Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Nu nylanseras Mario Bellinis ikoniska soffa Camaleonda i Sverige

2020-10-07

Nu nylanseras Mario Bellinis ikoniska soffa Camaleonda i Sverige

Att den skapades för 50 år sedan men är en av de mest omtalade nyheterna 2020 säger allt om dess status. Nu nylanseras Mario Bellinis ikoniska soffa Camaleonda i Sverige.

Om du själv fick designa en soffa att leva med resten av livet – hur skulle den se ut? Som Camaleonda kanske. Smart, sofistikerad och raffinerat enkel. Du kan själv förändra den hur du vill när du vill och aldrig få anledning att tröttna.

Att kalla Camaleonda för soffa är egentligen att vara blygsam i överkant. Namnet är en sammanslagning av italienskans camaleonte (kameleont) och onda (våg) och understryker de flexibla egenskaperna och oändliga möjligheterna. Det är ett byggbart system med kvadratiska moduler och lösa arm- och ryggstöd. Du flyttar runt och sätter ihop dem som du vill på ett snillrikt sätt med hakar och öglor. Systemet blir vad du gör det till: En enda fåtölj, ditt vardagsrums livsnerv eller ett helt loungelandskap. Camaleonda är ett glamouröst interiör-tetris för vuxna.

Editorial Splash 1 - Nu nylanseras Mario Bellinis ikoniska soffa Camaleonda i Sverige

Mario Bellini ritade Camaleonda år 1970, som en reaktion på den tidens antingen stela traditionella stoppmöbler eller omöjliga space age-experiment. Idag, fem decennier senare är Camaleonda en sann designikon.

När B&B Italia beslutade att relansera Camaleonda var det en självklarhet att åter vända sig till Mario Bellini i arbetet med att uppdatera soffsystemet.

Editorial Splash 2 - Nu nylanseras Mario Bellinis ikoniska soffa Camaleonda i Sverige

När de frågade mig så insåg jag direkt att jag inte skulle kunna ändra själva formen, berättar Mario Bellini. Det finns ingen anledning. Den är lika relevant i dag som då. Däremot jobbade vi in i detalj med nya och förbättrade material.

Formmässigt förenar Camaleonda en strikt kvadratisk geometri med en mjukare, bulligare rondör och sensuella draperingar på ett anslående sätt. Det är framför allt innanmätet som har uppdaterats där hållbara material och en förhöjd komfort har prioriterats. Du har ännu fler färger (fem) och material – hela B&B Italias sortiment – att välja på nu, men i övrigt har inget ändrats till det yttre från 1970. Det är en 50-åring som aldrig har känts vare sig modernare eller begärligare.

– Med Camaleonda är möjligheterna oändliga och det ger en känsla av obegränsad frihet, skiner Mario Bellini. Just därför tror jag att den är det bästa jag någonsin har designat.

Camaleonda finns i båda våra showroom i Stockholm och Göteborg.

Editorial Splash 3 - Nu nylanseras Mario Bellinis ikoniska soffa Camaleonda i Sverige

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20