Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Classics become specific

2020-02-04

Classics become specific

Nordiska Galleriets möbelklassiker blir unika objekt under Stockholm Design Week.

Under Stockholm Design Week har Nordiska Galleriet ett spännande samarbete med arkitektur- och designbyrån Specific Generic. Byrån har fått i uppdrag att skapa en konstinstallation i Nordiska Galleriets skyltfönster som kommer att presenteras på tisdag den 4 februari.

– Som kontor arbetar vi ofta med välkända, generiska material. Material som finns i miljöer vi ser och vistas i varje dag utan att nödvändigtvis tänka på dem: i tunnelbanan, mataffären och industrilokaler. I och med detta förknippas de inte primärt med just arkitektur och design. Men genom att sätta dessa material i nya kontexter och möten uppstår något spännande, det generiska blir specifikt och plötsligt lägger ögat märke till dem. Skyltfönstret kommer att spinna vidare på detta tema, berättar Maja Bernvill, Chief Creative Officer på Specific Generic.

– Det som utmärker Specific Generic och som gör dem unika, är i våra ögon deras filosofi som grundar sig i att förädla det som andra tar för givet. Någonting som de gång på gång lyckas med i sin portfolio av internationella projekt, berättar Rickard Liljeros, produkt- och marknadschef på Nordiska Galleriet.

Under hela designveckan kommer Nordiska Galleriets skyltfönster att bli en scen för en transformationsprocess. Tre objekt kommer dagligen att ställas ut i installationen och genomgå en förvandling med ett blått pigment. Fritz Hansen och Cassina hör till två av de tillverkare vars möbler kommer att förvandlas till unika objekt.

– Nordiska Galleriet har en enorm katalog av kvalitetsmöbler från hela världen, de är lyhörda och fungerar som en inspirationskälla för många. Flera vackra möbelklassiker återfinns hos dem, möbler som finns i våra hem och som därmed många har en relation till. Genom denna förvandling hoppas vi att de återupptäcks i sin skönhet, fångar ögat och omvandlas från generiska till specifika, fortsätter Maja Bernvill.

Om Specific Generic
Specific Generic grundades år 2010 av Andreas Bozarth Fornell och har sedan dess uppmärksammats och hyllats världen över för sina kreativa projekt. Företaget har en varierad portfölj och är verksam inom olika design- och arkitekturdiscipliner, med huvudfokus på retail och mode. Några av deras uppdragsgivare inkluderar bland andra Acne Studios, Moschino, Nike, Kenzo, Chanel och Absolut.

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20