Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Paranormala Parachilna

2021-10-12

Paranormala Parachilna

Att designa en lampa är en sak, att transformera källan till ljus är en annan. GWEILO tar ett annorlunda och spöklikt grepp om ljusets egenskaper.

GWEILO, “vitt spöke” på kantonesiska, är serien som formgivits av den Toronto-baserade arkitektbyrån Partisans för spanska lampdesignern Parachilna. Lamporna kännetecknas av sin svepande och spektrala skulptering vilket gör att ljuset följer ljusstrålarnas egna bågar och skapar en stämningsfull, nästan spöklik känsla. I och med lampans arkitektoniska uttryck ger den en annorlunda effekt än traditionella ljuskällor. Det gör att de kan användas som accent, rumsavdelare eller centerpiece. Man kan med andra ord säga att GWEILO-serien är lampor, skulpturer och ett stycke arkitektur i ett.

Lamporna kännetecknas av sin svepande och spektrala skulptering vilket gör att ljuset följer ljusstrålarnas egna bågar och skapar en stämningsfull, nästan spöklik känsla.

Lamporna skapas genom en säregen teknik som kallas thermoforming där metoden går ut på att man hettar upp lakanet av akryl med en specialdesignad ugn. När lakanet är varmt så skulpteras och formas det – en simpel men riskfylld process som Partisans uppmärksammat visade upp på Toronto Interior Design Show 2017.

Editorial Splash 1 - Paranormala Parachilna
Editorial Splash 2 - Paranormala Parachilna

Nordiska Galleriet har nu fått äran att tillsammans med Parachilna och Partisans ta fram en limiterad upplaga av GWEILO om 110 numrerade exemplar. Lampan är designad av Alex Josephson, grundare av Partisans, som tillsammans med Nordiska Galleriet mötts i visionen om att skapa en annorlunda variant av GWEILO. Samarbetet har resulterat i en bordslampa, vilket är mindre än övriga lampor i serien. Dessutom har detaljer adderats till designen, som den beklädda sladden och ram i krom.

Produkter i inlägget

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20