upp mer på dagen, när det är ljust ute, och släcka ner på kvällen med få men varma ljuskällor.

Dessutom kan för mycket ljus kan ge ett platt intryck. Det är i kontrasterna som magin händer. Våga ha mörka fläckar mellan punktbelysningen för att få ett levande rum.

Låt köket visa vägen

De flesta av oss spenderar mest tid i köket. Ett komplext rum som kräver många ljusnivåer för att möta alla behov. Men har man väl lyckats med sitt kök går de andra rummen av bara farten.

Börja med allmänbelysningen, som alltid. Fortsätt med riktad belysning på arbetsytor, punktbelysning i fönster och på detaljer och avsluta med det viktigaste: en riktad takarmatur för att skapa varm mysbelysning ovanför köksbordet. Och glöm inte: Dim to warm.

Och slutligen, gör alltid ett ljusprov när du köper armatur

Se mer än designen när du köper en lampa. Många armaturer idag har en inbyggd LED-modul; ljuskällan kommer med lampan.

Då gäller det att ljus-testa så att man inte kommer hem med en lampa vars sken inte alls harmonierar med inredningen. För det första: tänd lampan i butiken. Och ta helst med textilprover eller en kudde hemifrån för att se hur de funkar ihop.

Editorial Splash 4 - Låt ljuset visa vägen

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Till artikeln

2024-04-16

Bond från Fogia

Bond från Fogia

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Till artikeln

2022-12-01

Häng lampan rätt

Häng lampan rätt

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Vi kommer med tips om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Till artikeln

2021-09-10