Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Lansering

Exklusiv lansering av Pavilion

2023-09-07

Exklusiv lansering av Pavilion

Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren utgör den svenska designstudion Front. Deras arbeten bygger på gemensamma diskussioner, undersökningar och experiment och de samarbetar i alla projekt från de första idéerna till den slutliga produkten. Fronts designobjekt förmedlar ofta en berättelse till betraktaren om designprocessen, om materialet de är gjorda av eller om konventioner inom designområdet.

Picture 1 - Pavilion Article

I sitt arbete har de överlåtit en del av skapandet av design till djur, datorer eller maskiner. De har skapat en ständigt föränderlig interiör, objekt med explosioner, robotmöbler och en rad möbler som inspirerats av deras fascination för magi. Fronts verk finns representerade på MoMA, Victoria & Albert Museum, M+, Nationalmuseum, Vitra Design Museum och Centre Pompidou.


Vi på Nordiska Galleriet är glada över att exklusivt få presentera deras senaste samarbete med Kosta Boda – vasserien Pavilion. De sex vaserna delar ett distinkt uttryck genom sitt karakteristiska geometriska samspel, men är ändå väldigt olika i formen. De sträcker sig från breda—redo att omfamna vidsträckta buketter, till smala—perfekta för en enstaka blomma eller dekorativ kvist.

Exklusiv lansering av Pavilion - Bild 1
Exklusiv lansering av Pavilion - bild 2

Vad är inspirationen bakom Pavilion?

Namnet Pavilion är sprunget ur idén ”ett arkitektoniskt objekt bland grönska”, något som bidrar till arrangemang av växtlighet – som en paviljong gör i en park. Inspirationen bakom Pavilion bottnar i att det finns många olika typer av blommor och att varje blomma kräver en viss typ av vas. Vaserna i Pavilion-serien är podium till blommor som ger dem möjlighet att visa sin fulla prakt. Arbetet med linjer var närvarande från början av designprocessen. Linjespelet gav vaserna sin grafiska form och är även den gemensamma nämnaren. Pavilion-vaserna är enskilda men hör tydligt ihop och samspelar med varandra.

Även fast Pavilion för tankarna till växtlighet, kan samtliga vaser i den arkitektoniska serien stå självständigt helt utan blommor också.

Pavilion-serien består av sju vaser i sex olika former, vad utmärker varje vas?

All typ av växtlighet ryms av Pavilion-vaserna. Från den första vårblomman, till kvisten som hittas vid vägkanten eller i trädgården. Varje Pavilion inspirerar till vilka blommor som ska få bo i vasen. De mindre vaserna passar enskilda blommor, de bredare vaserna till en stor bukett och den höga vasen är skapad för dekorativa kvistar eller enskilda blommor som tar för sig. Vi ville också utforska om det gick att skapa den perfekta tulpanvasen, och tulpanvasen blev en del av Pavilion-serien. Även fast Pavilion för tankarna till växtlighet, kan samtliga vaser i den arkitektoniska serien stå självständigt helt utan blommor också.

Picture 3 - Pavilion Article

Hur inleddes samarbetet med Kosta Boda?

Vi blev glada när vi blev inbjudna att jobba med Kosta Boda som verkligen är en viktig del av den svenska designhistorien. Det känns som det händer mycket spännande saker där just nu med bra energi och nysatsningar. När Kosta Boda bad oss formge en serie vaser tog vi utgångspunkt i företagets historia och de ikoniska objekt som bruket har gjort genom historien. Grundidén var att göra en serie som förhöjer och ramar in växtligheten och som inspirerar till att plocka in och omge sig av natur.

Vad händer härnäst?

Pavilion skapades utifrån grafiska linjeteckningar i blyerts. När vi började skissa föddes det fler och fler varianter, till slut hade vi nästan en hel stad som vuxit fram. Det är väldigt spännande med Pavilion att vi har ett så brett underlag att bygga vidare på tillsammans med Kosta Boda. Det ser vi fram emot under kommande säsonger, nya färger och former. I övrigt planerar vi för en ny kollektion med Galerie Kreo i Paris, och en massa andra projekt, men det mesta är just nu hemligt.

Liknande artiklar

Hero | Vi välkomnar NINE

Vi välkomnar NINE

NINE förenar nya och etablerade europeiska talanger och skapar både självsäker och raffinerad design för moderna miljöer.

Till artikeln

2024-05-06

Hero | NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

NO GA introducerar den ikoniska Orkesterstolen av Sven Markelius 

Den ikoniska Orkesterstolen designades 1931 av arkitekten Sven Markelius, och lanseras nu exklusivt av Nordiska Galleriet / NO GA i nära samarbete med Markelius familj. I samma veva lanserar NO GA även matbordet Nockeby, som Markelius ritade till sitt eget hus 1930.

Till artikeln

2024-06-10

Magasin: Från stolkonst i betong till bränd furu HERO

Från stolkonst i betong till bränd furu

Som exklusiv återförsäljare presenterar Nordiska Galleriet en limiterad modell designad av Jonas Bohlin för Källemo. Concrete KOL är en ny upplaga av hans stoldebut från 1981 och släpps i endast 100 exemplar.

Till artikeln

2022-05-24

Från 1957 och in I framtiden

Från 1957 och in i framtiden

Vissa åldras med värdighet, andra tar steget ännu längre och förädlas med åren. Som ett vällagrat årgångsvin, eller ett unikt formgivet designobjekt. Arne Jacobsens Grand Prix är ett utmärkt exempel på det senare.

Till artikeln

2021-09-20