Exklusiv förhandsvisning – Artek och Formafantasmas “Forest Collection”Finska Artek fick upp ögonen för designstudion Formafantasma efter den senares utställning Cambio på Serpentine Galleries i London 2020. Snart påbörjades ett nära samarbete som byggde på det gemensamma intresset för skogen som resurs, och hur industrialismen och klimatförändringar påverkar den. Nu ställs frukten av deras gemensamma utforskande ut på Stockholm Furniture Fair, där Formafantasma i år är officiell hedersgäst, och hos oss på Nordiska Galleriet i Stockholm.

Formafantasmas monter på Stockholm Furniture Fair är utformad som en läsesal är man kan ta del av deras forskning. möblerad med deras och Arteks “Forest Collection”.

EN DJUPARE SYN PÅ DESIGN

Årets hedersgäst på Stockholm Furniture Fair – Formafantasma – grundades 2009 av Andrea Trimarchi och Simone Farresin. Formafantasma är en research-baserad designstudio som undersöker de ekologiska, historiska, politiska och sociala krafter som formar dagens design. Deras mål är att fördjupa kunskapen om vår naturliga och konstruerade miljö, och att använda sina observationer för att uppmana till transformativa interventioner genom design. Deras arbete spänner över forskning, kurering, utställningar och produktdesign, och de har under åren jobbat med varumärken som Hermès, Fendi och Max Mara, och ställt ut på gallerier som Galleria Giustini/Stagetti Roma och Gallery Libby Sellers.

T.h: Formafantasmas Andrea Trimarchi och Simone Farresin. Foto Simona Pavan.

ETT GEMENSAMT INTRESSE FÖR MATERIALET TRÄ

I sin utställning Cambio på Serpentine Galleries i London 2020 visualiserade Formafantasma resultaten från sin ständigt pågående forskning om skogsbruk och virkesindustri i en tid av industrialisering och miljöförändringar. Utställningen fick stor uppmärksamhet och kort därefter initierades ett samarbete med Artek, där slutsatserna från Cambio skulle komma att appliceras på Arteks försörjningskedja.

En av installationerna på utställningen Cambio på Serpentine Galleries i London. Foto George Darrell.

MED RÖTTER I DE FINSKA SKOGARNA

Finska Artek grundades 1935 av fyra unga idealister: Alvar och Aino Aalto, Marie Gullischsen och Nils-Gustav Hahl. Deras mål var “att sälja möbler och förespråka en modern livskultur genom utställningar och andra pedagogiska tillvägagångssätt”. Än idag lever grundar-kvartettens motto kvar – Artek är ett av världens mest etablerade varumärken för modern design, som utvecklar produkter i gränslandet mellan design, arkitektur och konst. Artek har alltid haft en nära koppling till råvarukällan som lejonparten deras produkter är beroende av – skogen. Trät till en Artek-produkt huggs aldrig längre bort än inom en 450 km radie från det egna sågverket i Viitsaari.

HÅLLBAR ESTETIK

Vad skedde då när Formafantasma genomlyst Arteks värdekedja? Jo – en subtil, men ändå viktig förändring, som var lika mycket en förändring av en process, som en förändring av synen på vad som är estetiskt tilltalande. I gemensamma diskussioner omarbetade man Arteks urvalsprocess för vilket trä som ansågs tjänligt att användas i tillverkningen av produkter – och applicerade ett mer generöst förhållningssätt för att ta vara på mer av råmaterialet. Resultatet är “wild birch”, som istället för att välja bort omfamnar de ofullkomligheter som trä kan uppvisa: färgskiftningar, insektsgångar, kvistknutar och märken.

"När det gäller vårt arbete med att uppmuntra ett mer ekologiskt tänkande i produktion, är samarbetet vi haft med Artek under de senaste åren det mest fruktbara. Och det mest intressanta är att det nästan är en osynlig intervention – men jag tycker att det är ett av våra bästa arbeten."

– Formafantasmas Simone Farresin i Ark Journal, 2023

Genom denna bredare och “vildare” urvalsprocess används mer av trät, vilket resulterar i att mer koldioxid fortsatt är uppbundet genom att användas i produkten, men också i de träd som får står kvar i skogen, då färre behövs till tillverkningen. Produkterna blir också tack vara sina märken och variationer helt unika och får en oundkomlig charm, vilket utmanar uppfattningen om vad som är estetiskt “korrekt”.

