Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Cassina hyllar modernismens mästare Pierre Jeanneret

2019-10-23

Cassina hyllar modernismens mästare Pierre Jeanneret

Cassina hyllar Pierre Jeannerets design med ett antal nylanseringar som visas upp hos oss på Nordiska Galleriet.

Cassina lanserar fyra ikoniska möbler av Pierre Jeanneret i helt nya utföranden, som en hyllning till modernismens mästare, och stödjer samtidigt ett researchprojekt om Le Corbusiers historiska projekt Kapitolium i Chandigarh, Indien. Nordiska Galleriet är först i världen med att presentera den i våra showroom i Stockholm och Göteborg.

Le Corbusiers storslagna arkitekturprojekt Kapitolium, i Chandigarh i Indien, anses vara ett av hans främsta verk och representerar både hans ideologi, teknik och poetiska formspråk. Projektet initierades 1951 för att fira nationens självständighet och Le Corbusier blev tillfrågad att medverka av Indiens dåvarande premiärminister. Det gav honom en unik möjlighet att testa sina teorier inom arkitektur och stadsplanering, vilket han gjorde tillsammans med en grupp arkitekter, däribland sin kusin Pierre Jeanneret. Le Corbusiers Kapitolium är ett mäktigt byggnadskomplex bestående av tre ämbetsbyggnader. 2016 togs det med på UNESCO:s världsarvslista, och sedan dess har intresset för projektet ökat.

Editorial Splash 1 - Cassina hyllar modernismens mästare Pierre Jeanneret

Cassina har producerat möbler av Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand sedan 1965 – då skaparna fortfarande levde – och har alltid haft ett stort engagemang i deras arbete. Därför stödjer Cassina nu ett omfattande researchprojekt om Chandigarh, som en del av sin I Maestri Collection. Målet med researchen – som främjas av Fondation Le Corbusier i samarbete med Frankrikes främsta institutioner – är att bevara, stärka och göra en inventering av detta unika arv.

Möjligheten att få titta i arkiven och närmare studera inredningen på Kapitolium har nu resulterat i en ny serie med möbler inspirerade av den ikoniska arkitekten och formgivaren Pierre Jeanneret. Genom att kombinera rena former och enkla material skapade Pierre Jeanneret en mötespunkt mellan moderna europeiska ideal och indisk tradition. Cassina hyllar hans design med ett antal nylanseringar som visas upp på Nordiska Galleriet.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20