Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

2024-05-03

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Med över 150 års erfarenhet i möbelvärlden har företaget kontinuerligt levererat möbler och produkter av högsta kvalitet, bland annat till institutioner som det Danska Folketinget och Köpenhamns stadshus. Fritz Hansen har samarbetat med ikoniska designers som Arne Jacobsen och Poul Kjærholm, samt andra världsberömda designers som Bruno Mathsson och Piet Hein – vilket har resulterat i designikoner som stolarna Myran, Sjuan och Grand Prix, PK8 och PK9 samt välkända fåtöljerna PK22 och PK25. 

Editorial Splash 1 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen 1902 – 1971 

Arne Jacobsen, född 1902 i Köpenhamn, är en betydelsefull gestalt inom dansk designhistoria. Han bidrog till att dansk design fick stor spridning i världen under 1900-talet, och betonade funktionalismens roll. Under 1930-talet inleddes ett framgångsrikt samarbete med danska tillverkaren Fritz Hansen. Genom sitt arbete med att formge och inreda SAS Royal Hotel i Köpenhamn i slutet av 50-talet, blev hans namn internationellt erkänt. I samband med uppdraget formgav han ikoniska möbler såsom Ägget, Sjuan, Svanen, 3300-serien och AJ-lamporna. Han ligger även bakom den välkända Myran-stolen. Även efter sin bortgång fortsätter hans arv att hyllas, inte minst Sjuan-stolen som fortfarande är populär över hela världen. 

Editorial Splash 2 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse
Myran – Fritz Hansen

Myran – en ikon älskad världen över  

En av Fritz Hansens mest berömda stolar är Myran, designad av Jacobsen 1952 och är förlagan till Sjuan och Grand Prix. Denna flexibla, nätta stol kännetecknas av sina organiska former och påminner om ett musikinstrument, tillverkad av nio lager fanér och två lager indisk bomull. Tack vare en minimalistisk och elegant silhuett, passar stolen in i många olika interiörer och är än idag älskad världen över – mer än 70 år senare. Stolen erbjuds med tre eller fyra ben och finns i en mängd olika färger och träslag. 

Editorial Splash 3 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse
Sjuan – Fritz Hansen

Sjuan – en populär efterträdare  

Arne Jacobsens inflytande på Fritz Hansens kollektion av stolar fortsätter med den legendariska Sjuan. Stolen designades 1955 som en vidareutveckling av Myran, och har sedan dess varit en symbol för dansk design på internationell nivå. Det tunna skalet och det flexibla ryggstödet beror på samma tillverkningsprocess som föregångaren, vilket bidrar till hög komfort. Sjuan har förkromade ben och tillverkas i en mängd olika träslag och färger, och sitsen kan även väljas i antingen en framsideklädd eller helklädd version. Stolen erbjuds även i form av karmstol, barstol och kontorsstol. 

Editorial Splash 4 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse
Grand Prix – Fritz Hansen

Grand Prix – en prisbelönt klassiker  

Grand Prix-stolen är ännu ett exempel på det framgångsrika samarbetet mellan Fritz Hansen och Arne Jacobsen. Lanserad 1957, vann den samma år det prestigefyllda priset med samma namn på Milano Triennalen. Med sin eleganta och ergonomiska form är stolen inte bara är vacker att se på, utan också bekväm att sitta i under långa perioder. Stolen, precis som Myran och Sjuan, tillverkas av formpressat fanér i ett enda stycke med unik och bekväm flexibilitet som gör att ryggstödet kan lutas. Stolen tillverkas med förkromade ben och kan väljas i trä, tyg eller läder. Den erbjuds även i form av en läderklädd kontorsstol med höj- och sänkbart underrede på hjul. 

Exklusivt hos Nordiska Galleriet 

Fritz Hansen har även gjort ett antal samarbeten med Nordiska Galleriet och tagit fram unika, exklusiva utföranden av den prisbelönta Grand Prix-stolen, som ursprungligen designades 1957 av Arne Jacobsen. 

Editorial Splash 5 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse
Grand Prix Nordiska Galleriet Exclusive Edition 

Grand Prix Nordiska Galleriet Exclusive Edition 

Detta utförande från Fritz Hansen, exklusivt framtagen för Nordiska Galleriet, har en stomme och ben av valnöt samt en framsida klädd i mörkbrunt läder. 

Editorial Splash 6 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse
Grand Prix 4130 Black Edition 

Grand Prix 4130 Black Edition 

Denna version av den klassiska stolen är en elegant, helsvart upplaga. Tillverkad i ask och klädd i Essential Black läder, gör den anpassningsbar till många miljöer och stilar – allt från en matstol i hemmet till en konferensstol på kontoret. 

Editorial Splash 7 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse
4130 Grand Prix Aspen Limited Edition 

4130 Grand Prix Aspen Limited Edition 

Lanserad 2022 från Fritz Hansen i samarbete med Nordiska Galleriet, är detta utförande en unik och lekfull tolkning av originalet med en framsida av koskinn. Varje stol får ett unikt uttryck tack vare koskinnets varierande egenskaper i mönstret. Utförandet är en begränsad upplaga med endast 110 exemplar. 

