Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Sätt ljus på konsten

2019-11-04

Sätt ljus på konsten

Ge konsten den plats den förtjänar i hemmet. Vi har pratat med Ditte Lauridsen, Head of Art på Nordiska Galleriet, om hur du lyckas med belysningen.

Vilket är det vanligaste misstaget man gör när man belyser konst hemma?
– Generellt har alla rum för få ljuspunkter, och jag tror att det vanligaste misstaget är att man inte belyser konsten över huvud taget. Genom att belysa konst som hänger på väggarna öppnar du upp rummet. De belysta verken blir som små fönster och skapar därmed en känsla av rymlighet som gör att rummet upplevs som större.

Vilken typ av ljuskälla och armatur ska man satsa på?
– Jag rekommenderar alltid spotlights, gärna sådana som går att dimra och som ger dig möjlighet att beskära ljusets spridning. Mer specifik än så är det svårt att vara eftersom det beror så mycket på vilken typ av verk du har, hur den övriga belysningen i rummet ser ut och, framför allt, vad du vill skapa för känsla. Alla dessa faktorer spelar in när du ska välja belysning till konsten hemma.

Vilken betydelse har ljusets temperatur för hur man upplever konstverken?
– Temperaturen påverkar upplevelsen av konstverken något enormt. Som ett förenklat exempel kan du tänka på vad olika filter gör för en instagrambild. På samma sätt påverkar ljustemperaturen hur ett konstverk upplevs. För bäst återgivning av verket är det ett vitt, svalt ljus man ska satsa på, det vill säga så hög temperatur som möjligt. Ibland vill vi kanske inte återge verket på ett korrekt sätt, och då kan man laborera mer med temperaturen. 

Editorial Splash 1 - Sätt ljus på konsten

Hur ska man tänka kring ljusets placering och riktning i förhållande till verket?
– 
Jag skulle satsa på att punktmarkera konstverket rakt framifrån. Självklart finns det konst som mår bättre av att belysas från andra vinklar, men rakt framifrån är generellt en bra regel. Om man har möjlighet tycker jag att man ska ta hjälp av en expert för att få till det rätt.

Liknande artiklar

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Bond från Fogia

Bond från Fogia

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Till artikeln

2022-12-01

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Till artikeln

2024-04-16

Häng lampan rätt

Häng lampan rätt

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Vi kommer med tips om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Till artikeln

2021-09-10