Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Hans J. Wegner x Ilse Crawford

2021-05-05

Hans J. Wegner x Ilse Crawford

Den danska möbelproducenten har tagit in brittiska designern Ilse Crawford för att tolka fem klassiker av Hans J. Wegner i en noggrant kurerad och kontemporär färgpalett.

Mer än 70 år efter att Carl Hansen & Søn och Hans J. Wegner introducerade världen för modern dansk design, kommer en limiterad specialkollektion med de fem första stolar som Wegner designade för Carl Hansen & Søn. Ilse Crawfords tolkning för Carl Hansen & Søn har gjorts med största respekt för den ursprungliga formgivningen. De är alla tillverkade av material av högsta kvalitet, samt med det utsökta hantverk man kan förvänta sig av Carl Hansen & Søn

Vi ville utveckla en uppsättning färger som reflekterar tiderna vi lever i. Det handlar inte om enkla dekorativa standardfärger som är trenddrivna. Färgerna adderar komplexitet och djup till interiören de placeras i.

Editorial Splash 1 - Hans J. Wegner x Ilse Crawford

Färgerna är inspirerade av den expressionistiske konstnären Per Kirkeby, och blickar mot det nordiska landskapet i sina toner. Varje färg har en transparent finish som gör att ådrorna i träet skiner igenom och skapar ytterligare textur.

Carl Hansen & Søn valde att plocka in Ilse Crawford utifrån designerns omisskännliga sinne för hur möblemang placeras i ett utrymme. Tillsammans med Wegners förståelse för atmosfär en möbel frambringar, har man skapat en djärv nytolkning av stolar som blev odödliga redan för 70 år sedan.

— Jag ser färgerna som ingredienser för att skapa en atmosfär. De är inte utvalda för att matcha någonting särskilt, utan är helt fristående och instinktivt vackra. De besitter en egen sanning och passar därför var som helst, säger Ilse Crawford.

Editorial Splash 2 - Hans J. Wegner x Ilse Crawford

Arkitekten och möbelformgivaren Hans Jørgn Wegner föddes 1914 i Tønder i södra Danmark, och utbildade sig till snickare, delvis som lärling hos skåptillverkaren H.F. Stahlberg vid bara 14 års ålder. Han tog sig vidare till Köpenhamn där han studerade vid Kunsthåndværkerskolen. På 1950-talet inledde Wegner sitt mångåriga samarbete med möbelproducenten Carl Hansen. Wegner kom under sin livstid att bli en av Danmark och världens mest inflytelserika möbeldesigner.

Wegners innovativa approach till formgivning bidrog stort till det vi i dag hänvisar till som ”den skandinaviska minimalismen”, och Wegner var en av förgrundsgestalterna till det som kommit att kallas för ”den gyllene eran” inom dansk modern design. Han kallas ofta för ”stolens mästare”, och menade att dansk design hela tiden handlade för honom om att genom processen bryta ned och förenkla. En så enkel design som fyra ben, ett säte och kombinerat rygg- och armstöd var egentligen allt man behövde.

Editorial Splash 3 - Hans J. Wegner x Ilse Crawford

Den brittiska designern Ilse Crawfords väg till bred berömmelse inleddes när hon grundade Studioilse, som i början av 2000-talet bland mycket annat designade Soho House i New York, Mattias Dahlgrens restaurang på Grand Hotel samt hotellet Ett hem i Stockholm. I dag finns det väldigt lite som Crawford inte gjort. Hon har samarbetat med alla från Georg Jensen till Kasthall, och arbetar för att skapa vad hon kallar för humanistisk design – form som kan göra oss till bättre människor.

Carl Hansen & Søns limiterade kollektion Reimagining the Classics tillsammans med Ilse Crawford finns tillgänglig hos Nordiska Galleriet från och med den 1 maj 2021.

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20