Editorial Splash 8 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Poul Kjærholm

Poul Kjærholm 1929 – 1980 

Den danska möbelsnickaren och designern Poul Kjærholm, född 1929, är en av de mest inflytelserika möbeldesignerna inom dansk och internationell designhistoria – känd för sitt minimalistiska formspråk och användning av naturmaterial. Under sin karriär tillverkade han möbler för bland annat Fritz Hansen, där han skapade klassiker som fåtöljen PK22, loungestolen PK25 samt matstolarna PK8 och PK9. Hans arv lever vidare genom tidlösa möbler, där materialets personlighet står i centrum. 

PK8 och PK9 – stilrena matbordsstolar 

Editorial Splash 9 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse
PK8 – Fritz Hansen

PK8 

PK8 är en elegant matbordsstol med tre ben som formgavs 1978 av Poul Kjærholm för Fritz Hansen. PK8 stol har ett gjutet skal av plast med en framsida av läder. Benen är tillverkade av satinborstad aluminium. Skalet kan väljas i svart eller vitt, och lädret är tillgängligt i olika varianter. Även om stolen designades på 1970-talet, började PK8 inte presenteras förrän 2007 på en utställning i Louisiana Museum of Modern Art. 

Editorial Splash 10 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

PK9 – Fritz Hansen

PK9 

PK9 är en stilren och elegant matstol som lanserades 1960. PK9 stolen har ett rundat skal av nylon och en pelarfot i satinborstat rostfritt stål. Stolen är helklädd och kan väljas mellan en mängd olika lädervarianter. 

PK25 och PK22 – två av många ikoniska fåtöljer 

Fritz Hansens samarbete med Poul Kjærholm resulterade i några av de mest ikoniska möbler som finns inom dansk design – bland annat stolarna PK25 och PK22. Med minimalistiska och samtidigt distinkta formspråk har stolarna blivit ett ansikte utåt för dansk modernism. Den minimalistiska ramen i stål vilken kombineras med ett mjukt säte som kommer i material som läder, mocka, rotting eller lin – gör att PK-stolen har en unik och tidlös elegans som aldrig går ur tiden. 

Editorial Splash 11 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse
PK25 – Fritz Hansen

PK25 

PK25, även kallad The Element Chair, är en av många stolar från PK-serien designad av Kjærholm i samband med hans examensarbete 1952. Stolen, likt hans övriga verk, är inspirerad av industriella former och material. Det avskalade utseendet kommer från idén om att använda en hel bit av varje material i sin design. Detta utförande består av en stålram med en matt kromad finish, och sitsen och ryggstödet finns i två nyanser vilken består av lin och nylon som viras runt ramen. PK25 är en förlaga till ikoner såsom PK22. 

Editorial Splash 12 | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse
PK22 – Fritz Hansen

PK22 

PK22 designades 1956 och var det som blev genombrottet för Poul Kjærholm då han vann Grand Prix på Triennale-mässan i Milano året därefter. Sätet är tillverkad i ett enda stycke och finns i flera olika material: läder, mocka, canvas eller flätad rotting. Underredet består av böjt fjäderstål. 

Fritz Hansens stolar, skapade i samarbete med designikoner som Arne Jacobsen och Poul Kjærholm, representerar det främsta inom dansk modernistisk och funktionell design. Stolar som inte bara är möbler, utan verkliga konstverk som berikar alla utrymmen oavsett var de placeras. Med kompromisslös kvalitet och tidlös estetik, är Fritz Hansens stolar en investering i både stil och komfort som kommer att imponera i generationer framöver. 

Liknande artiklar

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Design icons – upptäck tidlösa soffor

En designikon ska inte bara vara en vacker möbel – den representerar även ett essentiellt kapitel i designhistorien. Soffor av olika varianter som är resultatet av banbrytande innovation och noggrant övervägda estetiska val. Genom studerandet av designikoner får vi en bra inblick i designers vision, men även en bredare förståelse för tidsperioden de skapades i. Bortsett från att vara historiska artefakter, är de också inspirationskällor för samtidens formgivare som för det tidlösa arvet vidare. 

Till artikeln

2024-03-22

De mjuka formernas revolution

De mjuka formernas revolution

Det är som om en revolution rullat in och tagit över våra hem. Samma rörelse har även drabbat de offentliga rummen och inte minst våra Instagramflöden. Revolutionen kommer i mjuka former, med kurviga konturer och det är som att alla raka linjer och skarpa hörn eliminerats till förmån för motsatsen. Formerna ackompanjeras av material som känns lika inbjudande som en mjuk och värmande päls under en kylig vinterdag eller en stickad mohairtröja mot naken hud.

Till artikeln

2021-05-17

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Där drömmar blir till verklighet eller vice versa. Helena Blomqvist (f. 1975) är fotografen och konstnären som med sin egenartade stil skapar bildberättelser som är fantasieggande samtidigt som de manar till eftertankar om verkligheten.

Till artikeln

2021-10-19

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Fritz Hansen grundades 1872 av möbelsnickaren med samma namn – ett danskt varumärke som är synonymt med tidlös elegans och banbrytande möbeldesign. 

Till artikeln

2024-05-03