Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Intervjuer

Luciana Ame “Traces”

2021-07-07

Luciana Ame “Traces”

Linjerna måste fånga betraktaren och leda den in i en fantasivärld av upplevelser. Så säger Luciana Ame om sitt konstnärskap. Hennes verk finns att se både i New York och Milano och just nu är hon aktuell med ”Traces” på Nordiska Galleriet. En sommarutställning med nya verk där lekfulla spår lämnats bland människor, djur och blommor.

Vi är vana vid att se Lucianas stora porträtt av människor i svart på vitt, men nu har andra element smugit sig in i hennes bilder och med dem en hel palett av färger.

– Djuren och naturen har kommit in i min konst, säger Luciana. Människorna i mina tavlor har fått blommor, utan färg skulle man inte kunna känna doften av dem på samma sätt. Och djuren får möta människor, i de mötena behövdes också färg.

Men vad var det då som gjorde att de landade på hennes papper, blommorna, växtligheten, pantrarna och de andra djuren? Allt började med ett lejon i Aten säger hon, och sedan fortsatte det bara.

Editorial Splash 1 - Luciana Ame “Traces”

– Mina verk börjar alltid i ett möte, en aha-upplevelse. När jag var på Akropolismuseet i Aten såg jag en skulptur av ett lejon, för mig blev det en plötslig förälskelse och jag var tvungen att börja skissa direkt. Det lejonet blev det första djuret att hitta in i min konst och efter det har de bara fortsatt att komma. Hästar, hundar, pantrar... de blir fler och fler.

Luciana nämner friheten som konsten innebär i jämförelse med musiken och hennes bakgrund som klassiskt skolad pianist.

Editorial Splash 2 - Luciana Ame “Traces”

– Det är samma tekniska grund i musiken och konsten, samma uttrycksmedel. Att forma en fras på pianot är på många sätt som att teckna. När jag bytte till papper och penna upplevde jag en större konstnärlig frihet. Men kvalitén är ändå densamma, den måste vara perfekt, excellent. När jag tecknar sker det spontant, linjerna måste sitta från det första draget. Jag får aldrig backa tillbaks och korrigera, förlänga eller ändra. Det blir inte rätt då.

Min konst närmar sig mer och mer ett minimalistiskt uttryck och ibland är det viktigt att komma ihåg att stanna innan man sagt för mycket, att avsluta i tid och känna när ett verk är klart.

Utställningen ”Traces” pågår 30 juni – 4 augusti 2021 i Stockholm samt online och består av nio teckningar, en målning med femtio editioner samt ett screentryck.

Se alla verk av Luciana Ame

Liknande artiklar

20240610 Magazine Hero | En stol för livet

Faye Toogood – en stol för livet

”Det här är en stol för välbefinnande och egentid – det är en fristad”, säger designern Faye Toogood om The Peace Chair, hennes utomhusstol i furu för det finska varumärket Vaarnii.

Till artikeln

2024-06-10

Att sätta ihop det som hör samman

Att sätta ihop det som hör samman

Hon är den visionära kraften bakom ett av Italiens mest framstående möbelvarumärken i premium-segmentet, och erkänd för sin förmåga att såväl fostra designtalang som att samarbeta med de främsta produktformgivarna. För Nordiska Galleriet berättar Patrizia Moroso om vad som gör en bra design exceptionell och det nya samarbetet med den svenska designstudion Front.

Till artikeln

2023-02-02

Hitta hem hero

Vikten av att skapa möbler som berör

Inredning är en del av vår kultur. Det menar Petrus Palmér, grundare av möbelvarumärket Hem. För Nordiska Galleriet berättar han om vikten av att tänka nytt - och skapa möbler som verkligen berör. 

Till artikeln

2024-03-19

Sängkläder som mode

Sängkläder som mode

Med konst och mode i DNA:t skapar Magniberg bedwear – produkter med fashion edge för sängen. Skaparduon som också är äkta makar integrerar blommor, konst, mode och interiör till det estetiska koncept som utgör Magniberg universe. Inte konstigt då de har bakgrunder från high fashion och blomstervärlden. För Nordiska Galleriet berättar Bengt Thornefors och Nina Norgren om sitt universum och hur inredning blev Det nya mode.

Till artikeln

2023-01-23