Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Till dig som letar efter ljusets källa

2021-10-19

Till dig som letar efter ljusets källa

En lampa är ingen lampa utan sitt ljus. Trots det lägger de flesta av oss mycket tid och fundering på att hitta den perfekta armaturen till våra hem, men inte en tanke på armaturens existensberättigande: ljuskällan. Därför kommer här allt du behöver veta om LED, Lumen, Kelvin, RA och mycket mer som kommer att hjälpa till att göra ditt hem till en ljusare och behagligare plats.

Det spelar ingen roll om din armatur är av trä eller stål, tyg eller aluminium, koppar eller mässing. Ljuskällan är den absolut viktigaste delen för att lampan ska upplevas på rätt sätt därhemma. Utan rätt färgtemperatur och färgåtergivning blir den där armaturen inte alls den fantastiska inredningsdetalj som du önskat; Istället för att förstärka ditt hem kan den i värsta fall förstöra hela känslan.

Oscar Nyström, en av världens främsta ljusdesigners, idag verksam på egenstartade Art of Light hjälper allt från hotell, restauranger, museum och privatpersoner världen över med ljussättning. Grand Hotel Stockholms Vinterträgård, exklusiva Grand Hotel Chateau de Versailles, Royal Manssour, La Mamounia i Marocco är exempel på några som har fått hjälp med ljusdesignen av Oscar och Art of Light.

- Att välja rätt ljuskälla är mer komplext än det först verkar. Som sedan LED-lampans intåg har blivit än mer komplicerat. Och det är svårt att hitta vägledning. Mitt råd är att själv lära sig grunderna, för att kunna ta ett medvetet konsumentbeslut. De flesta lamp-återförsäljare idag har helt enkelt inte tillräcklig kunskap för att hjälpa dig.

Därför tar vi hjälp av Oscar i denna exklusiva guide för en djupare kunskap om ljusets många källor.

Editorial Splash 1 - Till dig som letar efter ljusets källa

Förstå ljuskällans historia

För några år sedan gick vi över från glödlampa och halogen till LED. I och med det gick också svenska hem från det varma inbjudande ljuset som vi var så vana vid, till något betydligt kallare. En vanlig glödlampas varma sken ligger på 2700 Kelvin (som vi ska återkomma till). LED-lampan gav oss det kalla 3000–4000 Kelvin. Idag är det svårt att se skillnad mellan skenet från en bra LED- och en glödlampa. Och nästan alla ljuskällor är och kommer bli av LED-modell.

Trots det lever många kvar i det gamla sättet att se på ljuskällan; Man går till affären och köper en lampa efter effekt i watt (W) och inte i ljusflöde lumen (lm). Men det är alltför grundläggande.


Välj LED

LED, eller Light Emitting Diode, består av små högintensiva lysdioder istället för glödtrådar. Fördelen med glödtrådar är att de den blir varmare när man dimrar den. Men de alstrar också mängder av energi i form av glödljus och värme. Och brinner upp snabbt på 2000-3000 timmar. En LED-lampa lyser i 30 - 50 000 timmar, alstrar i stort sett ingen värme och har en fem gånger lägre strömförbrukning. Dessutom ger den numera samma känsla som en glöd eller halogen-lampa.


Glöm Watt och fokusera på Lumen

Förenklat står Watt (W) för effekt, och mäter en glödlampas energiförbrukning. Detta begrepp går inte att översätta till LED-lampan (en LED på 7W kan lysa upp precis lika bra som en glödlampa på 40W). Därför finns Lumen (lm) som man idag mäter ljusstyrkan i och det mätvärde du ska titta på för att hitta passande ljusflöde för din armatur. Man kan säga att dekorativ belysning bör ha ganska lågt lm, allmänbelysning något högre och arbetsbelysning högst.

Editorial Splash 2 - Till dig som letar efter ljusets källa

Välj rätt färgtemperatur

Kelvin (k) mäter färgtemperaturen och är ett otroligt viktigt värde när du ljussätter hemma. Full Kelvin är 10 000 k och motsvarar en klarblå himmel, 6500K är dagsljus. Ett stearinljus har ungefär 1800 k. Alltså: ju lägre kelvin-värde desto varmare ljus. Köp alltid en lampa med temperatur under 3000 k. För ett hem är 2700 K att rekommendera.


Rätt färgåtergivning

RA, eller CRI – color rendering index, står för färgåtergivning. Solljus, stearinljus och halogenljus har alla ett RA-värde på 100, vilket betyder att de ger en 100-procentig färgåtergivning; alla färger upplevs sanna i deras sken. De flesta LED-lampor som du hittar i butik idag ligger på 85–90, vilket är okej. Men det bästa är att hitta en LED-lampa med RA på 95–98.


Dimra dig till varmare ljus

Dim-to-warm eller warm-dim är kanske den viktigaste funktionen att satsa på i dagens LED-lampelandskap. Vi människor är sedan hundratals år vana vid glödljus, vilket när man dimrar det automatiskt blir varmare från 3000k-1800k. Men så funkar inte vanlig LED; Dimrar man ner en statisk exempel 3000K färgtemperatur kommer ljuset att upplevas grått. Köp därför alltid en så kallad retrofit LED-lampa med Dim-to-warm eller warm-dim effekt. Den beter sig som en glödlampa och blir alltså varmare när den dimras.

Editorial Splash 3 - Till dig som letar efter ljusets källa

Inbyggda ljuskällor och Tunable White

Många lampor idag har integrerade ljuskällor. När du inte själv kan styra ljuskällans egenskaper är det extra viktigt att kolla upp ovan nämnda punkter innan du köper en ny lampa. Den riktigt nördige frågar efter Tunable White. Det är en integrerad ljuskälla med ett separat drivdon som gör att du enkelt kan styra ljusstyrkan och färgtemperaturen upp och ner på Kelvin-skalan, och få helt olika intryck av samma ljuskälla.


Undvik att blanda glödljus/halogen med LED

Vi byter ofta ut en ljuskälla i taget. Vilket betyder att det i många hem blandas friskt av gamla glödlampor, en och annan Halogen och några olika versioner av LED-lampor. Det ger ett rörigt intryck med olika styrka, färgåtergivning och värme.

Se till att i alla fall har samma typ av ljuskällor i ett och samma rum. Och om du har en kristallkrona eller något annat med många smålampor, byt inte ut en utan att vara säker på att den ger samma ljus som de andra.


En kort lathund

Lär dig utantill så har du alltid ljuskällans verktyg med dig

  • Välj alltid en LED-lampa.

  • Se till att den har rätt Lumen, alltså ljusstyrka för din armatur och behov.

  • Aldrig kallare 3000 Kelvin.

  • Alltid ett RA-värde på minst 90.

  • Köp en LED-lampa av retrofit-modell som är dimbar och passar din dimmer,
    med samma egenskaper som en glöd- eller halogenlampa.

  • Investera helst i Dim-to-warm 3000 – 1800 Kelvin. 

  • Var försiktig med integrerade ljuskällor, där du inte kan kontrollera ljuset.

Editorial Splash 4 - Till dig som letar efter ljusets källa

Liknande artiklar

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Bond från Fogia

Bond från Fogia

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Till artikeln

2022-12-01

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Till artikeln

2024-04-16

Häng lampan rätt

Häng lampan rätt

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Vi kommer med tips om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Till artikeln

2021-09-10