Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guider

Varmt eller kallt? Så väljer du rätt ljustemperatur till ditt hem

2019-11-04

Varmt eller kallt? Så väljer du rätt ljustemperatur till ditt hem

I valet av en ny lampa är det lätt att stirra sig blind på designen, medan ljusets faktiska funktion blir sekundärt. Vi dyker djupare i hur man väljer rätt temperatur till hemmet.

Fråga dig själv vilken typ av ljus du vill ha, och hur det ska kännas. Då blir det lättare att hitta en lampa som är lika trevlig att se på, som bra att se med. 

Vi är oftast i störst behov av allmänljus, arbetsljus och stämningsljus – och det sistnämnda verkar de flesta nordbor trivas allra bäst i. Alltså, ett varmare, mjukare ljussken som passar extra bra på platser där vi ska varva ner. Sovrum och vardagsrum är två exempel på rum där ett varmare ljus oftast gör sig bäst, medan ett något kallare ljus är att föredra vid arbetsplatsen eller där man ofta läser. Ett kallare ljus kan också vara tacksamt i kök och badrum, för att ge ett fräschare intryck. I ett rum med många olika funktioner – som ett vardagsrum eller kombinerat kök med matplats, kan man behöva variera ljustemperatur för att möta önskemålen.

Editorial Splash 1 - Varmt eller kallt?

Vitt är inte bara vitt, ljusets temperatur avgör hur ögat uppfattar det vita. Temperaturen anges alltid i K på förpackningar, och ju högre Kelvin, desto kallare är ljuset. I en kall temperatur upplevs ljuset skarpare och passar därför bättre i en arbetsmiljö. En lampa för läsning ställer alltså helt andra krav än ett mjukt och varmt stämningsljus. Glödlampor var länge populära, med tanke på sitt låga pris och varma sken – men de sista av våra traditionella glödlampor förbjöds 2012. Mot slutet av 2018 gick halogenlampan samma öde till mötes och förbjöds inom EU. Anledningen var att båda slukade onödigt mycket energi. Detta till skillnad mot LED-lampor, vilka kräver avsevärt mycket mindre ström för att lysa. LED är en uppfinning med rötter redan från 1920-talet, men som ofta valts bort på grund av priset och dess ofta kalla ljus. Tack vare stora kliv framåt inom tekniken de senaste åren, finns i dag ett brett utbud av LED-lampor som avger både kallt och varmt ljus. Att LED skulle vara synonymt med kallt, blått ljus är i dag med andra ord en myt vi kan glömma med gott samvete.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Att inreda ett uterum är ett bra sätt att utnyttja hela din bostadsyta och forma en plats där du kan njuta av naturen – oavsett säsong. En plats med naturligt ljusinsläpp och utsikt över utemiljön, samtidigt som du skyddas mot insekter, väder och vind. Genom noggrann planering av hur uterummet ska se ut kan du skapa en fristad för avkoppling och en samlingsplats för familj och vänner. 

Till artikeln

2024-04-16

Bond från Fogia

Bond från Fogia

I Skandinavien är vi vana vid att det finns flera flexibla hyllsystem och förvaringslösningar att välja mellan, där man med hjälp av olika delar kan skräddarsy någonting som täcker alla vardagliga behov. Många är uppvuxna med hyllsystem som String eller Elfa, vilka uppnått sin popularitet tack vare en ytterst genomtänk design, bra valmöjligheter och relativt enkel montering. Desto svårare är det dock att lyckas få till ett hyllsystem att passa alla människors behov när det kommer till olika stilar, vilket därför lämnar gott om utrymme för konkurrens.

Till artikeln

2022-12-01

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Så får du dina utemöbler att hålla länge

Utomhusmöbler är en investering som förtjänar extra omsorg och uppmärksamhet. Eftersom möblerna får utstå påfrestning från väder och vind, är det extra viktigt att underhålla dem för att de ska hållas i gott skick flera år framåt. Genom regelbunden rengöring förlänger du deras livstid och behåller deras skönhet. Vi ger tips på hur du kan göra för att hålla utemöblerna i toppskick, år efter år. 

Till artikeln

2024-04-16

Häng lampan rätt

Häng lampan rätt

Att flytta in i ett nytt boende kan vara både roligt och fullt av förväntan. Inte minst när det gäller möbleringen: Kommer matbordet att få plats i köket? Hur gör vi med mattan i vardagsrummet? Vi kommer med tips om hur du kan tänka när du investerar i ny belysning till ditt hem.

Till artikeln

2021-09-10