Forest Collection förhandsvisas på Nordiska Galleriet på Nybrogatan 11 i Stockholm under februari och mars 2024.

Forest Collection förhandsvisas på Nordiska Galleriet på Nybrogatan 11 i Stockholm under februari och mars 2024.

EXKLUSIV PREMIÄR PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN OCH HOS OSS PÅ NYBROGATAN

Den första Artek-produkten i “wild birch” lanserades i september 2023: en jubileumsversion av Alvar Aaltos Stool 60. Framöver kommer materialet att användas för fler produkter, under samlingsnamnet “Forest Collection”, med lansering hösten 2024. En specialproduktion av ett urval av dessa – Aalto Table 82A, Bench 153A och Stool E60 – förhandsvisas dock redan nu i Formafantasmas monter på Stockholm Furniture Fair, och i skyltfönstret på Nordiska Galleriet i Stockholm.

NUMRERADE OCH SIGNERADE AV FORMAFANTASMA

Specialutgåvorna till montern är numrerade och signerade av Formafantasma, och säljs exklusivt hos oss. Från den 5 februari kan du se produkterna i vårt showroom på Nybrogatan 11 i Stockholm, och från den 15 februari kommer de även finnas på plats i våra showrooms i Göteborg och Malmö, samt på Nordiska Galleriet Archives i Frihamnen i Stockholm.

Upptäck mer från Artek här

Specialutgåva av Stool E60 Wild Birch, signerad Formafantasma Specialutgåva av Stool E60 Wild Birch, signerad Formafantasma
Nyhet
3 285 kr
Lagervara
Specialutgåva av Bench 153A Wild Birch, signerad Formafantasma Specialutgåva av Bench 153A Wild Birch, signerad Formafantasma
Nyhet
8 340 kr
Lagervara
Specialutgåva av Aalto Table 82A Wild Birch, signerad Formafantasma Specialutgåva av Aalto Table 82A Wild Birch, signerad Formafantasma
Nyhet
Logga in

Logga in på ditt konto för att komma åt lagda beställningar och kontouppgifter.

eller
Ny kund? Få 10% rabatt på ditt första köp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få 10% rabatt på ditt första köp, inspiration och exklusiva erbjudanden. Ange sen koden i kassan när du handlat färdigt.

Tack för din anmälan
Din e-post är redan registrerad
*Rabatten gäller för dig som är ny kund, vid ditt första köp på nordiskagalleriet.se. Koden går inte att kombinera med andra erbjudanden, rabatter eller utförsäljningar. Koden gäller inte i våra butiker i Stockholm, Göteborg, och Malmö och omfattar inte varugrupperna kök, garderober och Limited Editions. Den gäller heller inte på varumärkena Apparatus, Arflex, B&B Italia, Baxter, Big Green Egg, Bocci, Cappellini, Cassina, de Sede, DUX, Edra, Fermob, Flexform, Gloster, Grythyttan Stålmöbler, House of Finn Juhl, Living Divani, Maxalto, NO-GA, Poliform, Poltronova, Ritzwell, Rocket Espresso, Roll & Hill, Technogym, Vitra och Zanotta.
Önskelista (0)

Olsson & Gerthel blir Nordiska Galleriet

Olsson & Gerthel övergår nu till Nordiska Galleriet. Det innebär att vi fortsatt kommer att erbjuda samma goda service, kunskap och passion för inredning och design, men med ännu fler varumärken och produkter. Välkommen till Nordiska Galleriet.

Jag förstår
Läs mer

Welcome to Nordiska Galleriet

Discover furniture, lighting and details from the world's most iconic brands and leading designers.

If you can't see your country below, leave your email address and we'll let you know when we deliver to your country.

Deliver to
Sweden
 • Sweden
 • Norway
 • Denmark
 • Finland
 • Germany
 • Austria
 • Belgium
 • Netherlands
 • Spain
 • France
Language
Swedish
 • English
 • Swedish
 • Norweigan
 • Danish
 • Finnish
Currency: SEK
Enter Nordiska Galleriet
Thank you for leaving your e-mail address. We'll let you know as soon as we open up in your country.